Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Δημοσίευμα για σενάριο συνεργασίας Eθνικής-Eurobank

Σενάριο συνεργασίας Eθνικής-Eurobank

Του Γ. ΑΓΓΕΛΗ
Ολα τα σενάρια είναι ανοικτά πλέον για κινήσεις συγχωνεύσεων ή ακόμα και εξαγορών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η Εθνική μετά την «ξαφνική» εμφάνισή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που ακολούθησε εκείνη της Eurobank, φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που κατά ορισμένες πληροφορίες φθάνουν ακόμα και στην προσέγγιση με την Eurobank.
.....Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ιδιαίτερα για τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πέραν των επαφών που υπήρξαν με την Alpha Bank, είχε συζητήσεις και με την Τράπεζα Πειραιώς. Ανοιγμα στη ΡωσίαΟι πληροφορίες αυτές φέρουν επίσης την Εθνική Τράπεζα να ετοιμάζεται για μεγάλο άνοιγμα στη Ρωσία μετά τα προβλήματα που συνάντησε η προσπάθειά της να επεκταθεί και στην Ουκρανία. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία διαφορετική εκδοχή του σεναρίου εξελίξεων πίσω από την συμμετοχή της Εθνικής στο Ταχ. Ταμιευτήριο.
Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, πίσω από τη σύγκρουση και την εισβολή των ελληνικών τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχ. Ταμιευτηρίου (όπου το κράτος ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 45%) υπάρχουν σε εξέλιξη «συνοικέσια», που ενδεχομένως οδηγήσουν σε συνεργασία, μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, με στόχο τη δημιουργία μίας μεγάλης τράπεζας, ενός ιδιωτικού «εθνικού πρωταθλητή» με περιορισμένη έμμεση παρουσία του ελληνικού Δημοσίου.
....Δύο ανώτατα διοικητικά στελέχη των δύο τραπεζών και ανώτερο «αρμόδιο» στέλεχος της κυβέρνησης που φιλοξενούνται συχνά στο σαλόνι γνωστού έλληνα εφοπλιστή, φέρονται να έχουν συζητήσει εκτενώς το ενδεχόμενο αυτό.
Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να έχει διαβεβαιώσει τους τραπεζίτες ότι μετά το ασφαλιστικό θα προχωρήσει άμεσα και στη λύση του εργασιακού που προς το παρόν εμφανίζεται να είναι το βασικό εμπόδιο για την συγχώνευση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, λόγω επικάλυψης των δικτύων τους. Η διαβεβαίωση αυτή έχει να κάνει με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα επιτρέπουν μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού (με εθελούσιες εξόδους, προγράμματα κάλυψης των αποχωρούντων αλλά και απολύσεις). Οπως και στην περίπτωση του ασφαλιστικού που άρχισε από τις τράπεζες έτσι και στη «μεταρρύθμιση» των εργασιακών σχέσεων (στο πνεύμα της Επιτροπής Κουκιάδη) οι αλλαγές αυτές προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από τις τράπεζες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/04/2008

Όλο το δημοσίευμα : http://www.enet.gr/online/online_text/c=114

Δεν υπάρχουν σχόλια: