Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Να σταματήσει τώρα η λεηλασία των αποθεματικών του ΤΥΠΕΤ.

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον συνάδελφο Γ. Δημητρόπουλο..


Αθήνα 30-10-2008


Να σταματήσει τώρα η λεηλασία των αποθεματικών του ΤΥΠΕΤ.

Μέσα στη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γνωρίζουν αυτήν την περίοδο μια νέα λεηλασία, και απαξίωση. Οι επενδύσεις του ΤΥΠΕΤ σε μετοχές έχουν σήμερα καταρρεύσει.
Οι ασφαλισμένοι του, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, πληρώνουν για άλλη μια φορά τις ανεύθυνες επιλογές κακών διαχειριστών με νέες απώλειες πολλών εκατ. Ευρώ.
Ενδεικτικά, η λογιστική αποτίμηση του χαρτοφυλακίου του Ταμείου στις 31-12-2007, ανερχόταν σε € 70.000.000 περίπου, ενώ στις 24-10-2008 σε € 18.000.000 περίπου. Σε 10 μήνες η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου μειώθηκε κατά 70%!!!
Οι φαεινοί (αν)εγκέφαλοι που τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η όποια ανάπτυξη και επιβίωση του ΤΥΠΕΤ οφειλόταν στην «επένδυση» των αποθεματικών του Ταμείου στο χρηματιστήριο, σήμερα που η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΥΠΕΤ τείνει να απαξιωθεί λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και της κακής τους διαχείρισης, (αφού το 80% των αποθεματικών το έπαιξαν στο χρηματιστήριο!)οφείλουν να βγουν δημόσια στους ασφαλισμένους και αφού ζητήσουν συγνώμη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους .
Γιατί ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν.
Ευθύνες πολιτικές, προσωπικές, ποινικές (επειδή παραβιάζονται οι προϋποθέσεις του καταστατικού του Ταμείου) μα πάνω απ’ όλα ηθικές, για εκείνους που παρέδωσαν τα κεφάλαια του ΤΥΠΕΤ στο κερδοσκοπικό παιχνίδι και στις διακυμάνσεις των αγορών.

Φυσικά το ΤΥΠΕΤ ούτε έλυσε τα οικονομικά του προβλήματα όταν οι μετοχές ήταν στο limit up, ούτε τώρα καταστρέφεται που οι μετοχές βρίσκονται στο limit down.

Δυστυχώς όμως για το ΤΥΠΕΤ και τους ασφαλισμένους του, τα αποθεματικά του Ταμείου συρρικνώνονται επικίνδυνα από τους επικίνδυνους ακροβατισμούς μαθητευόμενων μάγων οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τη στοιχειώδη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να ασχολούνται με τόσο σοβαρά ζητήματα, αλλά ούτε και την ευαισθησία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αλλά και τα θεσμικά μέλη του ΤΥΠΕΤ, οι Σύλλογοι των Εργαζομένων στην ΕΤΕ, οφείλουν να λύσουν την σιωπή τους και να ασκήσουν επιτέλους τον ελεγκτικό τους ρόλο όπως έχουν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση και να επιβάλλουν να σταματήσει τώρα ο χρηματιστηριακός τζόγος με τα αποθεματικά του Ταμείου μας.
Να σταματήσει τώρα το ροκάνισμα των αποθεματικών του ΤΥΠΕΤ στο βωμό των χρηματιστηρίων. Επένδυση σε δημόσιους τίτλους σταθερής απόδοσης, που να καλύπτει την απώλεια από τον πληθωρισμό. Κανένας δεν δικαιούται να παίζει με το παρόν και το μέλλον του Ταμείου Υγείας των ασφαλισμένων του, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτό που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Γιώργος Θ. Δημητρόπουλος Ε.Τ.Ε. Πλ.Κάνιγγος 129


Υ.Γ.: Αντί να παίζουν χρηματιστηριακό τζόγο με τα αποθεματικά του ΤΥΠΕΤ, ας κοιτάξουν να απαιτήσουν από τη Διοίκηση της Τράπεζας τα χρήματα που οφείλει στο Ταμείο από τα προγράμματα (φανερής) εθελουσίας εξόδου των προηγούμενων χρόνων και υποχρεούται να καταβάλλει η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε.με βάση τη σχετική συμφωνία . Η κωλυσιεργία σε αυτό το ζήτημα είναι ύποπτη σε μια εποχή μάλιστα που η αξιοπιστία της Διοίκησης της Τράπεζας έναντι των εργαζομένων της, έχει την ίδια βαρύτητα με την αξιοπιστία των χρηματαγορών…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πω ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνετε στο site αυτό και να δώσω τα συγζαρητήρια μου στους συντάκτες του. Πάντως και για τους υπόλοιπους που θα διαβάσουν αυτό το θέμα μια καλή σελίδα για εύρεση εργασίας είναι η www.εργασία.gr. Επειδή το link μπορεί να μη λειτουργεί σε κάποιους browsers δίνω και την punnycode μορφή του. http://www.xn--kxadbfj6eq.gr/.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους στην επαγγελματική τους αναζήτηση.