Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοίνωση: Μέτωπο απέναντι στις τράπεζες που «τρομοκρατούν»


«Στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται τα προβλεπόμενα από την αρ. πρωτ. 39/2008 Διαιτητική Απόφαση. Η απόφαση εφαρμόζεται με τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος της Τράπεζας και ιδία της αριθμ. Καταθέσεως 185734/2008 αγωγής της. Επίσης με την εφαρμογή της αποφάσεως η Τράπεζα δεν αναλαμβάνει ούτε δημιουργείται οποιαδήποτε συμβατική ή άλλη νομική υποχρέωση αυτής έναντι οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου».
Το παραπάνω κείμενο συνόδευε το προηγούμενο φύλλο μισθοδοσίας μας.


«Τα ανωτέρω ποσά, που καταβάλλονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την 39/2008 Διαιτ. Απόφ. που εφαρμόζεται με κάθε επιφύλαξη των δικαιωμάτων της Τράπεζας και χωρίς η εφαρμογή της να δημιουργεί οποιαδήποτε νομική ή συμβατική υποχρέωση, θα συμπεριληφθούν στη μισθοδοσία 2008»
Το παραπάνω κείμενο είναι από την εγκύκλιο διοίκησης 10/05-11-2008 που έβγαλε η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Αγροτικής Τράπεζας με αφορμή τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου.

Μέτωπο απέναντι στις τράπεζες που «τρομοκρατούν»
κοινωνία και τραπεζοϋπαλλήλους…

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Για άλλη μια φορά το σενάριο επαναλαμβάνεται: οι δήθεν «ανταγωνιστές» μεταξύ τους, όπως συνεχώς μας παρουσιάζονται για να μας πιέσουν περισσότερο για την αύξηση των κερδών τους, είναι οι πιο μεγάλοι σύμμαχοι στην τρομοκρατία των εργαζομένων! Όταν πρόκειται για να μην υπογραφεί η κλαδική σύμβαση, ή για να μας προειδοποιήσουν ότι οι αυξήσεις δίνονται με επιφύλαξη γιατί εκκρεμεί η αγωγή που έχουν καταθέσει 9 τραπεζίτες κατά της κλ. Σύμβασης, αναρωτιόμαστε: πού πάνε τα περί ανταγωνισμού και πώς ενώνονται οι εργοδότες για την εκμετάλλευση των εργαζομένων!


Η πολιτική των τραπεζιτών και του κεφαλαίου γενικότερα είναι προκλητική, αφού:

Η αγωγή των 9 τραπεζιτών (μεταξύ των οποίων και η ΕΤΕ) κατά της σύμβασης που υπογράφτηκε μάλιστα στον ΟΜΕΔ πήρε αναβολή μέχρι τον Μάρτη, άρα πότε θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική σύμβαση αφού θα εκκρεμεί η εκδίκασή τους…
σε λίγο θα καταντήσουμε να λαμβάνουμε τις αυξήσεις του 2009 το έτος 2012!
οι μισθοί μας ουδεμία σχέση μοιάζουν να έχουν με το χορό ακρίβειας που συντελείται γύρω μας, ενώ ο νέος προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα αντιλαϊκός και ταξικός,
η κυβέρνηση χάρισε σκανδαλωδώς 28 δις στις τράπεζες από τα λεφτά των φορολογούμενων, ενώ όλη η συζήτηση μεταξύ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είναι με ποιους όρους (άκουσον άκουσον) θα δοθούν τα χρήματα στους τραπεζίτες.
ο διοικητής της ΕΤΕ κ. Αράπογλου στις 15/10 ανήγγειλε πιθανές απολύσεις στις τράπεζες, λόγω συγχωνεύσεων και εξαγορών, προκειμένου αυτές να μειώσουν το κόστος τους.
στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2008 κατατέθηκαν 2.200 κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες, αυξημένες από πέρσι, και μάλιστα σπίτια εργαζομένων (δυάρια και γκαρσονιέρες!)
οι τραπεζίτες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να φορτώσουν τις ζημιές στους δανειολήπτες, αυξάνοντας συνεχώς τα επιτόκια ακόμη και στα σταθερά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, και τώρα εμπαίζουν την κοινωνία μειώνοντας ελάχιστα τα επιτόκια.
η CITIGROUP προανήγγειλε 52.000 απολύσεις για φέτος, ενώ 50.000-100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν το 2009 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
η δημοσιονομική πειθαρχία της Ε.Ε. (που επικαλείται η κυβέρνηση) απαγορεύει τις γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, αλλά συμφωνεί με τα δις που δίνονται στους κερδοσκόπους,

Έτσι λοιπόν με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο οι τράπεζες με λεφτά των εργαζομένων εξασφαλίζουν τα κέρδη τους για το επόμενο διάστημα ενώ για εμάς τους εργαζόμενους απομένουν: οι νομικίστικα και προσεχτικά διατυπωμένες απειλές (όπως οι παραπάνω σημειώσεις στη μισθοδοσία μας), η συνεχής αμφισβήτηση του δικαιώματος υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση κατακτημένων εργατικών δικαιωμάτων…


Ο υποταγμένος επίσημος συνδικαλισμός στην υπηρεσία των εργοδοτών…


Οι τράπεζες δε στηρίζονται μόνο από την κυβέρνηση ΝΔ στο να συμπεριφέρονται επιθετικά απέναντι στους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει έντονο κοινωνικό αίσθημα εναντίον τους. Η ΟΤΟΕ έδειξε στη συμφωνία της με τους νόμους της αγοράς και του ανταγωνισμού τώρα στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τώρα που από τη μια όλη η κοινωνία έχει στραφεί ενάντια στις τράπεζες και τη ληστρική πολιτικής τους με τα υψηλά επιτόκια, και από την άλλη οι τραπεζίτες εντείνουν την επίθεσή τους αμφισβητώντας ξανά την κλαδική συλλογική σύμβαση, η ΟΤΟΕ, αντί να καλέσει τους συναδέλφους σε αγώνα για να πάρουμε πίσω όσα δικαιώματά μας αμφισβητούνται καλώντας όλη την κοινωνία σε ταξική αλληλεγγύη, κάνει «γαργάρα» την πολιτική των τραπεζών και την κυβερνητική χορήγηση των 28 δις και διοργανώνει ημερίδα για να βρεθεί λύση στην καπιταλιστική κρίση, καλώντας τον Βγενόπουλο, τον Φιλιππίδη, κι άλλους εργοδότες και βουλευτές των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ!


Ελπιδοφόροι αγώνες ξεπηδάνε μες στο σκοτάδι της κρίσης…


Παρά την τρομοκρατία που από κοινού κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο – ΜΜΕ προσπαθούν να ασκήσουν στους εργαζόμενους, ότι την κρίση τους πρέπει να την πληρώσουμε εμείς με νέες θυσίες – όπως πάλι είπε ο πανταχού παρών κ. Μητσοτάκης! – και να δεχθούμε απολύσεις, αυξήσεις τιμών, μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε μια σειρά κλάδους εργαζόμενοι ξεσηκώνονται δειλά δειλά και υψώνουν αντιστάσεις! Σε πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, οι γιατροί με γεν. συνελεύσεις διεκδικούν προσλήψεις και λένε όχι στην απαξίωση της δημόσια υγείας. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια συνεχίζουν εδώ και τόσους μήνες τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα. Στην Άλτεκ Τέλεκομ, στην Ιντρακόμ, στην Βόνταφον, οι εργαζόμενοι με συντονισμό των σωματείων τους και με απεργίες αντιστέκονται ενάντια στις απολύσεις. Στο μετρό, οι εργαζόμενοι διεκδικούν συλ. Σύμβαση εργασίας με 48ωρη απεργία.


Η απεργία της 10/12 πρέπει να είναι μια πρώτη απάντηση…


Από αυτή τη σκοπιά, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τύχες μας ούτε στην ΟΤΟΕ, ούτε βέβαια στη ΓΣΕΕ. Που απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, και την επικείμενη επίθεση που θα εξαπολύσει το κεφάλαιο στους εργαζόμενους για να την ξεπεράσει, με απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανατιμήσεις σε βασικά είδη, προκηρύσσει μια απεργία στις 10 Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό, χωρίς να της δώσει το χαρακτήρα που της ταιριάζει για την κρισιμότητα της περιόδου. Που δεν παίρνει σβάρνα τα εργοστάσια, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τις ΔΕΚΟ, για να καλέσει τους εργαζόμενους σε αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο.

Αυτή η απεργία πρέπει να είναι μια πρώτη ηχηρή απάντηση του εργατικού κινήματος απέναντι στις ορέξεις των εργοδοτών, που θα εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση για να εντείνουν την εκμετάλλευση. Πρέπει σε κάθε κλάδο να υπάρξουν συνελεύσεις εργαζομένων, για να τη νοιώσουν δική τους υπόθεση. Να εκλέξουμε επιτροπές αγώνα, που να οργανώσουν την απεργία για να κλείσουν όλες οι τράπεζες!

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για ένα δημόσιο τραπεζικό σύστημα στην υπηρεσία των εργαζομένων, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, έξω απ΄ τους νόμους της αγοράς!




Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση: η στάση των εργαζομένων στις τράπεζες απέναντι σ΄ αυτήν».
Τη συζήτηση συνδιοργανώνουμε με τραπεζοϋπαλλήλους από άλλες τράπεζες.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 9 Δεκέμβρη στις 16.00
στην ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος).

Δεκέμβριος 2008

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103695042 (25042), 6978198912, 6974787669

Δεν υπάρχουν σχόλια: