Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου εργατικών σωματείων και συνδικαλιστών

Σήμερα, Πέμπτη 18/12/2008, μετά το τέλος του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΟΤΟΕ σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ», «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ», Α' Αθήνας, η Α' και η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, και ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, το σωματείο εργαζόμενων στα καταστήματα τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, ο σύλλογος εργαζόμενων στα φροντιστήρια καθηγητών, ο σύλλογος υπάλληλων βιβλίου – χαρτού Αττικής, το σωματείο μισθωτών τεχνικών, το σωματείο μισθωτών γιατρών ιδιωτικών νοσοκομείων, ο σύλλογος εργαζομένων της ΜΟΔ ΑΕ, το σωματείο εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.

Επίσης στη σύσκεψη παρευρέθηκαν συνδικαλιστές από το Π.Σ. Υπ. Αθλητικών σωματείων, τη Β΄ ΕΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ Ελευσίνας και Άνω Λιοσίων, το Θριάσιο Νοσοκομείο, το συντονιστικό νοσοκομειακών γιατρών, τους οικοδόμους, τα κλαδικά σωματεία νοσηλευτών των Α΄ και Β΄ ΠΕΣΥ (μέλη της ΠΑΣΟΝΟΠ) , το Αττικό νοσοκομείο, τον Ευαγγελισμό κα.

Από τη συζήτηση που έγινε προέκυψαν τα παρακάτω:

Καταγγέλλουμε τη στυγερή δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο, στον μακρύ κατάλογο της κρατικής βίας. Εκφράζουμε την οργή μας συνολικά για την πολιτική που δολοφονεί καθημερινά τις ανάγκες και τα όνειρα των εργαζομένων και της νεολαίας, λεηλατεί τα δικαιώματα μας και επιβάλλει τη λιτότητα, τις μαζικές απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστική εργασία, τις νέες θυσίες στο βωμό της κρίσης, των τραπεζών, των συμφώνων σταθερότητας της Ε.Ε. Το όπλο του αστυνομικού στα Εξάρχεια, οπλίστηκε από τους τρομονόμους που ψηφίζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις με βάση το δόγμα περί εσωτερικού εχθρού. Από την πολιτική που νομιμοποιεί τη χρήση πυροβόλων όπλων και τους άγριους ξυλοδαρμούς κατά διαδηλωτών, την καταστολή των απεργιών. Από την πολιτική της ζαρντινιέρας που «σκόνταψε» ο Κύπριος φοιτητής, των απαγωγών των Πακιστανών, των υποκλοπών, της δολοφονίας μάνας στη Λευκίμμη, των ρατσιστικών επιθέσεων.

Χαιρετίζουμε τις δεκάδες χιλιάδες μαθητών, φοιτητών, εργαζόμενων που από τις 6 Δεκέμβρη και μετά αντιστέκονται στην κρατική καταστολή και διαδηλώνουν ενάντια στην κυβέρνηση που δολοφονεί. Το καζάνι κοινωνικής οργής που έβραζε, ξεχείλισε σε όλη την Ελλάδα. Τα σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο ήταν μια ακόμα μαζική απάντηση στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Για άλλη μια φορά χτυπήθηκε αναίτια από τα ΜΑΤ και πνίγηκε από τα δακρυγόνα. Η κυβέρνηση μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, απειλεί να καταργήσει τις διαδηλώσεις και το άσυλο, οξύνει τον αυταρχισμό, την καταστολή και τη βία.

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη νέα δολοφονική επίθεση, με πυροβόλο όπλο, έξω από το 1ο Λύκειο Περιστερίου, εναντίον του 16χρονου μαθητή Γιώργου Παπλωματά. Η νέα αυτή δολοφονική επίθεση, η εισβολή ενόπλου στο Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, η ενεργοποίηση των «αγανακτισμένων πολιτών» της Χρυσής Αυγής, δείχνουν ότι ενεργοποιούνται παρακρατικοί και κάθε είδους μηχανισμοί για να σταματήσουν τους αγώνες. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ διαμορφώνουν αντίστοιχο κλίμα με αυτό που οδήγησε στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

Σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη εμείς λέμε ότι ήρθε η ώρα να βγει στο προσκήνιο το εργατικό κίνημα, μαζί με την νεολαία. Για τον κοινό αγώνα εργαζομένων – νεολαίας, για τα μεγάλα ζητήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, στην ΕΡΓΑΣΙΑ, την ΠΑΙΔΕΙΑ, την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Για ένα μαζικό κίνημα διαρκείας που θα ανατρέψει το όργιο κρατικής – κυβερνητικής βίας και αντεργατικής πολιτικής. Για να παραιτηθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι της δολοφονίας για να δικαιωθούν οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Καλούμε όλα τα αγωνιζόμενα σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, να τολμήσουν ένα αποφασιστικό βήμα ενότητας για νικηφόρους απεργιακούς αγώνες. Να υπερβούμε στην πράξη ενωτικά και αγωνιστικά την στάση των ηγεσιών ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, που δε στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ματαίωσαν την πορεία της πανεργατικής απεργίας στις 10/12, ΔΕΝ κλιμακώνουν των αγώνα των εργαζομένων και αντικειμενικά αποδέχονται την εργασιακή ειρήνη που επιδιώκει η κυβέρνηση. Με αγωνιστικό συντονισμό εργατικών σωματείων, μαθητών και φοιτητών

Διεκδικούμε:


A. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΒΙΑ
· Να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί ένοχοι.
· Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι συλληφθέντες διαδηλωτές.
· Αφοπλισμός της Αστυνομίας και απόσυρσή της από τις λαϊκές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις. Να απαγορευθεί η χρήση των δακρυγόνων.
· Κατάργηση του τρομονόμου, που σήμερα ήδη χρησιμοποιείται για συλληφθέντες διαδηλωτές μαθητές(!), αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα ποιος είναι ο πραγματικό τους στόχος.
· Διάλυση των ΜΑΤ και όλων των μηχανισμών της Ασφάλειας-ΕΥΠ που στρέφονται κατά του εργατικού, λαϊκού, φοιτητικού και μαθητικού κινήματος.
· Υπεράσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου
· Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 99 κατά των μαθητικών καταλήψεων.

B. ΤΑ 28 ΔΙΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
· Αυξήσεις τώρα στους μισθούς – 1400 ευρώ κατώτερος μισθός, σύνταξη, επίδομα ανεργίας. Ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής. Να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός λιτότητας.
· Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΣΙΟΥΦΑ-ΡΕΠΠΑ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ
· Να καταργηθεί η ωρομίσθια και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας (μπλοκάκια, stage κλπ). Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. 35ωρο τώρα χωρίς μείωση αποδοχών
· Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων
· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Διπλασιασμός των δαπανών για δημόσια Παιδεία - Υγεία.
· Να μην περάσει ο νόμος για τα κολέγια και οι οδηγίες της ΕΕ – Να κλείσουν τα ΚΕΣ – να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε προς τα πρωτοβάθμια σωματεία:
1. Συμμετέχουμε στην συναυλία την Παρασκευή 19/12 στις 3 στα Προπύλαια
Συμμετέχουμε στο Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 20/12 στις 3 στα Προπύλαια
Δίνουμε κοινή συνέντευξη τύπου ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ Γ.Σ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/12
Έκδοση κοινής αφίσας
Συμμετέχουμε στα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23/12 ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΕΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 5 μ.μ. ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Στις 9/1/2008, 18 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα, να καλέσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να παρθούν αποφάσεις για την προκήρυξη γενικής απεργίας το επόμενο διάστημα.
18/12/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: