Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τη Γ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΕΤΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ
ΣΑΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9.30 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ (ΑΙΟΛΟΥ)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


Μαζικός ανεξάρτητος ανυποχώρητος συντονισμένος αγώνας
Η μόνη απάντηση στην επίθεση που έρχεται !


Η κρίση φέρνει αντεργατική επίθεση χωρίς προηγούμενο…

Η άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει όλοι μαζί, ΕΕ - κυβέρνηση ΝΔ – εργοδότες, στους εργαζόμενους έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν θέλουν να την πληρώσουμε οι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, ώστε να μη μείνει όρθιο κανένα εργατικό κεκτημένο. Το κεφάλαιο επικαλείται την καπιταλιστική κρίση για να ανατρέψει κατακτήσεις δεκαετιών, για να παγιώσει και να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
* Το δρόμο δείχνει η ΕΕ, που άφησε άναυδους εκατομμύρια εργαζόμενους προτείνοντας το μέτρο της «προσωρινής ανεργίας», και του «τριημέρου εργασίας»: καθεστώτα ημιαπασχόλησης όπου ή θα απολυόμαστε «προσωρινά» ή θα δουλεύουμε 3 μέρες τη βδομάδα ή κάποιες ώρες της ημέρας, ώστε κανείς να μην είναι άνεργος αλλά και κανείς να μην είναι εργαζόμενος. Πρότεινε ακόμη τη μείωση του (ήδη εξευτελιστικού) επιδόματος ανεργίας, και την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.
* Το τριετές Σύμφωνο Σταθερότητας που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην ΕΕ αφορά πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, απολύσεις συμβασιούχων, ιδιωτικοποιήσεις, νέα φοροεπιδρομή κλπ.
* Επανέρχονται οι προτάσεις του προέδρου ΕΒΕΑ Μίχαλου για εβδομάδα 3-4 ημερών εργασίας. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εμπ. Επιμ. Θεσ/κης Μπακατσέλος ζήτησε μείωση φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών σε επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν(!).

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ…

Μια σειρά παραδείγματα σε 2 μήνες το αποδεικνύουν: η δολοφονική επίθεση στην καθαρίστρια-συνδικαλίστρια Κων/να Κούνεβα, η συγκάλυψη των δουλεμπορικών συμβάσεων από τις ΔΕΚΟ, το όργιο των απολύσεων και των εκβιασμών, ο νεκρός εργάτης στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσ/κη, η φυλάκιση ανασφάλιστων εργαζομένων σε ψυγεία σε εργοστάσιο στην Ημαθία(!!!) για να αποφύγει η εργοδοσία τον έλεγχο, ακόμη και μήνυση σε σωματείο επειδή κατήγγειλε απόλυση εργαζόμενου (Τζάμπο). Ακόμη και η Βουλή έχει δώσει τον καθαρισμό σε ιδιωτική εταιρεία, από αυτές του σύγχρονου δουλεμπορίου, που αμείβουν με 3,10 ευρώ τις εργαζόμενες που γυαλίζουν τα πανάκριβα πλακάκια του κτιρίου.

Οι τραπεζίτες σέρνουν το χορό...

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είχαν τεράστια κέρδη και κάποιοι θησαύρισαν εις βάρος των δανειοληπτών με τα υπέρογκα επιτόκια, αλλά και εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους. Η επίθεση ήταν σε όλα: ΜΙΣΘΟΣ – ΩΡΑΡΙΟ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΣΥΛΛ. ΣΥΜΒΑΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Προκάλεσαν την κοινωνία παίρνοντας 28 δις από τα λεφτά όλων των εργαζόμενων φορολογούμενων. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες απολύσεις: η BNP Paribas έκλεισε τη Cetelem απολύοντας 70 εργαζόμενους.
Τώρα που τα βρήκαν σκούρα, αντί να κόψουν τα τεράστια μπόνους των στελεχών, θα μας πουν ότι πρέπει να κάνουμε εμείς θυσίες γιατί δε «βγαίνουν» αυτοί.
Θα αρνηθούν πάλι να υπογράψουν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, (μην τους δίνουμε ιδέες) θα μας βάλουν να δουλέψουμε σε λίγο και Κυριακή, θα μας πουν για περικοπή επιδομάτων, πάγωμα μισθών, μείωση προσωπικού με εθελούσιες εξόδους, απολύσεις ενοικιαζόμενων και μονίμων, άρνηση πληρωμής υπερωριών κλπ.
Μην έχουμε αυταπάτες ότι δήθεν εμείς θα γλιτώσουμε, δεν θα μας πειράξουν, ή ότι πρέπει να πολεμήσουμε τον ανταγωνισμό δουλεύοντας όλο και περισσότερο και δήθεν θα ανταμειφθούμε.

Να χαράξουμε ένα διαφορετικό δρόμο
με αγώνες στα χέρια των εργαζόμενων

Ο υποταγμένος συνδικαλισμός έδειξε τα όριά του…

Οι εργαζόμενοι είδαμε ποια είναι η ΓΣΕΕ στην εξέγερση του Δεκέμβρη, στην επίθεση στην Κούνεβα και στη στάση της στο συντονισμό 80 πρωτοβάθμιων σωματείων, στο ξεπούλημα πέρσι της απεργίας του ασφαλιστικού, στην υπογραφή της κατάπτυστης συλλογικής σύμβασης, στην ανταπόκρισή της στο διάλογο της κυβέρνησης ΝΔ για την παιδεία, στα κλεισίματα εργοστασίων και τις μαζικές απολύσεις. Η υποταγή των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και η συναίνεσή τους έχει δώσει το θράσος στο κεφάλαιο να προχωρά ακάθεκτο αλώνοντας τα εργατικά δικαιώματα.

Η γραφειοκρατικοποίηση και η συμφωνία με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των τραπεζών που χαρακτηρίζει την ΟΤΟΕ έκανε την κλαδική σύμβαση ένα κουρελόχαρτο που τώρα το πετάνε οι τραπεζίτες.
Το 2006 δώσανε το ωράριο και πανηγύριζαν, το 2008 υπογράψανε στον ΟΜΕΔ (εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα των τραπεζών) και μας το είπαν ως νίκη του συνδ. κινήματος. Το 2009 ή θα υπογράψουν αυξήσεις 2-3% ή καθόλου.
Ο ΣΥΕΤΕ έχει τεράστιες ευθύνες για τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια.
Τι να προλάβει να του καταλογίσει κανείς; Η ηγεσία του έχει μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική ελίτ, μακριά από τους εργαζόμενους. Κορυφαίο δείγμα η άρνηση να συγκαλέσει έκτακτη Γ. Συνέλευση πέρσι με θέμα το ασφαλιστικό, περιφρονώντας 543 υπογραφές συναδέλφων και με ευθύνη όλων των παρατάξεων παραβίασε το καταστατικό.

Οι εξεγέρσεις μας είναι και πάλι εντός του κλίματος…

Η εργαζόμενη νεολαία των 700 ευρώ, οι φοιτητές και οι μαθητές - οι αυριανοί εργαζόμενοι -, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα που βγήκαν μαζικά στους δρόμους τον Δεκέμβρη, έφεραν στο προσκήνιο την οργή και τη δυναμικότητα του κινήματος και ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει έκτακτα μέτρα άγριας καταστολής σε ένδειξη πανικού. Έδειξαν το δρόμο σε όλο το εργατικό κίνημα για να περάσει στην αντεπίθεση ώστε να μην επωμιστεί όλο το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών, που υποκινήθηκαν από τα τεράστια προβλήματα και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς τα τελευταία χρόνια, ο ξεσηκωμός των γιατρών ενάντια στη σύμβαση του υπουργείου που καταλύει ωράρια και μισθούς, αλλά και η μεγάλη απεργία στη Γαλλία με 1 εκατ. εργαζομένους στο δρόμο, δίνουν ελπίδα για την αναγέννηση των εργατικών αγώνων.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Για την απογοητευτική στάση του ΣΥΕΤΕ την τριετία που πέρασε,
σας καλούμε να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΤΕ τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα σχέδιο δράσης και αγώνα ενάντια στην κρίση που χτυπάει και τη δική μας πόρτα. Να συντονιστούμε μαζί με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους. Να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ όλοι μαζί με βάση τις ανάγκες μας το πλαίσιο των αιτημάτων τόσο για την επιχειρησιακή, όσο και για την κλαδική σύμβαση.

Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο για τις προσεχείς εκλογές του ΣΥΕΤΕ.
Να ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ το συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα, την υποταγή, τη μετατροπή του σωματείου σε μηχανισμό ρουσφετιών, την κομματικοποίηση, τον επαγγελματικό συνδικαλισμό, το ξεπούλημα των απεργιών.
Να ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ για ένα Σύλλογο μαχητικό, ανεξάρτητο, μαζικό, αμεσοδημοκρατικό, ανυποχώρητο. Ένα Σύλλογο των ίδιων των εργαζομένων, ένα Σύλλογο των Γ. Συνελεύσεων.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να επαναφέρουμε τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη, την ταξική ενότητα. Να βαδίσουμε το δρόμο της ελπίδας και του αγώνα. Να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Ψηφίζουμε – Στηρίζουμε
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103695042 (25042), 6974861242, 6978198912, 6974787669
e-mail:
protasiprooptik@in.gr, www.protasiprooptikis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: