Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Για εκλογική άδεια - Δελτίο Τύπου ΟΤΟΕ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2009



`Εν’ όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή 7 Ιουνίου, επιχειρείται από κάποιες Τράπεζες η αλλοίωση του τρόπου εφαρμογής του Νόμου μέσω διαφόρων ερμηνειών, που αφορούν στην χορήγηση αδειών στους εργαζομένους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στους τόπους που ψηφίζουν.

Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (με την οποία εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία) που εκδόθηκε στις 4/5/2009 και υπογράφεται από την Υφυπουργό κ. Σ. Καλαντζάκου προβλέπει για τους μισθωτούς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας τα εξής:

« α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες. »


Επισημαίνουμε ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να τηρηθεί ο Νόμος χωρίς καμία παρέκκλιση και να επιβληθεί σε όσες Τράπεζες επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζομένους να αναστείλουν όλες τις ενέργειές τους, που έρχονται σε αντίθεση με το Νόμο και δυσχεραίνουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: