Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ασφαλιστικό: Σφαγή στα όρια ηλικίας, καταργείται η 35ετία, μας πάνε στα 67!

Αναδημοσιεύουμε από Ελευθεροτυπία:
ΑΝΤΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ «ΠΕΤΡΑΛΙΑ», ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ 40ΑΡΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΩΡΙΜΟΥΣ

Συνταράσσει το ΠΑΣΟΚ η 35ετία
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Σκληρά μέτρα για τους εργαζομένους του Δημοσίου, όσους έχουν 35 και 37 έτη ασφάλισης και τους 40άρηδες σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νέο συνταξιοδοτικό, αλλά εξαιρεί στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η/1/2013 και θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα αντίστοιχα που θέσπισε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (ν.3655/08). Για τις γυναίκες στο Δημόσιο, οι οποίες έχουν να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να φτάσουν τα αντίστοιχα των ανδρών (έως 17 έτη), το όριο ηλικίας θα αυξάνει 12 μήνες κάθε χρόνο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) 6 μήνες (κάθε χρόνο). Το 2015 θα ισχύσει η κοινωνική σύνταξη (360 ευρώ σε σημερινές τιμές), ενώ τα Ταμεία θα χορηγούν την ανταποδοτική και το 2018 θα συγχωνευτούν τα Ταμεία σε τρία (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών).

Αναλυτικά, τα δρακόντεια μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους προκειμένου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να ανέλθει στο 63ο έτος (από το 61,4 το 2008) προβλέπουν:
* Η «έξοδος» χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία (Δημόσιο, ειδικά ταμεία) καταργείται και θα ανέλθει στο 62ο.
* Θα καταργηθούν οι «εθελούσιες» και η πλασματική αναγνώριση ετών υπηρεσίας.
* Για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, η συνταξιοδότηση με 35ετία θα συνδυαστεί με το 63ο έτος (είχε αυξηθεί στο 60ό από το 58ο με τον νόμο 3655/08).
* Η συνταξιοδότηση με 37 έτη θα συνδυαστεί με όριο ηλικίας (συζητείται το 61ο ή 62ο).
* Με 10.000 ένσημα στο ΙΚΑ (περίπου 33,5 έτη) το όριο θα αυξηθεί από το 60ό (άνδρες) και 58ο (γυναίκες) στο 63ο.
* Θα καταργηθεί η υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35 έτη στο 58ο έτος (ΔΕΚΟ και τράπεζες).
**Επανεξετάζονται βαρέα και αναπηρικές.

* Η κοινωνική παροχή από τον προϋπολογισμό θα χορηγείται στο 65ο έτος και όχι στο συμβατικό όριο εξόδου (π.χ. το 62ο έτος). Υπό αυτά τα δεδομένα είναι άνευ αντικρίσματος τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας αφού η σύνταξη θα είναι αναιμική (θα δίνεται μόνο το ανταποδοτικό τμήμα αλλά όχι το κοινωνικό των 360 ευρώ).
* Η ανταποδοτική σύνταξη από το Ταμείο θα δίνεται με βάση συντελεστή, ο οποίος θα κλιμακώνεται αναλόγως των ετών ασφάλισης. Πάντως θα «δίνεται ό,τι αναλογεί ακόμη και για ένσημα ενός έτους» (σήμερα απαιτείται 15ετής ασφάλιση).
Κοντολογίς, η γενιά των 40άρηδων (εισελθόντες στην αγορά εργασίας από 1η/1/1983 και μέχρι το 1992) θα υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα όρια, με τον συνδυασμό της 35ετίας με το 63ο έτος, ενώ θίγονται ακόμη και ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως όσων εισήλθαν στην αγορά εργασίας προ του 1983. Εξαιρούνται τελικά οι ένστολοι.

* Το οικονομικό επιτελείο επιμένει για αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο και εν πάση περιπτώσει το Μαξίμου αποφεύγει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα προ της συνόδου κορυφής (11/2) προκειμένου ο κ. Παπανδρέου να μην έχει «κοινωνικά βαρίδια» όταν θα διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες την αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας. ...
**Ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος πέτυχε την εξαίρεση των στρατιωτικών, τα όρια των οποίων (συνταξιοδότηση με 25ετία και αναγνώριση πλασματικών ετών) υποτίθεται ότι θα αναπροσαρμοστούν αργότερα, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για μη αποστρατεία των παλαιότερων κατά την προαγωγή των νεότερων. Από κοντά στους κερδισμένους είναι και οι αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί κ.ά.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: