Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής στη Γ. Συνέλευση ΣΥΕΤΕ 13/3

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ενάντια στην αντεργατική επίθεση κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ!



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.





Βρισκόμαστε απέναντι σε μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, η Ε.Ε, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, με το Σύμφωνο Σταθερότητας και με πρόσχημα τη δημοσιονομικό έλλειμμα προχωρούν σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Έχουν στόχο την ανατροπή κάθε κατάκτησης του εργατικού κινήματος όλου του προηγούμενου αιώνα. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες οδηγούν σε μέτρα δραματικής μείωσης των εισοδημάτων μας και αφαίρεσης κατακτήσεων, αλλάζοντας το τοπίο και ό,τι γνωρίζαμε για την εργασία, ασφάλιση, παιδεία – υγεία.



Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε χρόνο εξπρές και με δικτατορικούς όρους «αποφασίζουμε και διατάζουμε», σε συμπαιγνία με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ και με την ουσιαστική τους συναίνεση, ψήφισε μέτρα πρωτοφανούς ταξικής σκληρότητας: δραματική μείωση δώρων Χριστουγέννων/ Πάσχα και επιδομάτων - πάγωμα μισθών και συντάξεων - αύξηση ΦΠΑ κατά 2% - αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 10 λεπτά - αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ - μείωση των κοινωνικών δαπανών



Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία !


Μέσα σε δυο μόλις μήνες, περάσαμε από τις αυξήσεις 1,5 % που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά στο πάγωμα μισθών και συντάξεων από 2000 € και πάνω, μετά στο πάγωμα όλων των μισθών, μετά στην περικοπή του 10% των επιδομάτων και τώρα στην περικοπή ενός ολόκληρου μισθού! "Με σταματούν στο δρόμο πολίτες και μου λένε ότι είναι έτοιμοι να δώσουν και το μισθό τους για την πατρίδα", είπε ο Γ. Παπανδρέου. «Τα μέτρα που ήρθαν είναι παντοτινά» δηλώνει σύσσωμο το επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Όλι Ρεν ανακοίνωσε ότι «το Μάιο θα εκτιμήσουμε την πορεία των εσόδων και θα επανέλθουμε»! Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει γρήγορα με το ξεθεμελίωμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει!

Τα μέτρα αφορούν μόνο τους εργαζόμενους, μόνο εμείς θα την πληρώσουμε, λες κι εμείς φταίμε για τα χρέη και τα ελλείμματά τους. Κανένα «σκληρό» μέτρο για τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες με κέρδη εκατομμύρια ευρώ που μένουν στο απυρόβλητο! Αντίθετα συνεχίζουν φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις και παροχές (προσλήψεις ανασφάλιστων, απολύσεις, επιδοτήσεις κλπ). Είμαστε εκείνοι που ζούμε σε λιτότητα εδώ και 20 χρόνια- ακόμα και όταν τα κέρδη απογειώνονταν και οι οικονομικοί δείκτες «ανθούσαν».

Η επίθεση ΔΕΝ αφορά μόνο το Δημόσιο ή τους λεγόμενους υψηλόμισθους. Τα μέτρα χτυπάνε κυριως τα μικρά εισοδήματα. Ο Όλι Ρεν δήλωσε: «αναπόφευκτα τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα». Είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν την κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων (βλ. μη υπογραφή επιχ. σύμβασης 2009, κλαδική σύμβαση ΟΜΕΔ). Οι έμμεσοι φόροι και η πλήρης ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος με αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων χτυπάνε όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.



Με κλιμάκωση των αγώνων μας να ανατρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα τώρα!

Η μεγάλη κινητοποίηση της 11ης Μάρτη, με την παρουσία πάνω από 60.000 απεργών στην Αθήνα ήταν μόνο η αρχή. Η κατασταλτική στάση της αστυνομίας, που επιτέθηκε απρόκλητα σε σωματεία εργαζόμενων και προσπάθησε να κόψει τη διαδήλωση χωρίς επιτυχία, όχι μόνο δεν μας τρομοκρατεί και δεν θα κόψει το ποτάμι της οργής του λαού, αλλά εξοργίζει τους εργαζόμενους και δείχνει ότι φοβούνται τη μαζική μας αντίδραση!

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εκφράσουν το σημερινό ρεύμα κοινωνικής αγανάκτησης και οργής. Αποδεχόμενοι τόσα χρόνια τη λογική της ανταγωνιστικότητας και καπιταλιστικής ανάπτυξης, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη νικηφόρων εργατικών αγώνων. Επιλέγουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ τα βάζει δήθεν με τις αγορές και την κερδοσκοπία, λες και δεν υπάρχουν κυβερνήσεις, Ε.Ε. κλπ. ΟΤΟΕ αλλά και ΣΥΕΤΕ δεν οργανώνουν την πάλη των εργαζόμενων στοιχειωδώς, δεν μπορούν καν να συσπειρώσουν τους συναδέλφους.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά δυναμικά, μαζικά κι αποφασιστικά να αντιπαλέψουμε τις προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές. Για να αποτρέψουμε τα σχέδια που απεργάζονται σε βάρος μας πρέπει να βγούμε στο δρόμο του μαχητικού, διαρκούς και συντονισμένου αγώνα. Το μοναδικό αντίπαλο δέος που μπορεί να σταθεί απέναντι στην ολοκληρωτική επίθεση του κεφαλαίου είναι ένα μαχητικό και ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα από τα κάτω, αδιαπραγμάτευτης διεκδίκησης των αναγκών μας, ανάπτυξης συλλογικών αμεσοδημοκρατικών μορφών αγώνα και αλληλεγγύης.

Μια σπίθα μόνο ανάβει πυρκαγιές…

Η φετινή Γ. Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ δεν μπορεί να είναι «μια από τα ίδια». Στη δίνη της πρωτοφανούς επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και στην καρδιά του αγώνα για την ανατροπή της, πρέπει να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις άμεσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κόντρα στη γραφειοκρατική λογική ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του αυθεντικού συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων μέσα από συνελεύσεις, ανοικτές διαδικασίες, ενάντια στη συναίνεση, στο συμβιβασμό, στο ξεπούλημα. Δεν θα πετύχουμε καμία νίκη αν συνεχίσουμε κάθε κλάδος μόνος του. Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και να γίνουμε ένα ισχυρό αντίπαλο δέος που θα τους αναγκάσει να κάνουν πίσω. Πρέπει να συντονιστούμε με τους άλλους αγωνιζόμενους κλάδους.

Ήδη έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο μήνες μια Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 40 σωματεία και πρωτοστατούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μετά τη μεγάλη απεργία της 11ης Μάρτη πρέπει να κλιμακώσουμε με δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκήρυξε 48ωρη απεργία 17-18 Μάρτη κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ανάκληση των μέτρων. Η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλα πρωτοβάθμια αποφάσισαν απογευματινό συλλαλητήριο την Τρίτη 16 Μάρτη, όταν θα έρθουν εκπρόσωποι του Εκοφίν στην Ελλάδα. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν τη χωματερή…





Γι αυτό προτείνουμε στη Γ. Συνέλευση να αποφασίσουμε:



  • --> Κλιμάκωση με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις συντονισμένα μαζί με άλλους κλάδους, συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης και κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη..


  • --> Εκλογή απεργιακής επιτροπής αγώνα. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση του αγώνα. Να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Να συγκαλέσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς συνελεύσεις από Δευτέρα 15 Μάρτη.



13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010



ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: