Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Προσωπική δήλωση

Στην εποχη της πιο μεγαλης ηττας του “επισημου” συνδικαλιστικου κινηματος, μια απο τις κρισιμες ερωτησεις για το μελλον του συνδικαλισμου γενικα αλλα και στην Ελλαδα ειναι ποιον εξυπηρετουν τα σωματεια και τελικα σε ποιον “ανηκουν”. Η δικη μου προσωπικη επιλογη αλλα και του σχηματος Ανεξαρτητη Αριστερη Κινηση Εργαζομενων Εθνικη- Προταση Προοπτικης, το οποιο στηριζω τα 7 χρονια που εργαζομαι στην Εθνικη ειναι οτι το επιχειρησιακο σωματειο πρεπει να “κινειται” απο τους ιδιους τους εργαζομενους της Εθνικης Τραπεζας, ανεξαρτητως εργασιακης σχεσης, και κυριως από αυτους που πραγματικα εχουν αναγκη το συνδικαλισμο ως αναποσπαστο κομματι της ζωης τους, μιας ζωης που σημερα κατακρεουργειται με το χειροτερο τροπο ως η απολυτη αποδειξη οτι το καπιταλιστικο συστημα ειναι εναντια στον ανθρωπο και στη φυση.

Ο ΣΥΕΤΕ απεχει παρα πολυ απο το να ειναι ενα “ζωντανο” σωματειο, παροτι υπαρχουν εργαζομενοι μεσα σε αυτο που αντιστεκονται και αρθρωνουν σθεναρα, χωρις να φοβουνται, τις σκεψεις και τις ανησυχιες τους. Στις τελευταιες εκλογες του ΣΥΕΤΕ 2 χρονια πριν οι συναδελφοι μας εδωσαν με την ψηφο τους μια εδρα στο ΔΣ του συλλογου. Ετσι μας δοθηκε μια ακομα ευκαιρια να εκφρασουμε πιο εντονα τις θεσεις μας για ολα τα θεματα που απασχολουν τους εργαζομενους στην Εθνικη. Ωστοσο, η απολυτη κυριαρχια της ΠΑΣΚΕ δεν αφηνει περιθωρια σε κανεναν εργαζομενο στην Εθνικη οχι μονο να εργαστει αξιοπρεπως αλλα ούτε να επιβιωσει.

Προσπαθουμε λοιπον, να πληροφορουμε τους συναδελφους για ολα τα θεματα που συζητιουνται στο ΔΣ και πολυ περισσοτερο να βαζουμε στη συζητηση θεματα που για τις κυριαρχες παραταξεις θεωρουνται τετριμμενα (παραβιασεις ωραριου, θεματα αδειων και αλλες αντεργατικες συμπεριφορες της Διοικησης, συγκληση συνελευσεων).

Ειμαστε εναντια στις αποσπασεις καθως θεωρουμε οτι ο αποσπασμενος αποσπαται απο την σκληρη πραγματικοτητα του εργαζομενου. Για αυτο και περα απο το να συμμετεχουμε στο ΔΣ χρησιμοποιησαμε το λιγο χρονο που ειχαμε σε καθε συνεδριαση ΔΣ, σε περιοδειες με κυριαρχο σκοπο να ειμαστε διπλα στους συναδελφους αλλα και να ενισχυσουμε οσο μπορουμε την ιδεα των αμεσοδημοκρατικων διαδικασιων. Αυτες και μονο αυτες δινουν πραγματικο ρολο στον εργαζομενο, αυτες μπορουν να δωσουν την καθημερινοτητα του τραπεζικου ωμη οπως τη βιωνουμε, και μονο αυτες εχουν το δικαιωμα να αποφασιζουν για τις κινητοποιησεις που γενικα, αλλα ιδιως στην παρουσα φαση, ειναι απαραιτητες. Το ανωτατο οργανο αποφασης του ΣΥΕΤΕ ειναι η γενικη του συνελευση και παντα καλουσαμε σε αυτη και επιμεναμε να μειωθει ο χρονος ομιλιων των παραταξεων ωστε να μπορεσουν οι συναδελφοι να μιλησουν για τα πραγματικα τους προβληματα. Εν ολιγοις, μεσα στη λαιλαπα που εξαπολυουν κυβερνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαιο (που κυριαρχο κομματι του ειναι οι τραπεζες), εμεις εμμενουμε στο να προσπαθουμε να δημιουργουμε εναν αγωνα τον οποίο η πλειοψηφια του συλλογου αρνειται πεισματικα να διεξαγει. Η εικονα του συλλογου οπου λιγοι αποφασιζουν για το μελλον των 10.000, και μαλιστα εναντια στα συμφεροντα των υποαμοιβομενων τραπεζουπαλληλων, ειναι κατι που δεν αρμοζει γενικα, ποσω μαλλον σημερα. Οταν δε αυτοι οι λιγοι παραμενουν για πολλα χρονια οι ιδιοι, τοτε μιλαμε για συγκεκριμενες ελιτ που απλα διαχειριζονται ή μεταχειριζονται τον πονο του εργαζομενου.

Η Προταση Προοπτικης θεωρει οτι οι εκπροσωποι των εργαζομενων θα επρεπε να εκλεγονται οχι μια φορα στα 3 χρονια, αλλα μεσα απο συνελευσεις στους χωρους δουλειας, και αυτοι θα πρεπει να ειναι εναλλασομενοι αλλα και ανακλητοι ανα πασα στιγμη απο τους εργαζομενους.

Συνεπως, ως ελαχιστο δειγμα πιστης στους συναδελφους, κανουμε πραξη αυτη την εναλλαγη. Παραιτουμαι απο τη θεση μου ως αναπληρωματικο μελος ΔΣ, ωστε να δωσω τη δυνατοτητα και σε αλλους συναδελφους να διεξαγουν αγωνα και απο αυτο το μετεριζι. Εναν αγωνα για τη ριζικη αναδιοργανωση του συλλογου, που δεν περναει απο γραφειοκρατικες ή και εργοδοτικες ηγεσιες. Για εναν συλλογο που θα δινει ενεργο ρολο στον καθε συναδελφο και δεν θα τον αντιμετωπιζει απλα σαν ενα ονομα σε ενα ψηφοδελτιο. Για ενα συλλογο που θα μπορει εμπρακτα να λεει οχι στις οποιεσδηποτε ορεξεις των τραπεζιτων. Ο συνδικαλισμος ειναι για ολους μας, και μονο με την ενεργο συμμετοχη μας ακυρωνουμε στην πραξη τις πολιτικες που μας καταπιεζουν αλλα και τους εκφραστες τους.

Κωσταγιωργου Δημητρα
Εργαζόμενη Εθνικής Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: