Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση για μειώσεις μισθών στους ενοικιαζόμενους στην Εθνική

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!


5-7-2011

Το διήμερο της πανεργατικής 48ωρης απεργίας 28-29 Ιουνίου επέλεξε η Εθνική για να καλέσει τους ενοικιαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση με μείωση μισθών 12% και 7ωρο (από 8ωρο). Μετά τις απολύσεις που έγιναν πριν 1 μήνα, τώρα η Εθνική εφαρμόζει τους σκληρούς αντεργατικούς νόμους πάνω στο πιο ευάλωτο κομμάτι εργαζομένων.

Στη ΔΙΔΑΛΤ, στη Δ/νση Καταναλωτικής Πίστης, στο Γέρακα, και σε άλλες Δ/νσεις, ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους που νοικιάζει η ICAP, αλλά και η MELLON, ότι στα πλαίσια της μείωσης λειτουργικού κόστους, η ΕΤΕ αποφάσισε να τους αλλάξει τη σύμβαση. Κι όποιος δεν υπογράψει τη νέα σύμβαση, απολύεται. Στο κτίριο της Συγγρού, όταν την Τρίτη 28-6 οι 150 περίπου ενοικιαζόμενοι αρνήθηκαν καταρχήν να υπογράψουν, τους πίεσαν οι υποδιευθυντές της Εθνικής και τη 2η μέρα υπέκυψαν υπό το φόβο της απόλυσης. Στο κτίριο της Εθνοκάρτας στη Θησέως, είπαν ότι οι μειώσεις των ήδη χαμηλών μισθών τους θα γίνουν δήθεν για να γλιτώσουν τις απολύσεις 120 υπαλλήλων. Ο εκβιασμός είναι φανερός. Φανερό είναι ότι ακόμη κι αν υπογράψουν, αύριο η Εθνική θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις όταν δε βγαίνουν τα νούμερα. Στο κτίριο του Μοσχάτου, και την προηγούμενη μέρα έγιναν απολύσεις 10 ενοικιαζόμενων. Με τη νέα σύμβαση μάλιστα οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι ενοικιαζόμενοι που τυχόν απολυθούν τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ μικρότερες.

Τα γράφαμε και στην ανακοίνωσή μας τον Ιούνιο για τις απολύσεις των ενοικιαζόμενων: «…Αυτή είναι η μεγάλη μας φίλη, που αφού εκμεταλλεύεται για χρόνια τους σύγχρονους “δούλους” των 700 ευρώ και των μηδέν δικαιωμάτων, στο τέλος τους απολύει και τους στέλνει στην ανεργία - ακόμη και οικογενειάρχες με παιδιά -... Η Εθνική με τα 7 δις ευρώ κέρδη για τα έτη 2002-2010, που μαζί με τις άλλες τράπεζες πήρε τα τελευταία χρόνια 100 δις ενίσχυση και εγγυήσεις από το κράτος, όσα δηλαδή ήταν το δάνειο που μας οδήγησε στο μνημόνιο.»

Οι αντεργατικοί νόμοι εφαρμόζονται πρώτα από τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο που θέλει να σταματήσει τη μείωση των κερδών του. Οι ψευδαισθήσεις ότι στην Εθνική δεν θα πειραχτούν δικαιώματα έχουν καταρρεύσει, όταν στο δημόσιο γίνεται σφαγή, όσο κι αν η ΠΑΣΚΕ θέλει να μας καθησυχάσει. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μοντέλο του ενοικιαζόμενου είναι το πρότυπο για όλους μας. Τα δημοσιεύματα για συγχωνεύσεις τραπεζών άμεσα είναι καθημερινά πια, αφού την προηγούμενη βδομάδα κι ο Βενιζέλος έδωσε και πάλι το σήμα.

Ο κ. Ράπανος στη συνάντηση με το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ στις 24/6 είπε ξεκάθαρα ότι είναι φανατικός υπέρμαχος των συγχωνεύσεων, κι ότι τα όσα κόπηκαν ως τώρα (επιδόματα πελατείας, παιδ. Μέριμνας, ανθυγιεινά κλπ) είναι «το λίπος, σύντομα θα φτάσουμε και στο κόκαλο», δηλ τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς και φυσικά τον κανονισμό εργασίας. Στην Αγροτική έγινε μείωση 10%, στη Γενική τους πήγαν στον ΟΜΕΔ για μείωση 10%, στην Εμπορική προχθές κατήγγειλαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις από το 1994 και μετά.

Τι να πει κανείς για την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ. Για τις απολύσεις δεν είπε κουβέντα, και σιωπά και για τις μειώσεις των μισθών στους ενοικιαζόμενους. Είναι φανερό ότι στηρίζει την Τράπεζα. Ευθύνη έχουν όλες οι παρατάξεις που κρύβουν το ζήτημα, και φυσικά όσες παραμένουν στο προεδρείο του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ – η ΔΑΣ μάλιστα αναβαθμίστηκε, παίρνοντας το ρόλο του Ταμία). Σήμερα (5/7) ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα τους ενοικιαζόμενους και τη δράση του σωματείου. Εδώ και τώρα πρέπει ο ΣΥΕΤΕ να τους στηρίξει, γράφοντάς τους στο σωματείο. Καλούμε τους ενοικιαζόμενους συλλογικά να αντισταθούν στο αντεργατικό πογκρόμ. Ήρθε η ώρα να παλέψουμε μαζί μόνιμοι κι ενοικιαζόμενοι για να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η σκλαβιά της ενοικίασης. Για να έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ το δικό μας όπλο.

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com,Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: