Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Για το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ στη σημερινή συνεδρίαση


14 Μαΐου 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΣ

Οι εκλογές του Συλλόγου τον Απρίλη δημιούργησαν ένα νέο τοπίο. Όπως και πριν 3 χρόνια, όταν εκλέξαμε 1 έδρα (στην 3η κατανομή), έτσι και σήμερα ενισχυμένοι με το ποσοστό των 5,3% εξακολουθούμε να έχουμε την εξής θέση: θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος  του ΔΣ είναι να δεσμευτεί ότι θα παλέψει για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Εθνική. Αυτό περνάει αφενός μέσα από την υιοθέτηση ενός ταξικού προγράμματος δράσης, που θα παλεύει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για τα κύρια ζητήματα που είναι μισθολόγιο, χρόνος εργασίας, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, και ειδικότερα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Αφετέρου δε μέσα από την υιοθέτηση διαδικασιών βάσης (Γεν. Συνελεύσεις) των εργαζόμενων με καθοριστικό ρόλο, με σκοπό τη συμμετοχή και δραστική συμβολή όλων των συναδέλφων στη διαμόρφωση και διεκδίκηση του «χάρτη» δικαιωμάτων τους.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα όμως δεν αυταπατόμαστε ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο συμφωνίας (καθώς δεν το υποστηρίζουν) για τις παρατάξεις που διατηρούν την πλειοψηφία στο ΔΣ με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις και στάση τους, και παρά τη μεγάλη πτώση κάποιων από αυτές (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ). Έτσι, η μόνη λύση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να λειτουργήσει το Δ.Σ. που θα μπορούσε να μας βρει σύμφωνους είναι η συγκρότηση ενός αντιπροσωπευτικού διαπαραταξιακού προεδρείου, όπου θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Αυτό θα διασφαλίσει κυρίως ότι το Προεδρείο δεν θα υποκαταστήσει το ΔΣ, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, αλλά θα υλοποιεί απλά τις αποφάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θα συζητιούνται και θα παίρνονται στο Συμβούλιο των 25 κι όπου εκεί αντανακλώνται οι συσχετισμοί κάθε παράταξης. Επιμένουμε δηλαδή ότι το όποιο προεδρείο θα πρέπει να παίζει απλά και μόνο διεκπεραιωτικό και οργανωτικό ρόλο. Αν δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση ενός τέτοιου προεδρείου, δε θα συμμετέχουμε και θα συμβάλλουμε ως απλά μέλη Δ.Σ στην οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων στην ΕΤΕ. Δε θα συναινέσουμε σε κανέναν αποκλεισμό ή δική μας προτίμηση έναντι άλλων ή σε άλλα παρασκηνιακά παζάρια. Δεν θα εμπλακούμε σε ενδοπαραταξιακές διαμάχες ή μάχες για την «καρέκλα».
Σε κάθε περίπτωση, το κύριο για εμάς είναι η πλέον δημοκρατική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και η εξάλειψη φαινομένων που είχαμε την προηγούμενη τριετία. Ακόμη πιο καθοριστική θεωρούμε την αλλαγή νοοτροπίας από το «Σύλλογος είναι μόνο το ΔΣ» στο «Σύλλογος είναι όλοι οι εργαζόμενοι». Κι έτσι προτείνουμε εκ νέου τα εξής: οι συνεδριάσεις του ΔΣ να ανακοινώνονται δημόσια στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να γνωρίζουν πότε γίνονται και ποια θέματα θα συζητιούνται. Οι συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνονται μεσημεριανές ώρες ή και Σάββατο, ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν. Να γίνει ανοιχτή πρόσκληση για την στελέχωση των γραμματειών του Συλλόγου, και να επιδιωχθεί να συμμετέχουν σε αυτές κυρίως απλοί συνάδελφοι και όχι μόνο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ. Και φυσικά τη δέσμευση για σύγκληση έκτακτων Γ. Συνελεύσεων για όλα τα σοβαρά ζητήματα. Εμείς από την πλευρά μας θα εξακολουθήσουμε να ενημερώνουμε και να καλούμε τους συναδέλφους σε ενεργό συμμετοχή κι αυτός είναι ο ρόλος μας.
Επιδίωξη του ΔΣ πρέπει να είναι και ο συντονισμός με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής επίθεσης.
Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι το νέο ΔΣ θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμιά μείωση μισθών των συναδέλφων, όπως ήδη επιδιώκει η Τράπεζα. Σε αυτήν την περίπτωση, όσοι εντός του Συλλόγου ταχθούν σε αυτή την πλευρά, θα μας βρουν απέναντι. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: