Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση σωματείου ενοικιαζόμενων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  22-6-2012 
Συνάδελφοι -ισσες,  
Χρειάστηκαν τρεις συναντήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας μετά από ισάριθμες καταγγελίες συναδέλφων, για να αναγνωρίσει η ICAP το «λάθος» στο οποίο είχε περιπέσει περικόπτοντας μονομερώς τις αποδοχές υπαλλήλων της. Και στις τρεις περιπτώσεις είχε γίνει μείωση χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν υπογράψει τροποποιητική σύμβαση.
 Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «εκ παραδρομής» μείωσε τις αποδοχές στην υπάλληλο και δεσμεύτηκε ενώπιον του επιθεωρητή εργασίας ότι θα αποκαταστήσει άμεσα την διαφορά καταβάλλοντας στην επόμενη μισθοδοσία ό,τι είχε περικοπεί αναδρομικά από τον Φεβρουάριο, και ότι στο εξής η μισθοδοσία θα καταβάλλεται στο ύψος που ήταν τον Ιανουάριο του 2012.
 Όταν η εταιρεία βρέθηκε στην θέση να συζητά με τους υπαλλήλους της, παρουσία των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, κρίθηκε αντικειμενικά η ορθότητα των όποιων επιχειρημάτων της. Στις τρεις συναντήσεις στις Επιθεωρήσεις Εργασίας Αθήνας και Καλλιθέας, παραβρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, εκπρόσωποι του Ε.Κ.Α. (Εργατικού Κέντρου Αθήνας), της Ο.Ι.Υ.Ε. (Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας), μέλος του ΔΣ του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. (Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας) και η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. (Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα). Όταν τα επιχειρήματα της εταιρείας τέθηκαν στην βάσανο της αντιπαράθεσης με τις τεκμηριωμένες θέσεις του νομικού μας συμβούλου απεδείχθη ότι η ερμηνεία των νόμων και των ερμηνευτικών εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας γινόταν δυστυχώς κατά το δοκούν σεβόμενη μόνο τα συμφέροντα του εργοδότη. Είναι φανερό ότι πάνω στα λείψανα του εργατικού δικαίου, - μετά τις επιθέσεις των δύο μνημονίων-  εφευρίσκονται ερμηνείες που δίνουν πλήρη ασυλία στην πλευρά των εργοδοτών, πατώντας στην άγνοια επί νομικών ζητημάτων και στον φόβο των εργαζομένων ότι θα χάσουν την δουλειά τους.
 Ενωμένοι νικάμε τον φόβο, συλλογικά αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, με αλληλεγγύη θα κερδίσουμε το μέλλον μας.
 Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: