Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΣΥΤΑΤΕ – ΣΕΠΕΤΕ: Μήπως να τους ανακηρύξουμε και ευεργέτες?

16-8-2012

Με ύψιστη περηφάνια, ΣΥΤΑΤΕ και ΣΕΠΕΤΕ ανακοίνωσαν ότι είχαν ενεργή συμμετοχή στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση και άσκησαν καθοριστική επιρροή, με σεβασμό πάντα και υπευθυνότητα  στους συναδέλφους!!! Και οι δύο τάσσονται υπέρ των μειώσεων των μισθών μας λοιπόν!
Αποτέλεσμα της συμβολής τους ήταν να υπάρξει βελτιωμένη πρόταση από πλευράς Διοίκησης, που έλαβε δήθεν υπόψιν της το μεγαλύτερο μέρος των παρατηρήσεών τους. Συγκεκριμένα, κατόρθωσαν να:
-       Μειωθεί το προτεινόμενο ποσό περικοπών, ενώ τα επίπεδα μειώσεων να κινούνται στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των άλλων Τραπεζών – και να ξεκινούν από τους «υψηλόμισθους» υπαλλήλους με μικτό εισόδημα άνω των 1800 € ! Δηλαδή έπεισαν την Τράπεζα ότι δε χρειάζεται 150 εκ. να κόψει από τη μισθοδοσία μας για να σωθεί, αλλά μόνο 50 εκ.
-       Εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας - κάτι το οποίο όμως ΔΕΝ έχει εξασφαλισθεί σε περίπτωση συγχώνευσης – και το αποκρύπτουν!  
-       Δεν θίγονται οι συντάξιμες αποδοχές – χωρίς ασφαλώς να μας εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο θα είναι δυνατό αυτό!
Ο ΣΥΤΑΤΕ βέβαια, ως τελευταίο φύλλο συκής, διατηρεί και κάποιες επιφυλάξεις, που αφορούν:
-       τη χρονική διάρκεια της προτεινόμενης σύμβασης ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι ανελαστικά διετής ή τριετής, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς στο σημερινό καθεστώς νωρίτερα, εφόσον υπάρχει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ενώ ο ΣΥΕΤΕ προχωρεί ακάθεκτος προς την υπογραφή τριετούς επιχειρησιακής σύμβασης, αψηφώντας τις προεκλογικές εξαγγελίες και αφίσες περί μη αποδοχής και διαπραγμάτευσης μειώσεων. . 
-       τη λήψη ειδικών μέτρων για τον Λογαριασμό Επικούρησης και το Ταμείο Αυτασφάλειας, γεγονός που τόνισε και ο ΣΕΠΕΤΕ - αναμένουμε να μάθουμε τον τρόπο εξασφάλισης αυτών από πλευράς Προεδρείου ΣΥΕΤΕ στο ΔΣ της Παρασκευής 17/8/12! Όλα γενικόλογα κι αόριστα.. Ποιος τους έχει εμπιστοσύνη;

Μάλιστα, σημειώθηκε από τον ΣΕΠΕΤΕ ότι «Ανάλογες περικοπές επιβάλλεται να υποστεί και το μη ενταγμένο στον κανονισμό εργασίας προσωπικό». Ποιους εννοεί; Ελπίζουμε όχι το ενοικιαζόμενο προσωπικό της Τράπεζας που έχει ήδη υποστεί μειώσεις εις τριπλούν φέτος. Προφανώς, η παραπάνω αναφορά γίνεται για τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους συμβούλους, για τους οποίους έχει διαδοθεί ότι έχουν ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 20% κατά μέσο όρο. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ή μήπως η ανακοινωθείσα μείωση ήταν εικονική και αντισταθμίστηκε για ορισμένους με ξεχωριστές πιστώσεις σε άλλη τράπεζα αγγλικών συμφερόντων, όπως φημολογείται;
Τελικά, αν οι καθ’ όλα φιλότιμες προσπάθειες των ΣΥΤΑΤΕ – ΣΕΠΕΤΕ, καθώς και της πλειοψηφίας του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ σχετικά με τις μειώσεις πραγματοποιήθηκαν προς όφελος των εργαζομένων, γιατί αρνούνται να κάνουν Γενική Συνέλευση όπως ζητούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και αποφάσεις καταστημάτων, ώστε να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, και προχωρούν μόνοι τους στην απόφαση να υπογράψουν μειώσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: