Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για επιχειρησιακή σύμβαση


ΟΤΑΝ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΝΙΚΗ
3-9-2012
Πόσα ψέματα μπορείς να ανεχτείς; Πόσες κοροϊδίες; Πόσο ακόμα εξευτελισμό;
Στην καρδιά του Καλοκαιριού, μετά από μια σειρά αδιαφανών και μυστικών διαβουλεύσεων και παρά την κατακραυγή που εισέπραξαν από το Δίκτυο μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις τους, Πρόεδρος και Γραμματέας του ΣΥΕΤΕ, έσπευσαν να υπογράψουν με την Τράπεζα στις 24/8, τη Νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση της Ντροπής.
Τσαλαπάτησαν τα συμφέροντα των ίδιων των μελών του Συλλόγου, τα οποία υποτίθεται πως εκλέχτηκαν για να υπηρετήσουν. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά, οι επίσημοι «εκπρόσωποί» μας , καρικατούρες του ρόλου τους, συνυπογράφουν τις αιτιάσεις της Διοίκησης για το κούρεμα των αποδοχών μας, σαν να ήταν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας και όχι των υπαλλήλων. Γίνονται τιμητές της Τράπεζας και των άδικων , δυσβάσταχτων περικοπών της μισθοδοσίας μας, μπαίνοντας οικειοθελώς στη λογική των Μνημονίων, όπου το κόστος του στρεβλού μοντέλου «ανάπτυξης» που ακολούθησε η Διοίκηση πρέπει να το πληρώσει ο εργαζόμενος και όχι όσοι ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτές τις επιλογές. Σε διατεταγμένη υπηρεσία και βάσει των εντολών των πολιτικών τους προϊσταμένων, βαδίζουν στη γραμμή που χαράζει Κυβέρνηση, Τρόικα και ΔΝΤ, με στόχο την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση της εργατικής βάσης και τον εγκλωβισμό της σε ταπεινωτικές, ηττοπαθείς αντιλήψεις.
Δε τα λέμε εμείς. Τα διαβάσαμε στην 1η σελίδα της σύμβασης, στο Προίμιο.. Θυσιάζονται οι μισθοί μας για να συνεχίσει η Τράπεζα στην ίδια ρότα. Καλά τα έγραψε ένας συνάδελφος την ίδια μέρα στον Πρόεδρο: «Προσωπικά θα ντρεπόμουνα να υπέγραφα μια τέτοια σύμβαση, όταν είναι γνωστό τοις πάση, ότι οι διοικούντες, τα ανώτατα στελέχη, οι σύμβουλοι, οι διάφοροι παρατρεχάμενοι, χρυσά αγόρια και κορίτσια γέμισαν τις τσέπες του με τεράστια ποσά, (bonus extra bonus stock options-που δημοσιεύτηκαν στον τύπο)- ενώ σε μας πέταξαν τα κοκαλάκια για να γλύψουμε και να έχουμε τη ψευδαίσθηση, ότι γίναμε κι εμείς πλούσιοι .Τουλάχιστον αυτή η επιχειρησιακή σύμβαση, εάν δεν είχε αυξήσεις με βάση το κόστος διαβίωσης δηλαδή τον τρέχοντα τιμάριθμο, θα έπρεπε να έχει μηδενικές αυξήσεις με το ξεπάγωμα των επιδομάτων και να ήταν η ισχύς της για 1 χρόνο. Μήπως με τα 50 εκατομμύρια η ΕΤΕ θα σωθεί; ‘Όχι βέβαια, αλλά αυτό που θέλει να περάσει, η Διοίκηση της τράπεζας είναι η ηττοπάθεια, η αποδοχή και παραδοχή από την πλευρά των εργαζομένων της εξοντωτικής οικονομικής πολιτικής της ντόπιας και ξένης τρόϊκα. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ.»
Τι διαφορετικό θα μπορούσε ωστόσο να περιμένει κανείς, απ’ τους γόνους αυτών ακριβώς των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή; Το χειρότερο δε, δεν είναι το θράσος τους να πανηγυρίζουν (βλ. ανακοινώσεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) γι’ αυτή την πανωλεθρία που τη βάφτισαν «υπεύθυνο συνδικαλισμό», αλλά και για τα κατά συρροή ψέματα που εξακολουθούν να λένε και να γράφουν στις ανακοινώσεις τους.
► Μας είπαν πως ήταν αναγκαίο κακό οι μειώσεις των μισθών μας γιατί έτσι θα μας διασφάλιζαν την απασχόληση. Και μόνο από την θέση που βρίσκεται ο σχετικός όρος στη σύμβαση (τελευταίος), αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που του δόθηκε. Για ποια όμως απασχόληση μιλάμε? Οι υποδείξεις της οικονομικής συμβούλου του Συλλόγου δεν ελήφθησαν υπόψη. Δεν υπάρχει καμία ρήτρα που να διασφαλίζει ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης δεν θα μετατραπούν σε μερική, εκ περιτροπής, προσωρινή απασχόληση ή ότι η Τράπεζα δε θα θέσει εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα για οποιονδήποτε λόγο. Δεν υπάρχει καμία ρήτρα για το τι θα γίνει κατά τις συγχωνεύσεις Τραπεζών που με βεβαιότητα θα δούμε τους επόμενους μήνες. Δεν καλύπτεται κανένας άλλος πλην του υφιστάμενου τακτικού προσωπικού (ξεκρέμαστοι ενοικιαζόμενοι, συνάδελφοι από απορρόφηση άλλων Τραπεζών). Ακόμα πιο επικίνδυνη ατραπός : ναι μεν η Τράπεζα δεν θα καταγγείλει μονομερώς τις συμβάσεις εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους (δηλαδή να απολύσει πχ μαζικά 3.000 άτομα για να μειώσει το κόστος της), αλλά γράφεται ρητά στη σύμβαση ότι διατηρεί το δικαίωμα καταγγελίας για λόγους που αφορούν τον εργαζόμενο ατομικά. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι λόγοι; Μήπως αύριο δούμε απολύσεις για συνδικαλιστική δράση ή για τους μη παραγωγικούς, που δεν πιάνουν τους στόχους? Αυτή ήταν λοιπόν η περίφημη «διασφάλιση της απασχόλησης» για την οποία κόπτονταν οι συνεργοί του εγκλήματος. Στην ερώτηση των συναδέλφων αν η Τράπεζα μπορεί να καταγγείλει την ίδια αυτή σύμβαση πριν τη λήξη της τριετίας, για να απαιτήσει κάποια ακόμα χειρότερη, απάντησαν με θράσος ότι δεν παύει και η καταγγελία της σύμβασης να είναι και αυτή ένα ενδεχόμενο. Γιατί βεβαίως, ο αντεργατικός νόμος 4046/12 της δίνει το δικαίωμα να το κάνει.
Το παράδειγμα της Αγροτικής δεν τους έγινε μάθημα. Μετά από συνεχόμενες μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων, τελικά η Τράπεζα χαρίστηκε στο Σάλλα και έμειναν όλοι οι συνάδελφοι κυριολεκτικά στον αέρα.
► Ο προσωρινός χαρακτήρας των «μέτρων» ήταν άλλο ένα χονδροειδέστατο ψέμα που ακούστηκε ακόμα και μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν ψηφιζόταν από τους πρόθυμους η υπογραφή του αίσχους. Στην πραγματικότητα, το 2015 αναφέρεται ότι «αν το επιτρέπει η οικονομία και η κατάσταση της Τράπεζας θα εξετάσουν αν θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση» .. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Μπορεί μέχρι τότε οι ορέξεις της να έχουν αυξηθεί αφού καμία αντίσταση δεν βρήκε και να εποφθαλμιά ακόμα μεγαλύτερο μερτικό απ’ το μισθό μας.
► Μας είπαν πως οι μειώσεις που θα μπουν στο κουτάκι, θα είναι σταθερές και δεν θα επηρεάζονται σε περίπτωση αλλαγής οικονομικού επιπέδου. Ασφαλώς, αγνοούν αυτοί που ποτέ δεν εργάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες στο Δίκτυο ότι αλλαγή οικονομικού επιπέδου έχουμε συχνά και προς τα κάτω. Πχ -συνηθισμένη περίπτωση - όταν σταματήσει κάποιος να είναι ταμίας. Καμία πρόβλεψη για το ενδεχόμενο αυτό. Θα συνεχίσει σύμφωνα με τη σύμβαση να πληρώνει το ίδιο «κουτάκι» με πριν.
Έβαλαν χέρι ακόμα και στα εποχιακά επιδόματα όπως το τουριστικό, που θα υπολογίζεται στις μηνιαίες αποδοχές με δωδεκάμηνη αναγωγή του. Οι συνάδελφοι στα νησιά και αλλού, δεν είχαν ακριβώς αυτό στο μυαλό τους όταν αναλάμβαναν υπηρεσία. Για να μη μιλήσουμε για τα έξοδα κίνησης για όσους αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και αν μη τι άλλο είναι τραγικό να εντάσσουν κι αυτά στις μειώσεις με τη βενζίνη στα 2 ευρώ. Η Τράπεζα θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα από αυτές τις περικοπές!
Μη στενοχωριέστε όμως συνάδελφοι, μας είπαν οι « υπεύθυνοι» συνδικαλιστές μας. Σώζεται το ΤΥΠΕΤ! Η Τράπεζα θα καταβάλλει κάθε τρίμηνο ποσό, που δε θα υπερβαίνει τις 500.000 Ευρώ. Προσέξτε τη διατύπωση. Το ποσό είναι άγνωστο. Απλά δε θα υπερβαίνει τις 500 χιλ. Και που θα τα βρει η Τράπεζα αυτά τα λεφτά; Εύκολο! Διακόπτει (και όχι αναστέλλει) την καταβολή της συμμετοχής της στο Α/Κ «Συλλογικό» που έφτανε στο ύψος του 1.600.000 Ευρώ ετησίως. Παρεμπιπτόντως, για τη διακοπή αυτή δεν είδαμε κάποια αναφορά στις ανακοινώσεις του ΣΥΕΤΕ ή της ΔΑΚΕ. Ούτε για το γεγονός ότι το Ταμείο μετά τις μισθολογικές μειώσεις έχει τεράστια απώλεια εσόδων, διπλάσια από τη δήθεν ενίσχυσή του από την Τράπεζα, που προστίθενται στην ελλειμματική κατάσταση του Ταμείου.
► Για το τέλος, αφήσαμε το καλαμπούρι με τα δάνεια. Δεν ντράπηκαν να βγάλουν και ανακοίνωση στο ΣΥΕΤΕ, που να αναφέρει πως θα ρυθμιστούν ΟΛΑ τα δάνεια των συναδέλφων. Μήπως νομίζουν πως είμαστε αναλφάβητοι και μας εμπαίζουν μες τα μούτρα μας; Ή μήπως πίστεψαν πως δε θα διαβάσουμε τη σύμβαση; Εκτός από τη στεγαστική, εξίσου μεγάλος πονοκέφαλος -ίσως και μεγαλύτερος- για τις οικογένειές μας, είναι η καταναλωτική πίστη. Και πώς να μην είναι αφού τόσα χρόνια εμείς , οι συγγενείς, οι φίλοι, οι κουμπάροι μας ήμασταν οι καλύτεροι πελάτες της ΕΤΕ. Κι αν δεν τους βάζαμε όλους στο χορό των δανείων, των καρτών και των overdraft, μας έψεγαν οι Περιφερειακοί γιατί δεν φροντίζαμε για την «προώθηση των εργασιών της Τράπεζας». Για όλα αυτά τα δικά μας δάνεια λοιπόν, με τα διψήφια επιτόκια, ΚΑΜΙΑ απολύτως αναφορά δε γίνεται στη σύμβαση. Τα μόνα που προβλέπονται να επιμηκυνθούν είναι τα ατομικά δάνεια προσωπικού. Μάλιστα είχαμε και τη σπουδαία παραχώρηση να εξομοιωθεί το επιτόκιο του δανείου των 3.000 με αυτό των πέντε μισθών. Θρίαμβος! Όσο για τα στεγαστικά, ρύθμιση γίνεται αποκλειστικά για τα δάνεια απόκτησης α’ κατοικίας (όχι τα επισκευαστικά), όπου κι εκεί, αν δε μπορούμε να πληρώνουμε τη δόση, θα πληρώσουμε για τέσσερα χρονάκια μόνο επιπλέον τόκους, με ισόχρονη αύξηση της διάρκειας του δανείου. Μετά έχει ο Θεός! Το κεφάλαιο βέβαια θα έχει παραμείνει ανέπαφο. Τι είπατε; Ποιος ωφελείται;
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Όλα αυτά μας συμβαίνουν γιατί αναθέσαμε την εκπροσώπησή μας σε υποταγμένους εργατοπατέρες . Που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία των πολιτικών τους προϊσταμένων. Που τους ενδιαφέρει μόνο να εμφυσήσουν ηττοπάθεια στους εργαζομένους για να ακολουθηθούν επακριβώς οι εντολές των Μνημονίων. Που δε σέβονται τίποτα. Ούτε αποφάσεις Γενικών Συνελέυσεων, ούτε τη βούληση των συναδέλφων, ούτε τις μειοψηφούσες παρατάξεις στο ΔΣ, που ζητούσαν Έκτακτη Γενική Συνέλευση πριν από οποιαδήποτε υπογραφή.
Αυτή τη σύμβαση φέρονται να την υπογράφουν οι «νομίμως εξουσιοδοτημένοι» εκπρόσωποί μας. Ε, λοιπόν, δεν είναι ! Το δήλωναν σαφώς τα δεκάδες κείμενα καταστημάτων, οι εκατοντάδες υπογραφές των συναδέλφων, η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτά τα δεδομένα; Μπορούμε. Δεν θα τους περάσει!
Η υπογραφή αυτής της επαίσχυντης Επιχειρησιακής Σύμβασης, με αυτές τις μεθοδεύσεις είναι και νομικά διάτρητη. Οφείλουμε να μετέλθουμε όλων των μέσων που μας δίνει το καταστατικό του Συλλόγου για να την ακυρώσουμε.
Χρειάζεται όμως η κινητοποίηση και η εγρήγορση όλων. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ. Χρειάζεται η παρουσία ΟΛΩΝ μας στην επόμενη Γενική Συνέλευση. Μην απαξιώνετε τις επιτροπές καταστημάτων. Μην απαξιώνετε τη συλλογική δράση. Σε αυτή τη λογική μας έχουν οδηγήσει οι πρακτικές των συμβιβασμένων συνδικαλιστών. Χρειαζόμαστε διάθεση, ιδέες, δράσεις, αλληλοϋποστήριξη. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμη του κλάδου μας, ο οποίος είναι ίσως ο μοναδικός αυτή τη στιγμή που μπορεί να γίνει ανάχωμα στα σχέδια των κεφαλαιοκρατών.
Η Πρόταση Προοπτικής στο ΔΣ της 5/9 θα προτείνει προκήρυξη έκτακτης Γ. Συνέλευσης άμεσα με τελική ημερομηνία 29/9 ή 6/10, με θέματα «νέα επιχειρησιακή σύμβαση 2012, λήψη απόφασης & πρόταση μομφής κατά του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και νέες εκλογές του Συλλόγου». Καλούμε όλους τους συναδέλφους της Αθήνας στα γραφεία του Συλλόγου στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ (ώρα 10 το πρωί, αν και συνήθως αρχίζει αργότερα), έστω και μετά τη λήξη του ωραρίου). Η μαζική παρουσία των συναδέλφων είναι απαραίτητη για να ενημερωθούν οι ίδιοι σχετικά με τη στάση κάθε παράταξης, για να επιβάλουν την προκήρυξη της συνέλευσης, αλλά και για να εκφράσουν άποψη και για τα θέματα της έκτακτης συνέλευσης.
Ø  Οι όψιμοι υπαναχωρητές του «Δεν κατάλαβα τι υπέγραφα», αντί να καταγγέλλουν πως ξεγελάστηκαν και τους υφαρπάχθηκε η ψήφος, ας αποδείξουν στην πράξη πως εννοούν όσα γράφουν στις ανακοινώσεις τους. Να συστρατευθούν με το μέτωπο των εργαζομένων και να ζητήσουν την ακύρωσή της. Με τη δική τους συμφωνία φτιάχτηκε η πλειοψηφία στο ΔΣ, με τη δική τους αν θέλουν καταρρέει και ακυρώνεται η σύμβαση
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΜΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: