Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση σωματείου ενοικιαζόμενων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ
13-9-2012
Στις 28 Αυγούστου ενημερώθηκαν συνάδελφοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) μέσω της εταιρείας Klisis, ότι η συνεργασία της τράπεζας με την εν λόγω εταιρεία θα διακόπτονταν. Οι συνάδελφοι εργάζονταν με σύμβαση αορίστου χρόνου για περίπου 3 χρόνια. Η ενημέρωση από την εταιρεία τους ήταν ότι θα «διανεμηθούν» (!) σε δύο άλλες εταιρείες ενοικίασης , τις Action Line και ICAP. Πράγματι οι εταιρείες αυτές επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους συναδέλφους (στα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα) για να τους κάνουν τις προτάσεις τους.
Οι επιλογές ήταν , είτε να δουλέψουν με το καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης (μία ημέρα την εβδομάδα, 100 ευρώ τον μήνα) , ή να υπογράψουν σύμβαση ορισμένου χρόνου, ακολουθώντας κατά πόδας το παράδειγμα της Mellon. Στο τέλος της διάρκειας της σύμβασης ορισμένου χρόνου, οι εργαζόμενοι δύναται να απολυθούν χωρίς αποζημίωση και χωρίς δικαίωμα διεκδίκησης επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Μέσα σε λίγα λεπτά έπρεπε να αποφασίσουν να δεχθούν με την υπογραφή τους, τη μη αναγνώριση του πτυχίου τους, για να κρατήσουν τη θέση στην οποία εργάζονταν αδιάλειπτα τα τελευταία δύο ή τρία τελευταία χρόνια. Οι κάπως διστακτικοί στο να υπογράψουν αντικαταστάθηκαν πάραυτα από άλλους. Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να διευκολύνουν τους εργοδότες τους υποβάλλοντας οικειοθελώς την παραίτησή τους από την πρώτη εταιρεία.
Μόλις πριν από ένα μήνα οι εργαζόμενοι είχαν εξαναγκαστεί σε μείωση μισθού 9% στους ήδη πενιχρούς μισθούς τους «δείχνοντας κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και η ελληνική οικονομία». Το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο των εργοδοτών και υπερεργοδοτών μας, προβλέπει περικοπή σε μισθούς των 640 ευρώ για να σωθεί η ελληνική οικονομία. Πόση ειρωνεία, εμπαιγμό και εκμετάλλευση καλείται να ανεχθεί ο σύγχρονος εργαζόμενος, προκειμένου να επιβιώσει;
Το άθροισμα των μισθών και των είκοσι επτά (27) πρώην εργαζόμενων της Klisis είναι μικρότερο από τον μισθό του κου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΕ. Τα όποια χρήματα εξοικονομούνται δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό από αυτά που έχει ήδη λάβει η Εθνική σαν κρατική χρηματοδότηση, τα οποία πάλι όλοι εμείς θα πληρώσουμε. Η ΕΤΕ για άλλη μια φορά μας δείχνει το «κοινωνικό» της πρόσωπο, αφού στους χώρους εργασίας της επιτρέπει υπαλλήλους 2 & 3 ταχυτήτων και ανέχεται ( ή επιζητά ) την εκμετάλλευσή τους από εργολαβικούς εργοδότες. Ποια είναι η θέση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.;
Συνάδελφοι για πόσο ακόμα;
Για πόσο ακόμα θα δεχόμαστε αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα την αδικία και την καταπίεση που αυτή φέρει σε ένα χώρο, όπως αυτός της εργασίας που θα έπρεπε να τελεί υπό την προστασία του συντάγματος; Για πόσο ακόμα θα υποκύπτουμε στους εκβιασμούς τους; Για πόσο ακόμα θα φοβόμαστε να πούμε ότι έχουμε σωματείο που μας εκπροσωπεί;
Μετά από τρία χρόνια κρίσης κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι η παραπάνω ιστορία αφορά κάποιους και όχι όλους μας! Όλους θα μας αγγίξει, όποιος και αν είναι αυτός ενοικιαζόμενος ή τακτικός υπάλληλος της Τράπεζας.
Η εξουσία που ρημάζει ζωές δεν αναχαιτίζεται με την ανοχή αλλά μηδενίζεται με την συμμετοχή όλων μας σε έναν συλλογικό αγώνα δικαίου.
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του
Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Στυλιανού Γρηγόρης 6945 441 308, διεπιλ 16148
Καπετανάκης Γιώργος: 6977 741 228, διεπιλ 66381
Κούβαρης Φάνης, 6973 221 988, διεπιλ 74873
Λαζαροπούλου Γιώτα: 6976 855 566, διεπιλ.79361

Δεν υπάρχουν σχόλια: