Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για συγχώνευση


Κολοσσός για τους τραπεζίτες σημαίνει κόλαση για τους εργαζόμενους!

Η εξαγορά της Eurobank από την ΕΤΕ είναι σχεδόν γεγονός. Όλα τα οικονομικά δημοσιεύματα μιλούν για μεγάλο deal και τα αστικά επιτελεία φτιάχνουν κλίμα «πανηγυρισμού» για να μας πείσουν ότι μας ωφελεί, ενώ στους εργαζόμενους υπάρχουν ανάμεικτα μούδιασμα και σύγχυση. Τι κρύβει η συγχώνευση;
1.   Οι καπιταλιστές ενώνονται για να σώσουν τα κέρδη τους και να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους. Αυτοί που μέχρι πριν μας πίεζαν να «φάμε τους ανταγωνιστές», τώρα γίνονται συνέταιροι. Ότι η Εθνική αγοράζει τη Eurobank δε σημαίνει απολύτως τίποτα θετικό για μας.
2.   Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική απόφαση κυβέρνησης – Τρόικας, αφού την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και από την Credit Agricole ότι αποκλειστικός συνομιλητής για την εξαγορά της Εμπορικής είναι η Alpha Bank. Όλα αυτά λίγες μέρες πριν την άφιξη Μέρκελ. Τυχαίο; Η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της: διαμορφώνονται οι 3 μεγάλοι τραπεζικοί πόλοι στην Ελλάδα. Άλλωστε οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή πώς θα δοθούν τα δεκάδες δις στους τραπεζίτες, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπ. Οικονομικών Στουρνάρα με την Τρόικα το Σάββατο το πρωί.
3.   Πολύ πιθανόν είναι στο νέο σχήμα Εθνικής – Eurobank να χαρίσουν και το Τ. Ταμιευτήριο (στο οποίο οι 2 τράπεζες κατέχουν 12% του μετοχ. κεφαλαίου), αλλά και το «καλό κομμάτι» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα λεφτά του ελληνικού λαού –που κομμάτι τους είμαστε κι εμείς– πάνε στους τραπεζίτες με χαριστικούς όρους. Η ανακεφαλαιοποίηση και όλο το σχέδιο για τις τράπεζες (25 δις από το 2ο δάνειο πήγαν εκεί) είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα μνημόνια. Άρα όποιος τάσσεται υπέρ αυτού του σχεδίου (πχ. ΟΤΟΕ, ΣΥΕΤΕ κλπ) αποδέχεται και στηρίζει τα μέτρα που συνοδεύουν τις δανειακές συμβάσεις και την κυβερνητική πολιτική.
4.   Στο νέο σχήμα ευνοημένος βγαίνει ο μεγαλοκαπιταλιστής Λάτσης. Θα έχει το 12% του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα, ενώ μέχρι τώρα είχε μια σχεδόν χρεωκοπημένη τράπεζα. Έτσι εκτός από εφοπλιστής, μεγαλομέτοχος στα πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενισχύεται και ως τραπεζίτης (ή αποκτά μετοχές υψηλότερης αξίας προς πώληση, άρα πάλι κερδίζει). Για ποιους δουλεύουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ;
5.   Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο γίνονται εδώ και καιρό, όπως γράφεται παντού. Οι δύο εκπρόσωποί μας στο ΔΣ της Τράπεζας (Κούκος, Κατσίκας Μ.) δεν ήξεραν τίποτα;;
6.   Σε ό,τι μας αφορά: η συγχώνευση θα φέρει χιλιάδες απολύσεις, θα κλείσουν δεκάδες καταστήματα (πολλά είναι δίπλα-δίπλα): «…τίθεται θέμα συγχώνευσης δικτύου και υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας, άρα και περικοπών προσωπικού» (Capital.gr, 7/10).
 Άλλωστε η Εθνική ήδη μας προετοιμάζει: αναφέρει ότι θα επιδιώξει να “διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης με ευέλικτο τρόπο με στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαμβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες”. Είναι γνωστό ότι οι τραπεζίτες είναι αυτοί που ζητούν να μπει στα νέα μέτρα η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης.
7.   Βέβαιο είναι ότι θα επικρατήσει το επιχειρησιακό μοντέλο της Eurobank στο νέο σχήμα. Και σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών, και στην πολιτική των δανείων προς τον κόσμο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, είναι εμφανές ότι δεν χωρούν αυταπάτες ούτε στους παλιούς εργαζόμενους, ούτε στους νέους. Οι ενοικιαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν στο νέο σωματείο. Ο Σύλλογος θα φέρει ευθύνες αν καλλιεργήσει τον εφησυχασμό. Ζητούμε να γίνει άμεσα ανοιχτό ΔΣ του Συλλόγου σε ώρα που να μπορούν να παρευρεθούν οι εργαζόμενοι (απόγευμα ή Σάββατο). Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας να μη θιγούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Η νέα κατάσταση επιβάλλει νέα αντίληψη και συμπεριφορά από μας. Την Τρίτη 6/10 πρέπει να κατεβάσουμε ρολά, να συμμετάσχουμε στην παναττική (αυτό προκήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ!) στάση εργασίας (12.15- 3.15) χωρίς δικαιολογίες (δεν κόβεται ένσημο) και να πάμε όλοι στις 1 στο Σύνταγμα. Έτσι να υποδεχθούμε τη Μέρκελ αλλά και τους νέους εργοδότες μας, με αγωνιστικό φρόνημα. Για να ανατρέψουμε τα μέτρα και να αναμετρηθούμε με τους φόβους μας!

ΟΛΟΙ στη ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ‘ΥΠΟΔΟΧΗΣ’, ΤΡΙΤΗ 9/10 - ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 1.00

Δεν υπάρχουν σχόλια: