Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ

Δεν έσκασε σαν κανόνι το πρόγραμμα της εθελουσίας που ανακοίνωσε η Εθνική. Το περιμέναμε όλοι. Το είχαν πει. Όλες οι τράπεζες μία μία προχωρούν  σε τέτοιες κινήσεις. Πάση θυσία πρέπει να πετύχουν μείωση προσωπικού. Μείωση εργατικού κόστους. Μετά τις μειώσεις μισθών, μετά τη συγχώνευση, ήρθε η εθελουσία. Μετά τι θα έρθει;
Παρότι η κίνησή μας είναι αποκλεισμένη από την επίσημη ενημέρωση με πρωτοφανή αντιδημοκρατικό τρόπο, καθώς δεν τηρείται η απόφαση του ΔΣ για συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ, προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση των συναδέλφων γιατί θεωρούμε ότι αυτή δεν πρέπει να γίνεται μόνο από τα μέσα ενημέρωσης ή με συζητήσεις «στους διαδρόμους». Η διοίκηση στις μέχρι τώρα συναντήσεις με το προεδρείο του Συλλόγου αυτές τις μέρες ανακοίνωσε τα κίνητρα που δίνει στους συναδέλφους για να συμμετέχουν οικειοθελώς. Με τα κίνητρα αυτά να έχουν γίνει λίγο πολύ γνωστά, εμείς θέλουμε να σταθούμε σε κάποια επιμέρους ζητήματα και ερωτήματα που γεννιούνται.

þ Γιατί επιλέγει η Διοίκηση την εθελουσία;
Για να μειώσει το μισθολογικό κι εργατικό κόστος. Με εύκολο τρόπο και με «τη θέλησή μας». Άλλωστε οι ίδιοι είπαν ότι θα εξοικονομήσουν 110 εκ το χρόνο από το επόμενο κιόλας έτος, ακόμη κι αν συμμετέχουν μόνο 1500 άτομα. Γι αυτό τους περισσεύουν τώρα 240 εκ (τόσο θα κοστίσει αν «διώξουν» 2000 εργαζόμενους), ενώ πριν από λίγους μήνες ΕΤΕ και ΣΥΕΤΕ σκίζονταν να πείσουν για την αναγκαιότητα των μειώσεων των μισθών μας, γιατί «δεν έβγαινε η τράπεζα», και υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση παρά τη θέληση των εργαζόμενων.
Πόσο «εθελούσια» είναι τελικά; Σε μεγάλο βαθμό είναι «άτυπη εφεδρεία» για εκατοντάδες εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται ως το 2016 και τους δίνεται το 50% του μεικτού μισθού για όσους μήνες απομένουν (χωρίς Δώρα), κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην Εθνική. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι καλούνται να επιλέξουν «εθελοντικά» για το αν θα συμμετάσχουν, μέσα σε 20 μόνο μέρες, και εν μέσω τρομοκρατικών δημοσιευμάτων, που «τυχαία» βγαίνουν αυτές τις μέρες, για μεγάλες μειώσεις μισθών μετά τη λήξη της κλαδικής, για απολύσεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων κλπ. Η εργοδοσία σπέρνει το φόβο μέσα από διάφορους κύκλους. Τα εκβιαστικά διλήμματα είναι αρκετά. Στον ΟΤΕ πρόσφατα σε λίγους εργαζόμενους που δεν δήλωσαν συμμετοχή καταγγέλθηκε ότι επιβλήθηκαν εκδικητικές μεταθέσεις και ταλαιπωρία. Η δε βιασύνη εξηγείται: θέλουν να κάνουν ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» στο προσωπικό της Εθνικής πριν τη συγχώνευση με τη Eurobank, γιατί μετά θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Για όσους μπουν σε εφεδρεία, υπάρχουν ερωτήματα: το ποσό του 50% του μισθού για όσους μήνες απομένουν θα το λάβουν όλο μαζί τώρα, άρα ως την κανονική συνταξιοδότηση θα φτάσουν τα χρήματα; Αν αλλάξουν τα όρια ηλικίας στο ασφαλιστικό, οι συνάδελφοι δε θα μείνουν ακάλυπτοι, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ιταλία, σε 300.000 εργαζόμενους που συμμετείχαν σε εθελουσία και έμειναν ξεκρέμαστοι κι ανασφάλιστοι μετά την αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου;

þ Ποιες είναι οι επιπτώσεις της εθελουσίας;
Το έχουμε ζήσει με τις προηγούμενες εθελούσιες στην Εθνική, αλλά το βλέπουμε και σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, VODAFONE, ΤΤ, ΚΥΠΡΟΥ, ΛΑΪΚΗ κλπ). Πετυχαίνουν άμεσα μείωση προσωπικού σε μαζική κλίμακα (20%), ξεμπερδεύουν με τους «ακριβούς» παλιούς και όταν χρειάζεται τους αντικαθιστούν με νέους «φθηνούς» (ενοικιαζόμενους των 586 ευρώ). Περνούν ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μας φορτώνουν εντατικοποίηση. Έχει πολλά οφέλη για τη Διοίκηση, που συνδυασμένα με τη συγχώνευση, την ανακεφαλαιοποίηση, τη λήξη της κλαδικής, φτιάχνει ένα εφιαλτικό τοπίο για όσους παραμένουμε και ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους.

Πλήττονται σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλιστικά ταμεία:
n ΤΥΠΕΤ: Στο ήδη ελλειμματικό ταμείο υγείας, που πλήττεται από το πλήθος εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στην τράπεζα, θα προστεθεί η μείωση των εισερχομένων εισφορών, αφού η μαζική συνταξιοδότηση οδηγεί σε απώλεια εργοδοτικής κι εργατικής εισφοράς. Καταβάλλεται μόνο η μειωμένη εισφορά του συνταξιούχου. Η δε τράπεζα επιδιώκει να «βολέψει» τα δικά της παιδιά, που τόσα χρόνια βοήθησε με μισθούς χιλιάδων ευρώ, και προτείνει να ενταχθούν όλοι οι σύμβουλοι και ειδ. συνεργάτες στο ταμείο. Άλλωστε μόλις μαθεύτηκε ότι εντάχθηκαν 170 ειδ. Συνεργάτες.
n ΤΑΜΕΙΟ ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: η οικονομική κατάσταση του ταμείου είναι σε οριακό σημείο. Πέρσι το Μάρτη τα είπαμε για τους συνδικαλιστές που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στο PSI. Δεν είμαστε ειδικοί, και η πληροφόρηση από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Ταμείου (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΔΑΣ) είναι εξαιρετικά ελλιπής. Επιμένουμε ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου, που επίσης συμμετέχει στο ΔΣ του Ταμείου, οφείλει να ενημερώνει το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και να υλοποιεί τις αποφάσεις του, καθώς αυτό εκπροσωπεί στο Ταμείο Αυτασφάλειας, και όχι την παράταξή του ή την προσωπική του άποψη. Μόλις μάθαμε ότι το Ταμείο δεν έχει καταβάλει ακόμη εφάπαξ σε 170 συναδέλφους που έχουν φύγει με σύνταξη. Ότι 400 συνάδελφοι έχουν πάρει μόνο την 1η από τις 3 δόσεις (τι εφάπαξ αλήθεια είναι αυτό που δίνεται σε 2 χρόνια;) και ότι η 2η δόση έπρεπε να είχε δοθεί πριν 1 μήνα.. Το ταμείο επομένως δεν έχει ρευστότητα για να δώσει εφάπαξ σε 2000 συναδέλφους επιπλέον, αφού όσοι φύγουν με εθελουσία δικαιούνται την παροχή (σύμφωνα με τον κανονισμό η παροχή δίνεται με την παραίτηση από την τράπεζα, και όχι με τη συνταξιοδότηση). Ακούγεται ότι υπάρχουν προτάσεις για διευκόλυνση με δάνειο(!), τροποποίηση του κανονισμού, ώστε η παροχή να δίνεται με την συνταξιοδότηση και όχι με τη λύση της σύμβασης (προφανώς για να καθυστερήσουν όσους κάνουν χρήση του προγράμματος και συνταξιοδοτούνται ως το 2016), και μείωση του εφάπαξ κατά 15% (μετά μάλιστα την αύξηση της εισφοράς μας πριν 2 χρόνια), για τα οποία απαιτούνται να ψηφίσουν 6 στα 7 μέλη του ΔΣ, άρα να συμφωνήσουν οι συνδικαλιστές.

þ Ποια πρέπει να είναι η στάση του ΣΥΕΤΕ;
Ο Σύλλογος οφείλει να αντιδράσει στην πράξη, να καταγγείλει τους στόχους της Διοίκησης και τις αρνητικές επιπτώσεις της εθελουσίας. Δεν πρέπει να συναινεί στη μείωση θέσεων εργασίας, ή να μην παίρνει θέση, και να βάζει μοναδικό όρο για την αποδοχή από μέρους του της εθελουσίας τη δήθεν εξασφάλιση των ταμείων. Είναι δε υποκριτικό το ενδιαφέρον, τη στιγμή που τόσα χρόνια δέχονταν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η μόνη λύση για τα ασφαλιστικά μας ταμεία είναι να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον όμιλο σε όλα τα ταμεία! Να θυμίσουμε τις προσλήψεις στην Αττική (250) που είχε συμφωνήσει η τράπεζα το 2011 και δεν έγιναν ποτέ; Ο Σύλλογος θα αντιπροτείνει να ενταχθούν στο ΤΥΠΕΤ οι πάνω από 1000 ενοικιαζόμενοι που τόσα χρόνια δουλεύουν σαν σκλάβοι; Θα εξασφαλίσει από τώρα να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι της Eurobank στο ΤΥΠΕΤ, κάτι για το οποίο η τράπεζα αναβάλει τη συζήτηση για μετά την εθελουσία; Θα διεκδικήσει ένα μεγάλο κονδύλι από την ΕΤΕ για να καλυφθούν τα ελλείμματα κι από τις προηγούμενες εθελούσιες, καθώς στην επιχειρησιακή συμφώνησαν να δίνει μόνο έως 500.000 το εξάμηνο στο ταμείο υγείας;
Τώρα ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας (η μόνη βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα και δίκαιη ταυτόχρονα), να καταβληθούν τα κλεμμένα, να σταματήσει το τζογάρισμα,  να παραιτηθούν όσοι έφεραν το Ταμείο μας ως εδώ με τη διαχείρισή τους και την απόκρυψη της αλήθειας. Κανένας συνδικαλιστής να μην ψηφίσει μείωση της παροχής ή αλλαγή του κανονισμού ή νέα δάνεια.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη Γ. Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ στις 2/3, για καταψήφιση των πεπραγμένων της πλειοψηφίας, ενημέρωση και αγωνιστικές αποφάσεις. Μαγικές λύσεις ή εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Κανείς δε σώζεται μόνος του. Φοβούνται τη συλλογική μας δράση, τη δύναμη της μαζικής απεργίας, την αγωνιστική μας ενότητα. Να παλέψουμε δυναμικά για να κερδίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα! Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να «σηκώσουμε κεφάλι», δεν υπάρχουν πια περιθώρια αναμονής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ: protasiprooptikis@gmail.com
Τακτικό μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ: Ξιφαρά Μαρία (Σόλωνος) 6974861242, 2103388768 (18768)
Αναπληρ. Μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ: Καρίμαλη Ευαγγελία (Κολωνάκι ) 6972361977 www.protasiprooptikis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: