Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Προμελετημένο έγκλημα στο Ταμείο Αυτασφάλειας!

26-2-2013
Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσής μας για την εθελουσία, βγήκαμε δυστυχώς αληθινοί για τις μεθοδεύσεις εις βάρος του Ταμείου Αυτασφάλειας. Την Παρασκευή συνεδρίασε έκτακτα το ΔΣ του Ταμείου και αποφάσισε μείωση της παροχής του εφάπαξ κατά 15%, αλλαγή του κανονισμού για το πότε δικαιούται κάποιος να το λάβει ( δηλ. με τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδότησης και όχι με την παραίτηση από την Τράπεζα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα) και επαναφορά εργοδοτικής εισφοράς μόνο 2% (αντί για 4,5% που υπήρχε παλιά και διεκδικούσαμε). Διευκόλυναν επομένως για άλλη μια φορά τη Διοίκηση να προχωρήσει με την εθελουσία και να βγει «λάδι».
Οι 5 συνδικαλιστές στο Ταμείο Αυτασφάλειας (οι 4 εκπρόσωποι των ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΔΑΣ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου) ψήφισαν ομόφωνα, από κοινού με τους 2 εκπροσώπους της Τράπεζας, να ξεπουλήσουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ερήμην των εργαζόμενων. Και τώρα θα διατυμπανίσουν ότι «έσωσαν» το ταμείο. Αν είναι έτσι, γιατί πριν πάρουν τις αποφάσεις καμιά παράταξη δεν ενημέρωσε δημόσια τους εργαζόμενους για το τι πρόταση υπήρχε; Γιατί τέτοια σιωπή από όλους ανεξαιρέτως; Γιατί δεν δημοσιεύουν τις αναλογιστικές μελέτες; Γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ δεν συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ για ενημέρωση για τις έκτακτες εξελίξεις και απόφαση για τη στάση που θα κράταγε ο ίδιος, ως όφειλε; Γιατί το έκαναν κρυφά, όπως κρυφά αύξησαν την εισφορά μας από 4,5% σε 5,5% τον Ιούλιο του 2011 (και τότε για να σώσουν το ταμείο), όπως κρυφά ψήφισαν υπέρ του κουρέματος των ομολόγων τον Μάρτη του 2012;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι 4 παρατάξεις θα βγουν, από κοινού και αφού έχουν ήδη καθορίσει την τύχη του ταμείου (όπως συνηθίζουν να κάνουν), να υποστηρίξουν ότι όσα ψηφίσανε είναι καλύτερα από το τίποτα. Πρόκειται για την ίδια καταστροφική λογική του «το μη χείρον βέλτιστο» και των συνεχών συμβιβασμών, με βάση την οποία οι «υπεύθυνοι σωτήρες μας» τον Αύγουστο έσπευσαν να υπογράψουν επιχειρησιακή με μειώσεις μισθών. Θα μας πουν ότι διασφάλισαν τη βιωσιμότητά του. Μα και το 2011, όταν αύξησαν την εισφορά μας, αυτό μας είπαν. Θα μας πουν ότι έτσι εξασφάλισαν την εργοδοτική εισφορά και ότι κάτι είναι κι αυτό. Μα έτσι απεμπολούν το παλιότερο αίτημα για εργοδοτική εισφορά 4,5%, το οποίο προεκλογικά υποτίθεται ότι υποστήριζε και η ΔΑΣ και για το οποίο υπάρχει επιτέλους και κατατεθειμένη αγωγή. Η προσφυγή αυτή αποδυναμώνεται. Το δικαστήριο -εύλογα- μπορεί να κρίνει, πως εφόσον το ίδιο το Ταμείο παραδέχεται ότι με 2% διασφαλίζεται, δεν απαιτείται να εισφέρει παραπάνω η Τράπεζα. Θα μας πουν ότι έτσι θα υπάρχει Ταμείο για τα επόμενα 30 χρόνια. Τι ταμείο όμως; Ένα ταμείο που έδωσε σε μεγαλοστελέχη πάνω από 200.000 εφάπαξ και που στους υπόλοιπους θα δώσει ψίχουλα σε σχέση με τις υπέρογκες εισφορές μας. Ποιος τους πιστεύει; Η μείωση του εφάπαξ αφορά όλους τους συναδέλφους που έχουν βγει στη σύνταξη από το 2012 και μετά. Κι αυτό θα μας το προβάλουν ως νίκη!
Συνάδελφοι, η θέση μας ήταν και είναι καθαρή. Να πληρώσει αυτός που ευθύνεται για την κατάσταση του ταμείου: η Τράπεζα οφείλει εργοδοτική εισφορά, αυτή μειώνει το προσωπικό, έχει χιλιάδες εργαζόμενους που είναι με άλλο ασφαλιστικό καθεστώς, έχει γλιτώσει εκατομμύρια από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγων των αντιασφαλιστικών νόμων, έβγαλε δις τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δίκαιο να διεκδικηθεί η εργοδοτική εισφορά 4,5%, να βάλει το χέρι στην τσέπη η ΕΤΕ. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Οι 4 όμως παρατάξεις συμφώνησαν να την πληρώσουμε πάλι οι εργαζόμενοι! Με αυτήν την τακτική, σε λίγο δε θα υπάρχει Ταμείο!
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Πρέπει να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτές τις παρατάξεις που τα βρίσκουν με την εργοδοσία σε βάρος μας. Έχουμε αυτή την ευκαιρία. Να είμαστε όλοι στη Γ. Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ (2/3) να καταψηφίσουμε τα πεπραγμένα (διοικητικό και οικονομικό απολογισμό) του Συλλόγου, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε νέες εκλογές. Έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε ένα ριζοσπαστικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: