Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής 28-4-2013


Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και των υπόλοιπων τραπεζών αναδεικνύεται σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα. Αποδεικνύεται ο κομβικός ρόλος του τραπεζικού κεφαλαίου στη στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος. Η σωτηρία των τραπεζών επομένως, που ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένες, είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση, εις βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Οι ελληνικές τράπεζες από το 2008 ως σήμερα έχουν λάβει συνολικά 252 δις από το κράτος, με διάφορες μορφές (εγγυήσεις, ομόλογα, ζεστό χρήμα κλπ), ενώ η χρηματιστηριακή αξία τους αξία δεν ξεπερνά σήμερα το 1,5 δις. Όσα δηλαδή χρήματα έχουμε λάβει ως δάνεια τα 3 τελευταία χρόνια με την υπογραφή μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, και με κόστος την αύξηση του χρέους, τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, την εξαθλίωση και τη φτώχεια για το λαό!. Άρα, έπρεπε ήδη να έχουν περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία, και να λειτουργούν με εργατικό κοινωνικό έλεγχο προς όφελος του λαού.
Τα 50 δις που πήγαν στο ΤΧΣ με το 2ο μνημόνιο και δίνονται σήμερα για την ανακεφαλαιοποίηση θα καλύψουν όχι μόνο το κούρεμα των κρατικών ομολόγων (27,5 δις), αλλά και τις ζημιές από τα δάνεια και γενικά την κακοδιαχείριση των τραπεζιτών (μίζες σε εταιρείες, θαλασσοδάνεια, δάνεια σε κόμματα και μεγαλοεπιχειρηματίες, σκανδαλώδεις μισθοί μεγαλοστελεχών κλπ). Είναι πρόκληση ότι ο λαός πληρώνει τα δικά τους σπασμένα. Και έχουν το θράσος να διεκδικούν να μείνουν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, ελλήνων ή ξένων καπιταλιστών, παρότι χρωστούν την ύπαρξή τους στο δημόσιο χρήμα. ΤΧΣ δεν σημαίνει κρατικοποίηση, αντίθετα δεν εμπίπτει στο δημόσιο τομέα, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Ειδικά για την Εθνική, είναι εμφανές ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία ο κ. Τουρκολιάς ως Δ/νων Σύμβουλος. Η προνομιακή του σχέση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι γνωστή. Στο 10% (ή και 12%) που ψάχνει η Διοίκηση για να μείνει υπό ιδιωτικό management, παρότι το ΤΧΣ δίνει το 90% της ανακεφαλαιοποίησης, το μεγαλύτερο κομμάτι φαίνεται ότι θα είναι από εφοπλιστές. Επιβαιωνόμαστε για την πρόβλεψή μας ότι ο Λάτσης βγαίνει ευνοημένος από την ιστορία με τη εξαγορά της Eurobank (ανακοίνωση Οκτωβρίου). Οι συναντήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού με εφοπλιστές φανερώνουν ότι υπάρχει μια συμφωνία: να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με αντάλλαγμα το νομοσχέδιο για τη ναυτιλία που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, φοροαπαλλαγές, γενικά ενίσχυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Επομένως, όσοι υποστηρίζουν ότι αν πετύχει η ΑΜΚ με το ποσοστό των ιδιωτών, έχουμε διασφαλιστεί, προφανώς κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Γιατί τότε θα έχουμε και εφοπλιστές στη Διοίκηση, και το ΤΧΣ να έχει λόγο και ρόλο σε αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα (πχ εκποίηση περιουσίας, πώληση θυγατρικών κλπ). Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τους έχουμε δει άλλωστε τους ιδιώτες τραπεζίτες. Παίρνουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης και προχωρούν σε μειώσεις μισθών και προσωπικού. Τους βλέπουμε στο ζήτημα της κλαδικής σύμβασης σήμερα και τα προηγούμενα χρόνια. Τις είδαμε τις τελευταίες διοικήσεις της Εθνικής, όπως και τις μειώσεις μισθών που μας έκαναν το καλοκαίρι. Υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει ότι ο όμιλος Πειραιώς θα κρατήσει και τους 22.000 εργαζόμενους; Ας δημοσιεύσουν οι τράπεζες τα περιβόητα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν αποστείλει στο ΤΧΣ προκειμένου να λάβουν τα δις της ανακεφαλαιοποίησης. Αν δε η τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί όλη μέσω ΤΧΣ, όπως η Eurobank,  τότε πιο γρήγορα θα έρθουν απολύσεις, σπάσιμο της τράπεζας και πώληση.

Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες,
 και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες!

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν. Αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα μας θέτουν, να διαλέξουμε το σκοινί που θα μας κρεμάσουν. Και μεγαλύτερο συμπαραστάτη βρήκαν τις ηγεσίες των σωματείων μας, του ΣΥΕΤΕ και της ΟΤΟΕ. Η κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος και η γύμνια του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού φανερώθηκε εντελώς αυτές τις μέρες.
Η ηγεσία του Συλλόγου Υποτέλειας στην ΕΤΕ (ΣΥΕΤΕ) μας καλεί σε πανστρατιά με τη Διοίκηση, τον Σαμαρά, τους εφοπλιστές. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ κι ο κολαούζος ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ αποφάσισαν να θυσιαστούμε εμείς για να σωθούν αυτοί. Να «βάλουμε πλάτη» για να πετύχει η ΑΜΚ μας καλεί ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ. Και την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες για να υπογράψουν κλαδική σύμβαση ζητούν μεγάλες μειώσεις στο ενιαίο μισθολόγιο (περικοπή επιδόματος ισολογισμού και μείωση 7% σε όλα τα κλιμάκια), που θα αγγίξουν το 15% συνολικά, και διεύρυνση ωραρίου για όλες τις υπηρεσίες πλην καταστημάτων, ενώ αρνούνται να μπει ρήτρα για μη μαζικές απολύσεις. Επιστράτευσαν μάλιστα όλους τους διασπαστικούς συλλόγους στην Εθνική (ΣΥΤΑΤΕ, ΣΕΠΕΤΕ κλπ.), τη στιγμή που δεν κάνουν τίποτα για να πετύχει ο αγώνας μας για την υπογραφή αξιοπρεπούς κλαδικής σύμβασης. Λειτουργούν ως οι καλύτεροι διαφημιστές της Διοίκησης Τουρκολιά, διεξάγοντας τον υπέρ πάντων εθνοπατριωτικό αγώνα υπέρ των καλών Ελλήνων εφοπλιστών και της κυβέρνησης έναντι των κακών ξένων.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 16 Απρίλη, υποστήριζαν ότι η Εθνική υπήρξε όχι ο μεγάλος τοκογλύφος, αλλά το στήριγμα της ελληνικής οικογένειας! Σύμβουλος της ΔΑΚΕ μάλιστα αποκάλεσε την Εθνική «αριστερή» τράπεζα! Μήπως εμείς δουλεύαμε σε άλλη τράπεζα που μας πίεζε να πιάσουμε τους στόχους για τα δάνεια και όλα τα προϊόντα; Αποκάλεσαν εθνικό στόχο την ΑΜΚ μιας ιδιωτικής εταιρείας και μας κάλεσαν σε αγώνα για τη σωτηρία της τράπεζας. Οι τοποθετήσεις τους ήταν αντιφατικές. Λένε: η διοίκηση πρέπει να μείνει σε ιδιωτικά χέρια, αλλά πρέπει και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της τράπεζας με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Τι ισχύει τελικά συνάδελφοι; Με θράσος κάλεσαν τις αριστερές παρατάξεις να μη «σαμποτάρουν» τον μεγάλο αγώνα της Διοίκησης, να απέχουν και να σιωπήσουν. Πήραν την πρωτοφανή απόφαση για στάση εργασίας τη μέρα της Γ. Συνέλευσης της Τράπεζας (!), δηλαδή μας καλούν να κάνουμε στάση εργασίας υπέρ της εργοδοσίας!! Με τις ψήφους των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ αποφάσισαν εκτός των άλλων τη συμμετοχή και του ίδιου του Συλλόγου στην ΑΜΚ (παρότι δεν απάντησαν πού θα βρουν τα χρήματα), αλλά και των ασφαλιστικών μας ταμείων. Την Παρασκευή το έγκλημα ολοκληρώθηκε: το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ αποφάσισε τη συμμετοχή στην ΑΜΚ με 2.000.000 ευρώ, και μάλιστα ψήφισε υπέρ και η ΔΑΣ.  

Σηκώνουμε τις γροθιές για να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας κλέβουν!

Απέναντι στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα που μας θέτουν, εμείς να απαντήσουμε καθαρά ότι η μόνη λύση υπέρ του λαού και των εργαζόμενων είναι εδώ και τώρα πραγματικό πέρασμα των τραπεζών στο δημόσιο, λειτουργία τους με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο προς όφελος του λαού και όχι των κερδοσκόπων, χωρίς αποζημίωση στους τραπεζίτες, χωρίς να θιγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σ΄ αυτό υπάρχει ανάγκη για πανστρατιά όλων μας, των τραπεζοϋπαλλήλων και όλου του εργατικού κινήματος. Γιατί αυτό απαιτεί ταυτόχρονα σύγκρουση με την κυβέρνηση και την Τρόικα, έξοδο από Ευρωζώνη και ΕΕ. Είναι όμως ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανατρέψει την πορεία της καταστροφής του λαού, που οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Μέτωπο χρειάζεται και για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, που θα μας διασφαλίσει αξιοπρεπείς μισθούς χωρίς μειώσεις, σταθερές θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις. Τώρα που γίνονται οι ΑΜΚ, μπορούμε εμείς να εκβιάσουμε τραπεζίτες και κυβέρνηση, προχωρώντας σε έναν αγώνα, οργανωμένο, δυναμικό, καλά σχεδιασμένο, με κλιμάκωση, και όχι με τουφεκιές και αγώνα μέσω δελτίων τύπου. Έτσι έχουμε πραγματική δυνατότητα να πετύχουμε νίκη. Η ΟΤΟΕ φαίνεται ανίκανη να οργανώσει τον αγώνα μας, μένει μόνο στα λόγια. Να διεκδικήσουμε γενναία οικονομική ενίσχυση στα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται υπό κατάρρευση, να αποκατασταθούν οι ζημιές από την καταλήστευση των αποθεματικών τους. Να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο με όλους τους κλάδους για το ζήτημα των συμβάσεων και των ασφαλιστικών ταμείων, να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων, στις Γενικές Συνελεύσεις και σε επιτροπές αγώνα
Η φετινή Πρωτομαγιά έχει άλλο χρώμα. Δεν έχει συμβολική σημασία, αλλά αποκτά πραγματικό ταξικό χαρακτήρα. Η επιτυχία της απεργίας, ειδικά για τους τραπεζοϋπαλλήλους είναι θέμα επιβίωσης και οικοδόμησης των προϋποθέσεων για τη ριζική βελτίωση της θέσης μας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ζωή, κόντρα στην ανθρωποφαγία των νόμων της αγοράς που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση. Να προτάξει στη σημαία του τη διεκδίκηση του κλεμμένου πλούτου από το κεφάλαιο, την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά, την ίδια μας τη ζωή,  κόντρα στα σύγχρονα κάτεργα της Μανωλάδας. Για ένα νέο Σικάγο της εποχής μας!
28-4-2013

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 1ης  Μάη -
 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΜΟΥΣΕΙΟ στις 11.00 !

Δεν υπάρχουν σχόλια: