Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση για την κλαδική σύμβαση και τη στάση του ΣΥΕΤΕ


Η ΟΤΟΕ πανηγυρίζει για την «ιστορική» σύμβαση της ντροπής!

Στις 13/05/2013 ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ την οριστική συμφωνία με τους Τραπεζίτες για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης. Μιας σύμβασης που απορρέει από πλήθος μυστικών διαβουλεύσεων και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι. Μιας σύμβασης που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το εισόδημά μας και μας γυρίζει 7 χρόνια πίσω! Μιας σύμβασης που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζιτών και που, εν τέλει, δεν διασφαλίζει τίποτε, παρά μόνο την εργασιακή ειρήνη που τόσο έχουν ανάγκη οι εργοδότες, την κρίσιμη περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης και της προσπάθειάς τους να σώσουν τις τράπεζές τους.  Είναι μια κλαδική σύμβαση Ντροπής και Υποταγής για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Με οριζόντιες μειώσεις 6% σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού, προσθέτοντας και 3,5% από το χαμένο επίδομα ισολογισμού, φτάνουμε σε 9,5%. Με αλλαγή ωραρίου για χιλιάδες συναδέλφους στις κεντρικές διευθύνσεις, που θα κληθούν να εργαστούν ως τις 7 το βράδυ, σύμφωνα με τις ανάγκες των τραπεζών (ποιος πιστεύει ότι θα τηρηθεί εθελοντική συμμετοχή;) Με την ευχέρεια στους τραπεζίτες να προχωρήσουν όποτε θελήσουν σε απολύσεις, αφού η περίφημη διασφάλιση των θέσεων εργασίας εμπεριέχεται στη φράση «βούληση των δύο μερών για διατήρηση θέσεων εργασίας», κάτι που δεν αποτελεί παρά μόνο μια ευχή. Άλλωστε γι αυτό ούτε το σωματείο της Eurobank δεν ψήφισε τη σύμβαση στην ΟΤΟΕ.
Οι τραπεζίτες πήραν ό,τι ήθελαν. Και μειώσεις μισθών και ωράριο– λάστιχο και όταν χρειαστεί, απολύσεις. 
Τι να πει κανείς για τη στάση της ΟΤΟΕ;  Μόνο στα δελτία τύπου διακήρυτταν ότι θα προχωρήσουν σε «μαζικές» απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ υπονόμευσαν ακόμη και την απεργία της 1ης Μάη, αντί να παλέψουν για την επιτυχία της και να την εντάξουν στον αγώνα για την κλαδική. Γιατί φυσικά οι τραπεζίτες δεν ήθελαν απεργίες την περίοδο των ΑΜΚ, και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός τα σέβεται αυτά. Γιατί ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ αντί να οργανώνει τον αγώνα για την κλαδική, έτρεχε σε συγκεντρώσεις της Εθνικής Τράπεζας υπέρ της Διοίκησης Τουρκολιά και καλούσε σε πανστρατιά υπέρ των Ελλήνων εφοπλιστών.  Ένα καλοστημένο παιχνίδι κωλυσιεργίας , προκειμένου να φτάσουμε μια ανάσα πριν τη λήξη της μετενέργειας και να δεχτούμε αμαχητί ό,τι μας πλασάρουν ως «ιστορική» συμφωνία. 

ΔΗΣΥΕ ΔΑΚΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στην υπηρεσία της Διοίκησης!

Από τους πιο τραγικούς αποδέκτες της σύμβασης αυτής είμαστε οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ, καθώς οι «πεφωτισμένοι» ηγέτες του ΣΥΕΤΕ φρόντισαν να «εξαφανίσουν» από την επιχειρησιακή σύμβαση του Αυγούστου την περιβόητη ρήτρα συμψηφισμού, οπότε , μέσα σε 8 μήνες , οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ θα δούμε μειώσεις από 16,5- 19,5%!,  ενώ το εισόδημά μας συρρικνώνεται κι άλλο από το πάγωμα του επιδόματος πολυετίας (-1,85% ετησίως), την περικοπή άλλων επιδομάτων καθώς και τη φοροεπιδρομή, και το περιβόητο «κουτάκι» της επιχειρησιακής παραμένει σταθερό, καθώς αυτό είχε υπολογιστεί με βάση τους μισθούς του Αυγούστου . Για να μην αναφέρουμε τις νέες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΥΠΕΤ, Αυτασφάλειας κλπ).
Αναλυτικότερα στις 09/5 και προκειμένου να (συν)υπογράψει την κλαδική σύμβαση, η Διοίκηση της Εθνικής, απαίτησε να αρθεί η «ρήτρα συμψηφισμού» της επιχειρησιακής σύμβασης του Αυγούστου απειλώντας ταυτόχρονα με θράσος ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα εφάρμοζε τη λήξη της μετενέργειας στις 14/5 και θα κατήγγειλε  μονομερώς και την επιχειρησιακή. «Αμέσως κύριε Τουρκολιά, ό,τι ζητήσετε», ήταν η απάντηση της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ στην εκβιαστική πρόταση της εργοδοσίας. Για αυτήν τη ρήτρα, με την οποία υποτίθεται ότι ήμασταν «διασφαλισμένοι» πανηγύριζαν οι συνδικαλιστές τον Αύγουστο. Μάλιστα, και τότε μας «έσωσαν», κατά τα λεγόμενά τους, οι 3 πλειοψηφούσες παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ και το παρουσίαζαν ως νίκη προκειμένου να υπεραμυνθούν του γεγονότος ότι υπέγραψαν εν μέσω καλοκαιρινών αδειών και εν κρυπτώ μειώσεις 7-12%. Αψηφώντας το γεγονός ότι κατέφτασαν στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ 800 υπογραφές συναδέλφων και δεκάδες αποφάσεις καταστημάτων που ζητούσαν να να γίνει έκτακτη Γ. Συνέλευση. Με τα επιχειρήματα ότι πήραν ρήτρες, ότι πέτυχαν άλλα, ότι δεν θίγονται όσοι έχουν κάτω από 1800 μεικτά (τώρα τι λένε που κι αυτοί έχουν 10% μείωση;) κλπ. προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν θα θιγούμε άλλο με την «υπεύθυνη» στάση τους.
Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε για αυτό το θέμα στις 9/5  παρούσα ήταν και αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ (στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, τυχαίο;), με επικεφαλή τον πρόεδρο και "συνάδελφο" Κούκο. Με κατάπτυστο τρόπο και σε πλήρη αντίθεση με τις πύρινες ανακοινώσεις που εκδίδουν, εμφανίστηκαν έτοιμοι να συμβιβαστούν και να σκύψουν το κεφάλι και παρότρυναν τα μέλη  του ΣΥΕΤΕ να πράξουν ακριβώς το ίδιο. Για να σωθεί δήθεν ο κλάδος. Για να σωθούν πάλι οι εργαζόμενοι στην Εθνική. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Όλοι αυτοί ωστόσο,  στο Γ. Συμβούλιο της ΟΤΟΕ την 1η Μάη, δεν γνώριζαν τάχα κάτι για το ζήτημα που προέκυψε με την ΕΤΕ και έλεγαν ότι δεν υπήρχε συμφωνία για την κλαδική.
Στο ίδιο ΔΣ, με θράσος, οι εκπρόσωποι των 3 παρατάξεων ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ εμφανίστηκαν χωρίς συγκεκριμένη πρόταση!!! (ο αγώνας δεν τους πέρασε καν από το μυαλό), ενώ στο ΔΣ της επόμενη ημέρας 10/5 αποφάσισαν τελικά, υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση με 14 ψήφους, να εξουσιοδοτήσουν τους Πρόεδρο και Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ να υπογράψουν τροποποίηση της επιχειρησιακής σύμβασης, άρση δηλαδή της επίμαχης ρήτρας συμψηφισμού. Υπερασπίστηκαν τη συμβιβαστική στάση τους, την υπογραφή της επιχειρησιακής, το ότι τάχθηκαν στο πλευρό της Διοίκησης με προκλητικό τρόπο και έκαναν εκστρατεία υπέρ της, το ότι αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους συναδέλφους και να καταγγείλουν τη στάση της Τράπεζας, που από τη μία μας καλεί να επιστρατεύσουμε όσους μπορούμε, πελάτες, συγγενείς και φίλους, για την ΑΜΚ και από την άλλη μας θέτει εκβιαστικά διλήμματα. Και αν δεν είναι αυτό εργοδοτικός συνδικαλισμός, τότε τι ακριβώς είναι; Εξοργιστικός δε ήταν ο εμπαιγμός τους απέναντι στο ψήφισμα της Γ. Συνέλευσης (2/3), δηλαδή του ανώτατου οργάνου του Συλλόγου, που με σαφήνεια δήλωνε τη γνώμη των συναδέλφων: «δε δεχόμαστε μειώσεις στις αποδοχές μας, καταστρατήγηση του ωραρίου μας, απολύσεις κτλ. Ο "πρόεδρος" του ΣΥΕΤΕ, ήρθε ως εκπρόσωπος της Διοίκησης για να επιβάλει τις διαθέσεις της παραβλέποντας τη βούληση των συναδέλφων!
Απέναντι στο μαύρο εργοδοτικό μέτωπο των 3 παρατάξεων, την πρόταση για τροποποίηση της επιχειρησιακής καταψήφισαν οι 4 άλλες παρατάξεις (ΕΝΙΑΙΑ, ΔΑΣ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ) και οι Μότσιος – Ντεκουμές με 11 ψήφους και στήριξαν πρόταση που κατέθεσε η ΕΝΙΑΙΑ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης χωρίς μειώσεις μισθών, με  διασφάλιση θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων στη βάση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την ΟΤΟΕ, Γενικές Συνελεύσεις κλπ.   
Ως Πρόταση Προοπτικής καταγγείλαμε την πρακτική της υποχώρησης, της συναίνεσης, της παράδοσης στον εργοδότη. Η λογική του «το μη χείρον βέλτιστον» που μας πλασάρουν κάθε φορά που ξεπουλάνε κάτι από τα δικαιώματά μας (σύμβαση, εφάπαξ κλπ) αποδεικνύεται με μαθηματικό τρόπο καταστροφική και μετράμε ήττες. Ορθά καταγγέλλαμε την επιχειρησιακή σύμβαση ως ενδοτική τότε. Δικαιώνεται η πεποίθησή μας ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε μια αξιοπρεπή κλαδική σύμβαση αν κάναμε χρήση του μοναδικού όπλου που έχουμε απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας, τώρα που όλες οι διοικήσεις των Τραπεζών «καίγονται» να ολοκληρώσουν τις ΑΜΚ τους. Επιμείναμε ότι δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν τέτοια απόφαση χωρίς ενημέρωση των εργαζόμενων, προτείναμε άμεσα συνελεύσεις σε κάθε νομό ακόμα και με 2ωρη στάση εργασίας, για να έχουν άποψη οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους και να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Λοιδορηθήκαμε επειδή ήμασταν η μόνη κίνηση που ενημέρωσε την Πέμπτη το μεσημέρι τους συναδέλφους για τη συνεδρίαση του ΔΣ και τις εξελίξεις, επειδή δεν θέλαμε να είμαστε συνένοχοι σε αποφάσεις ερήμην τους, επειδή τους καλέσαμε σε άμεση κινητοποίηση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Εδώ και τώρα να παραιτηθούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της υποταγής, ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, που ασύστολα εμπαίζουν τους συναδέλφους και είναι επικίνδυνες για τα δικαιώματά μας. Δεν έχουν νομιμοποίηση να βρίσκονται στο τιμόνι του Συλλόγου, όταν προεκλογικά είχαν σημαία τους μια ωραιότατη γκρι αφίσα ότι «απορρίπτουν τις μειώσεις μισθών»  και πριν καλά-καλά επανεκλεγούν έκαναν τις μειώσεις πράξη, μετά πανηγύριζαν, και τώρα ξαναϋπέγραψαν μειώσεις κάνοντας κάθε χατίρι της Διοίκησης. Δεν τολμούν να κάνουν Συνέλευση ή εκλογές γιατί φοβούνται μήπως καταποντιστούν και χάσουν τις καρέκλες και τα προνόμιά τους. Με ψέματα και συμφωνίες πίσω από τις πλάτες μας, καταστρατήγησαν κάθε έννοια του συνδικαλισμού και οδηγούν τους συναδέλφους στην απογοήτευση και στον ατομικό δρόμο.
Γίνεται σε όλους μας φανερό ότι κανείς δεν εξαιρείται από τη λαίλαπα. Ας μη γελιόμαστε, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αφού δεν αποκλείεται σε μερικούς μήνες να έρθουν να απαιτήσουν άρση κι άλλης ρήτρας, νέες μειώσεις. Τους έχει ανοίξει η όρεξη και θέλουν τα πάντα. Είναι στο χέρι μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, αρκεί οι ίδιοι να συμβάλουμε στη διεκδίκηση - οργάνωση από τα κάτω με συνελεύσεις στα καταστήματα, ανασυγκρότηση των ΕΑΚ, διαφορετική στάση και ενεργή συμμετοχή.
Επιμένουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και οι εργαζόμενοι μπορούμε να κερδίσουμε πραγματική διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας με ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων και όχι των εργοδοτών. Με την κινητοποίηση όλων των συναδέλφων και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων, όχι με την ανάθεση σε κάποιους «πεφωτισμένους"   εκπροσώπους – «σωτήρες». Με την αγωνιστική διεκδίκηση, τη μάχη, την σύγκρουση, και όχι τη συναίνεση, την υποταγή, τη δουλικότητα. Με τη συστράτευση και το συντονισμό με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους που σηκώνουν κεφάλι. Οι αντίπαλοι φοβούνται το μεγάλο όπλο του εργατικού κινήματος, την ανεξάρτητη αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων, γι αυτό επιστρατεύουν, απειλούν, καταστέλλουν, βγάζουν παράνομες τις απεργίες. Οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να τους ανατρέψουμε, για το παρόν και το μέλλον που δικαιούμαστε!

Τακτικό μέλος ΔΣ: Ξιφαρά Μαρία (Σόλωνος) 6974861242, 2103388768 (18768. 25042)
Αναπληρ. Μέλος ΔΣ: Τρυφερού Ευγενία (ΔΙΔΑΛΤ) 6985866002, 2103346032 (16032)

Δεν υπάρχουν σχόλια: