Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΘΝΟDATA

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟDATA
Αρ. Απ. Μ.Π.Πειρ. 21/10, Α.Μ. 4683, Ειδ.Αρ. 1395
Τηλ. 6984-073435, Web: www.seethnodata.gr, email: somateioethnodata@gmail.com

1-7-2013
Σκανδαλώδης πρόταση μείωσης μισθών στους χαμηλόμισθους!
Οι εργαζόμενοι στην Εθνοdata επιμένουν με τους αγώνες τους.

Πέρυσι οι εργαζόμενοι της Εθνοdata (θυγατρική της ΕΤΕ) υποχρεώθηκαν με εκβιαστικό τρόπο να αποδεχθούν μειώσεις στους μισθούς 14,5% μεσοσταθμικά . Φέτος η διοίκηση επανέρχεται και απαιτεί νέες μειώσεις αυτή τη φορά από  τους πλέον χαμηλόμισθους, δηλαδή όσους πέρυσι προστατεύονταν από το νόμο και αμείβονταν  με το ποσό που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση ιδιωτικών υπαλλήλων.
Αφήνει δε με τη στάση της σαφείς αιχμές για νέες μειώσεις του χρόνου: Αρνούνται την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης και αντιπροτείνουν Πρακτικό Συμφωνίας με ισχύ έως 1/3/2014.
Επειδή:
1.       Είναι εξόφθαλμα άδικη η πρόταση να «κόψουν» από χαμηλόμισθους στην ΕΘΝΟDATA για να διασώσουν τα «golden boys».
2.       Το ποσό που θα εξοικονομήσει ο όμιλος (210.000) είναι ψίχουλα για τα δεδομένα της τράπεζας αλλά είναι τελείως απαραίτητα στους εργαζόμενους που είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι του ομίλου και της εταιρίας.
3.       Το συνολικό όφελος για τον όμιλο από τις μειώσεις στους 180 συναδέλφους (σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΤΕ) δεν ξεπερνά τον ετήσιο μισθό ενός μόνο Γενικού Διευθυντή.
4.       Ο όμιλος της ΕΤΕ ήδη παρουσιάζει κέρδη 186  εκατομμυρίων  ευρώ , για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε μια περίοδο που ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
5.       Η Εθνοdata είναι κερδοφόρος επιχείρηση καθ όλη την διάρκεια της κρίσης
6.       Σε περίοδο συρρίκνωσης δεν δικαιολογούνται  γύρω στις 30 προσλήψεις το τελευταίο έτος, λόγω «έξωθεν πιέσεων» με κόστος τουλάχιστον  800.000 ευρώ.
7.       Οι συνεχείς περικοπές έχουν εξωθήσει σε «παραίτηση» ήδη 18 συναδέλφους δηλαδή μείωση ετήσιου μισθολογικού κόστους πάνω από 700.000 ευρώ.
οι εργαζόμενοι στην Εθνοdata αποφάσισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με απαρχή την 25/06/2013.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή , έκανε την εταιρία να κάνει ένα βήμα πίσω και να δεχτεί  τον διάλογο, δεσμευόμενη παράλληλα να μην προχωρήσει μονομερώς, σε συλλογή υπογραφών νέων ατομικών συμβάσεων, με τις μειώσεις που πρότεινε. Αλλά ο αγώνας είναι ακόμα μπροστά.
Η Εθνοdata είναι μια εταιρεία του ομίλου ΕΤΕ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών Πληροφορικής και Οργάνωσης. Στην πραγματικότητα οι θέσεις εργασίας που στελεχώνουν οι εργαζόμενοι της Εθνοdata καλύπτουν κάθε τομέα υπεύθυνων τραπεζικών εργασιών (μετοχές, δάνεια, οικονομικές μελέτες, μηχανοργάνωση, ταμεία κ.ά.). Αυτό το ξέρουν όλοι στην ΕΤΕ. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές σε ότι αφορά τις ευθύνες, τη δυσκολία και το αντικείμενο της εργασίας σε σχέση με τους υπαλλήλους της Τράπεζας. Παρ' όλα αυτά αποτελούν μια άλλη κατηγορία εργαζομένων, επισφαλή και υποαμειβόμενη.
Είναι επίσης γνωστό ότι στην  Εθνοdata η στρατηγική της χαράζεται από στελέχη της ΕΤΕ και επίσης  ότι  το προσωπικό της εργάζεται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση διευθυντών της Τράπεζας. Ενδεικτική η εικόνα της  συνάντησης του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της Εθνοdata που πραγματοποιήθηκε στις 17/6/13. Η πλευρά της διοίκησης εκτός του Διευθύνοντα Συμβούλου  της εταιρείας πλαισιωνόταν και  με υψηλά στελέχη της ΕΤΕ: τη Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών, Οργάνωσης & Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου, το Βοηθό Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, το Βοηθό Γενικό Διευθυντή Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου, το Διευθυντή Στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού Τράπεζας και Ομίλου.
Όταν κάποιοι μιλούν για το νέο πρόσωπο του σύγχρονου καπιταλισμού, ας έχουν κατά νου ότι για τους εργαζόμενους της Εθνοdata αυτό το πρόσωπο δεν άλλαξε τη δεκαπενταετία 1994-2008 της υψηλής ανάπτυξης , με τους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης (ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το Δεκέμβριο του 2007 ήταν 20,6%). Δε μοιραστήκαμε τα κέρδη, καλούμαστε όμως σαφώς να πληρώσουμε τις ζημιές.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτοί οι εργαζόμενοι ξενύχτησαν για να αποδώσουν τα αμέτρητα συστήματα πληροφορικής, να γίνουν στην ώρα τους τα ταχυδακτυλουργικά των μετοχών, να στηθούν τα πελατολόγια, να προληφθούν οι «πτώσεις» του δικτύου, να γίνουν τόσα και τόσα άλλα που ήταν αδύνατο η διοίκηση της ΕΤΕ να τα φορτώσει στο μόνιμο προσωπικό της τράπεζας. Και όλα αυτά με μισθούς «ενοικιαζομένου προσωπικού» και με αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες.
Πιστεύουμε ότι η πιο πάνω σκληρή πραγματικότητα συσπείρωσε και μαζικοποίησε τις κινητοποιήσεις μας. Θεωρούμε ότι δεν δικαιολογούνται νέες περικοπές στους μισθούς μας. Είμαστε πεισμένοι ότι δίκαια παλεύουμε για κατοχύρωση στοιχειώδους πλαισίου αξιοπρεπών όρων αμοιβής και εργασίας και σε αυτή την λογική ζητάμε την συμπαράσταση φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και εργαζομένων.

Το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στην Εθνοdata.

Δεν υπάρχουν σχόλια: