Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής: Σεπτέμβριος 2013: Δε θα θυσιαστούμε στο βωμό των τραπεζών !



Σεπτέμβριος 2013: Δε θα θυσιαστούμε στο βωμό των τραπεζών !

Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από έντονες πολιτικές εξελίξεις: το κλείσιμο της ΕΡΤ, τη νέα δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου στα τέλη Ιουλίου, που έφερε νέα δυσβάσταχτα μέτρα για όλο τον ελληνικό λαό. Οι τράπεζες βρίσκονται και πάλι στην καρδιά της επικαιρότητας, καθώς η ανακεφαλαιοποίησή τους, οι συγχωνεύσεις και τα συχνά δημοσιεύματα για μείωση θέσεων εργασίας και άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών Ά κατοικίας προμηνύουν ένα καυτό φθινόπωρο για την κοινωνία και τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην καρδιά του καλοκαιριού ήταν ένα νέο «μίνι-μνημόνιο, ένα μεγάλο πλήγμα στο σύνολό του για τους εργαζόμενους, που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. Απολύσεις στο δημόσιο, 25.000 ως το τέλος του 2013, κυρίως στους δήμους, την εκπαίδευση και την υγεία. Ως το 2015 σχεδιάζουν να οδηγήσουν συνολικά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους στην ανεργία. Όλα παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για να επικρατήσει πλήρως σε αυτούς τους τομείς (ιδιωτικά ΚΕΚ διαφημίζονται ήδη στους μαθητές). Η παιδεία διαλύεται, καθώς εκτός από τις απολύσεις στην τεχνική εκπαίδευση, ο νόμος που ψήφισαν πρόσφατα για το Λύκειο περιορίζει τη μόρφωση των παιδιών και στοχεύει σε μια άνεργη, αμόρφωτη νεολαία, με εξαίρεση όσους έχουν να πληρώσουν. Ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται πλέον με απόφαση Υπουργού, ενώ έρχεται νέα μείωσή του. Τα μαγαζιά θα ανοίγουν τις Κυριακές, κάτι που αφορά χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, ενώ για να στηριχτούν οι ανάγκες της νέας αυτής αγοράς θα απαιτήσουν να κάνουν και οι τράπεζες το ίδιο στην επόμενη φάση. Νέα δε φοροληστεία μας περιμένει με τις νέες φορολογικές διατάξεις, τα χαράτσια κλπ. Σκανδαλώδης ήταν επίσης η διάταξη για απαλλαγή των στελεχών του ΤΧΣ από τυχόν ποινικές ευθύνες.
Προϋπόθεση για τη δόση μας είπαν και πάλι. Τα λίγα δις από την Τρόικα τα έχουμε ανάγκη για να σταθούμε στα πόδια μας δήθεν. Όμως τα στοιχεία τους διαψεύδουν: το δημόσιο χρέος στα τέλος Μαΐου είχε φτάσει τα 317,8 δισ. ευρώ, από 309,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο, μέσα δηλαδή σε 2 μήνες αυξήθηκε κατά 8,5 δισ. ευρώ! Δεν είναι πια διαχειρίσιμο, η μόνη λύση είναι η οριστική διαγραφή του.
Η σωτηρία των τραπεζών κίνδυνος για την κοινωνία και τους τραπεζοϋπάλληλους
Η μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εποχή είναι εφιαλτική για το λαό. Για να σωθούν οι τράπεζες δεν έφτασαν τα 255 δις που τους έχουν δώσει από το 2008 ως σήμερα, ούτε τα τελευταία 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ΤΧΣ, ούτε οι συγχωνεύσεις. Το μεγάλο φαγοπότι της δεκαετίας του 2000, στο οποίο κάποιοι θησαύρισαν, μεταφέρεται στις πλάτες του ελληνικού λαού που το πληρώνει κάθε φορά με τα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα. Οι τραπεζίτες σαν σύγχρονοι βρικόλακες «θέλουν νέο αίμα». Κούρεμα καταθέσεων (απόφαση ΕΕ για επέκταση του μοντέλου Κύπρου), πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών, ακόμα και Α΄ κατοικίας, ενώ οι τιτλοποιήσεις δανείων και η εκχώρησή τους σε ξένα funds απειλεί χιλιάδες δανειολήπτες.
Όλα και όλοι θυσιάζονται για τις τράπεζες, ενώ εκείνες έχουν ασυλία στην άσκηση της πολιτικής τους. Μετά το Λαυρεντιάδη, ο εφοπλιστής Ρέστης (με το θράσος του «φορολογήστε με αν με βρείτε») κατηγορείται για υπεξαίρεση 500 εκ ευρώ μέσω της FBB. Το 2011 υπήρξαν 2 μεγάλα στελέχη τραπεζών, τα οποία είχαν συνολικές ετήσιες αποδοχές άνω του 1 εκ. ευρώ. (Ελευθεροτ. 18/7). Την ίδια χρονιά στη Γερμανία, ο μ.ό. των συνολικών αμοιβών 170 μεγαλοστελεχών τραπεζών ήταν 1.835.296 ευρώ. Οι ειδήσεις αυτές δεν κυκλοφορούν στο intranet, ούτε η σοκαριστική είδηση στις 20/8 για νεκρό φοιτητή Γερμανό μετά από 72 ώρες συνεχούς δουλειάς σε τράπεζα στις ΗΠΑ, στην οποία έκανε πρακτική.
Τα σχέδια αναδιάρθωσης των τραπεζών απειλούν άμεσα τον κλάδο και τα εργασιακά μας δικαιώματα: κλείσιμο καταστημάτων, εκποίηση περιουσίας, περικοπή προσωπικού, απολύσεις. Τα δημοσιεύματα για μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας στις τράπεζες είναι σχεδόν καθημερινά. Κάθε μέρα κλείνουν 2 καταστήματα τραπεζών στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι οι τραπεζίτες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να μειώσουν ακόμη περισσότερο το προσωπικό. Οι «εθελούσιες» είναι μια πρώτη λύση που λειτουργεί εκβιαστικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και ήδη εφαρμόζεται, εκατοντάδες συνάδελφοί μας έχουν φύγει από τον κλάδο με αβέβαιο μέλλον (π.χ. ΤΤ, Πειραιώς). Στην Πειραιώς πχ, οι εργαζόμενοι της πρ. Αγροτικής κλήθηκαν να επιλέξουν αν θα πάρουν λίγες χιλιάδες ευρώ και θα μείνουν άνεργοι, διαφορετικά μια ενδεχόμενη απόλυση θα ισοδυναμεί με 1 μόλις μισθό, αφού προσλήφθηκαν πέρυσι από τη διοίκηση Σάλλα, ενώ έχουν πάρει τη μισή αποζημίωση από τον εκκαθαριστή. Οι μαζικές απολύσεις είναι ορατό ενδεχόμενο, γι αυτό και στην κλαδική σύμβαση δεν μπήκε ρήτρα περί μη απολύσεων, ενώ οι νόμοι περί μείωσης αποζημίωσης είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των τραπεζιτών.
Εθνική Τράπεζα : η μεγάλη μας φίλη «στο πλευρό των εργαζόμενων»
Την ίδια πολιτική με τις άλλες τράπεζες ακολουθεί και η Διοίκηση της «εφοπλιστικής» πλέον ΕΤΕ. Πρωταγωνιστεί μάλιστα σε ορισμένους τομείς, όπως στο ρόλο που έπαιξε για την κλαδική σύμβαση, στη μείωση των μισθών μας και στις απολύσεις των ενοικιαζόμενων. Τα αποτελέσματα του Α΄ Εξαμήνου του 2013 δηλώνουν το προφανές: η αύξηση της κερδοφορίας κατά 334 εκ ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις, συνδυάζεται με τη μείωση της μισθοδοσίας κατά 12% (πριν μάλιστα την 1η Ιούλη, δηλαδή την εφαρμογή της κλαδικής με τη νέα μείωση).
Μετά την τεράστια πίεση που δέχθηκε το προσωπικό για την ΑΜΚ, την άρση της ρήτρας στην επιχειρησιακή που σήμανε νέα μείωση 8% στους μισθούς μας, η τράπεζα συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Για τα καταστήματα και εκατοντάδες συναδέλφους, ήρθε η Black Rock να λειτουργήσει ως αφορμή για να εργαστούν Σαβ/κα και πολλές ώρες επιπλέον μέσα στον Αύγουστο. Οι στόχοι παραμένουν πιεστικοί για κάθε «προϊόν». Ορισμένοι δ/ντές τρομοκρατούν τους συναδέλφους και διαδίδουν περί αξιολόγησης, απολύσεων κλπ. Αύριο η τράπεζα μπορεί με την εθελουσία να προχωρήσει σε αναγκαστικές μεταθέσεις για να καλύψει τα κενά (και σήμερα πιέζουν πολλούς συναδέλφους να μετακινούνται σε μακρινές περιοχές στην επαρχία). Στη Δ/νση Οργάνωσης οι συνάδελφοι «πειραματικά» καλούνται να δίνουν κάθε εβδομάδα πλήρη εικόνα πού απασχολήθηκαν κάθε στιγμή της ημέρας. Τη στιγμή που μιλούν για μείωση λειτουργικού κόστους και τα καταστήματα δουλεύουν χωρίς έντυπα, σε γραφεία στελεχών παραγγέλνονται νέα μηχανήματα, φαξ κλπ. Συνάδελφοι παραιτούνται, επαναπροσλαμβάνονται ως ειδικοί συνεργάτες με ατομικούς όρους και τοποθετούνται σε στελεχιακές θέσεις, ο κανονισμός εργασίας παραβιάζεται κατά κόρον. Συνεχίζεται η πρόσληψη μεγαλοστελεχών από την αγορά, και με τυμπανοκρουσίες μάλιστα αναγγέλλεται η τοποθέτησή τους σε θέσεις Γεν. Διευθυντών. Οι αναθέσεις έργων σε εταιρείες με διαγωνισμούς που δεν γνωστοποιούνται δίνουν εκατομμύρια σε λίγους κι εκλεκτούς - ακόμη κι η μισθοδοσία του προσωπικού έχει δοθεί σε ξένη εταιρεία. Η τράπεζα δεν καταβάλει το «κατασκηνωτικό επίδομα» (προσχολικής μέριμνας), όπως οφείλει βάσει επιχειρ. σύμβασης 2004, στους συν/φους με παιδιά ως 7 ετών.
Ô Η απορρόφηση των δύο τραπεζών, First Business Bank και Probank, μας έχει φέρει 1300 εργαζόμενους επιπλέον περίπου. Όμως η Εθνική δεν τους έχει εντάξει άμεσα στον κανονισμό εργασίας (στο 6μηνο μετά από αξιολόγηση), ούτε τους αμείβει με το ίδιο καθεστώς όπως και τους εργαζόμενους της ΕΤΕ. Πρέπει να παλέψουμε να ενταχθούν άμεσα στον κανονισμό και να μην κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, να αμειφθούν με βάση την επιχειρησιακή σύμβαση και όλα όσα ισχύουν και για εμάς, να ενταχθούν στο Επικουρικό Ταμείο, μετά την ένταξή τους στο ΤΥΠΕΤ.
Ô Από τον Ιούνιο έχουν απολυθεί τουλάχιστον 10 ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι, που εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στην Εθνική, μεταξύ των οποίων και συναδέλφισσες που είχαν επιστρέψει από την άδεια τοκετού. Η στάση της Διοίκησης στο ζήτημα είναι απαράδεκτη, αφού ισχυρίζεται ότι δήθεν δεν έχει σχέση με τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σ αυτήν, όμως εκείνη δίνει στις εταιρείες την εντολή πρόσληψης ή απόλυσής τους και συμμετέχει στην αξιολόγησή τους. Αδιαφόρησε μάλιστα επιδεικτικά και για την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας για επαναπρόσληψη του συναδέλφου που απολύθηκε από το τηλεφωνικό κέντρο τον Ιούνιο, και θα το παραπέμψει στη Δ/νση Επιθεώρησης τελικά, μετά την επιμονή του σωματείου και τις αντιδράσεις των ενοικιαζόμενων (επιτυχημένη στάση εργασίας, περιφρούρηση τηλεφωνικού κέντρου 18/7 κλπ). Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων τώρα.
Ô Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις (ενοικιαζόμενοι, μόνιμοι, πρώην Πρόμπανκ, πρώην FBB κλπ). Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική να έχουν τα ίδια ακριβώς εργασιακά δικαιώματα, να μην υπάρχει δουλεμπόριο και ομηρία εργαζόμενων, να έχουν όλοι τον ίδιο μισθό, να ενταχθούν όλοι στα ασφαλιστικά μας ταμεία που έχουν ανάγκη και τις εισφορές (ΤΥΠΕΤ, ΕΦΑΠΑΞ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ.).
Ασφαλιστικό σύστημα: βόμβα στα ταμεία και κίνδυνος για τους ασφαλισμένους
Το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα από τα μεγάλα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη σήμερα. Όλα δείχνουν ότι θα έρθει νέα μείωση συντάξεων ως το τέλος του 2013, και ότι ετοιμάζουν μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη των 300-400 ευρώ. Ήδη η περικοπή όλων των δώρων για τους συνταξιούχους έχει μειώσει δραματικά τις αποδοχές τους. Η ανεργία, η μείωση των μισθών, η ανασφάλιστη εργασία έχουν συμβάλει στην ήδη μειωμένη περιουσία των ταμείων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έπληξε επιπλέον τα ταμεία, αφού η περιουσία τους μειώθηκε εκ νέου και κινδυνεύουν με κατάρρευση, συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής που θέλει τα ασφαλιστικά ταμεία να τζογάρουν στο χρηματιστήριο τα αποθεματικά τους σε χιλιάδες μετοχές τραπεζών κλπ.
Τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων δεν έχουν εξαιρεθεί από αυτήν την κατάσταση. Η δε μείωση του προσωπικού και ενδεχόμενες εθελουσίες θα τα πλήξουν ακόμη περισσότερο και οι τράπεζες έχουν την ευθύνη για την κακή οικονομική τους κατάσταση. Η ύπαρξη ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οι μειώσεις μισθών που επέβαλαν, συνέβαλαν στη χειροτέρευση της κατάστασής τους. Άλλωστε, τα περισσότερα ταμεία υγείας εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ενώ τα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν και αυτό αφορά όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους εν ενεργεία συναδέλφους. Ας δούμε και τα δικά μας ταμεία, για τα οποία υπάρχει σιγή τελευταία.
p ΤΥΠΕΤ. Το ταμείο υγείας είναι αυτοδιαχειριζόμενο κι αυτό είναι θεωρητικά ένα πλεονέκτημα. Όμως οι παρατάξεις που το διοικούν και όσες συμμετέχουν στο ΔΣ έχουν ευθύνη για την προβληματική διαχείριση, την ελλιπή ενημέρωση των συναδέλφων για όσα συμβαίνουν στο ταμείο και κυρίως για τον κίνδυνο βιωσιμότητάς του. Εδώ και λίγα χρόνια έχουν κοπεί πολλές παροχές και πολλά φάρμακα τα πληρώνουμε οι συνάδελφοι από την τσέπη μας. Στο ΤΥΠΕΤ εργάζονται ακόμη ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι, που πρέπει να προσληφθούν άμεσα, αφού εκτός των άλλων είναι και λιγότερο το κόστος. Το ΤΥΠΕΤ συμμετείχε στην ΑΜΚ της ΕΤΕ (συμφώνησαν όλες σχεδόν οι παρατάξεις), με 3 εκ ευρώ. Μήπως τώρα με τη πτώση της μετοχής της ΕΤΕ το ταμείο έχει χάσει πολλές χιλιάδες ευρώ; Άλλωστε, στην πρόσφατη ΓΣ του ΤΥΠΕΤ τον Μάιο, η εικόνα του πλεονασματικού ΤΥΠΕΤ που μας παρουσίασαν δεν ήταν πραγματική, σύμφωνα με την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής: 1. η αποτίμηση των μετοχών του ταμείου έχει γίνει στην αρχική τιμή απόκτησής τους, έτσι ώστε να παραβλέπεται η απόκλιση κατά 26 εκ ευρώ (!) από τη σημερινή μικρότερη αξία τους, 2. Υπάρχουν 20-21 εκ. ευρώ μη λογιστοποιημένες οφειλές στην Τράπεζα, λόγω της καθυστέρησης της εκκαθάρισης των συναλλαγών μεταξύ ΤΥΠΕΤ και καταστημάτων.
* Ταμείο Αυτασφάλειας. Η κακή οικονομική του κατάσταση είναι φανερή σε όσους συναδέλφους βγήκαν πρόσφατα στη σύνταξη, αφού δεν έχει να πληρώσει εφάπαξ και χρωστάει ακόμα και την πρώτη δόση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν 9 μήνες. Εκατοντάδες συνάδελφοι είναι στην αναμονή. Κι εδώ εγκληματική η ευθύνη των συνδικαλιστών των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ-ΔΑΣ, που συμφώνησαν να μπει στην ΑΜΚ της Εθνικής με το 1/5 των μετοχών του και σίγουρα η περιουσία του ταμείου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Γι αυτό άλλωστε παραιτήθηκαν και κάποια στελέχη της Τράπεζας πρόσφατα. Οι πανηγυρισμοί τους τον Φλεβάρη δεν έχουν δικαιωθεί, αφού η Τράπεζα δεν δίνει ούτε την εργοδοτική εισφορά 2% που συμφώνησαν τότε. Τα δάνεια που χρωστάει το Ταμείο στην τράπεζα απειλούν τη βιωσιμότητά του και τις παροχές μας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να έχουν πλήρη ενημέρωση για την περιουσιακή κατάσταση του ταμείου και να διεκδικηθεί συνδικαλιστικά η εργοδοτική εισφορά 4,5%, ώστε να μην έχουμε νέα μείωση του εφάπαξ.
* Ταμείο Επικούρησης. Σιγή ιχθύος και γι αυτό το ταμείο. Συμμετείχε κι αυτό στην ΑΜΚ της ΕΤΕ με τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα. Άγνωστη η οικονομική του κατάσταση. Τι έχει γίνει με τις αγωγές κατά της Τράπεζας; Δεσμεύεται η Τράπεζα να εντάξει όλους τους εργαζόμενους στην Εθνική στο επικουρικό ταμείο; Δέχεται ότι είναι εγγυημένων παροχών;
Το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να σωθεί αν διεκδικήσουμε σήμερα : γενναία ενίσχυσή από το κράτος – ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων τώρα, επιστροφή των κλεμμένων και αποκατάσταση των ζημιών από το PSI κλπ, προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του ορίου ηλικίας, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (ειδικά στις τράπεζες έχουν μειωθεί σκανδαλωδώς σε σχέση με παλιότερα). 
Συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες: συνένοχοι ΟΤΟΕ - ΣΥΕΤΕ
Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός που πλειοψηφεί στις τάξεις της ΟΤΟΕ και του ΣΥΕΤΕ επιβεβαιώνει τον αντιδραστικό ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την περίοδο. Η ηγεσία της ΟΤΟΕ αποδέχεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα χρήματα του ελληνικού λαού, τις εξαγορές-συγχωνεύσεις και την επακόλουθη μείωση των θέσεων εργασίας, τα προγράμματα εθελουσιών και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ασυδοσία των τραπεζικών μεγαλοστελεχών. Ήταν αναμενόμενη επομένως η συμφωνία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην κλαδική σύμβαση, η συναίνεση σε όσα θέλουν οι τραπεζίτες σήμερα, δηλαδή μείωση μισθών – αύξηση ωραρίου – απολύσεις. Επιμένουν ότι δεν χρειάζεται συντονισμός με τους άλλους κλάδους, ότι δεν πρέπει να φτιαχτεί ένα αγωνιστικό μέτωπο για να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ, ότι η υποστήριξη των τραπεζιτών με όποιο κόστος θα μας σώσει από τα χειρότερα. Αρνούνται να εντάξουν στους κόλπους τους τα σωματεία των ενοικιαζόμενων (Εθνοντάτα, ΣΥΔΑΠΤΤ), τη στιγμή που έχουν αποδεχτεί όλα τα διασπαστικά σωματεία και αδιαφορούν για την ύπαρξη πολλών συλλόγων σε ένα όμιλο.
Η περίπτωση της Probank, όπου οι εργαζόμενοι πιέστηκαν κι εκβιάστηκαν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με δάνεια χιλιάδων ευρώ, για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ενώ τον Μάρτη η τράπεζα έβαλε αυτόβουλα τα χρήματα των υπολοίπων των αδειών τους επίσης σε μετοχές της τράπεζας, αποδεικνύει την τραγική για τους εργαζόμενους λογική της ταύτισης με τα συμφέροντα του εργοδότη.
Την ίδια πλεύση ακολουθούν και στο ΣΥΕΤΕ οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Η κατρακύλα τους στην παντιέρα της πανστρατιάς υπέρ της διοίκησης Τουρκολιά, ενώ οι συνάδελφοι υφίστανται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, δεν έχει σταματημό. Η νέα μείωση των μισθών μας από 1η Ιουλίου μετά το τελευταίο «κατόρθωμά» τους στην άρση της ρήτρας συμψηφισμού, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Άλλωστε η Διοίκηση τους αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο, προάγοντας 6 μεγαλοσυνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων τους Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ. Η Διοίκηση κάνει ανενόχλητη ό,τι θέλει, και ο ΣΥΕΤΕ είναι παρατηρητής ή και χειροκροτητής. Το «ναι σε όλα» των 3 παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία το πληρώνουμε οι συνάδελφοι. Είναι επικίνδυνοι για τα εργασιακά μας δικαιώματα, πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς εδώ και τώρα.
Η αντιδημοκρατική πρακτική που έχουν επιβάλει, των αποσπάσεων για λίγους, της ενημέρωσης για λίγους, του αποκλεισμού των διαφωνούντων από γραμματείες και διαδικασίες, της απόκρυψης των πρακτικών και των επιστολών των συναδέλφων, της άρνησης των γενικών συνελεύσεων, είναι καταστροφική για ένα σωματείο και ειδικά αυτήν την περίοδο. Αντί να ενεργοποιήσουν το απεργιακό ταμείο, αφού από 1/1/2013 έχουμε πραγματοποιήσει πέντε 24ωρες απεργίες, έδωσαν 800.000 ευρώ στην ΑΜΚ της ΕΤΕ, δίνουν υπερβολικά χρήματα στις παρατάξεις και διατηρούν τα προνόμια των συνδικαλιστών. Αντί να αποφασίσουν και να προχωρήσουν σε ενοποίηση όλων των Συλλόγων στην Εθνική σε έναν, αφού σήμερα υπάρχουν 8 (!) διαφορετικά σωματεία, αδιαφορούν για τους ασυνδικάλιστους ενοικιαζόμενους συναδέλφους και για τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων στις επιλογές τους. Οι δύο αριστερές παρατάξεις αντί να παραιτηθούν από το Προεδρείο όπου συνυπάρχουν με τους μνημονιακούς – εργοδοτικούς συνδικαλιστές, να εκμεταλλευτούν τις αποσπάσεις τους για να κινητοποιήσουν και να οργανώσουν τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς, να συμβάλουν σε ένα μέτωπο από τα κάτω κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό, δίνουν άλλοθι στην ηγεσία να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Κόντρα σε όσους θέλουν να μας πείσουν ότι είναι πρόοδος μια κοινωνία χωρίς δημόσια σχολεία και νοσοκομεία, χωρίς δημόσια κοινωνικά αγαθά, με ποσοστά ανεργίας 30% και εργαζόμενους σύγχρονους δούλους των 300 ευρώ, συνταξιούχους με επίδομα κηδείας και νεολαίους χωρίς όνειρα για το μέλλον, εμείς επιμένουμε: ο φόβος και η υποταγή δεν μας βοηθούν, η πίστη ότι η ανθρωπότητα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει είναι ρεαλιστική και αποδεικνύεται ιστορικά. Δεν επιθυμούμε μια επιστροφή στην προ μνημονίου κατάσταση, όπου λίγοι εκμεταλλεύονταν τους πολλούς ρίχνοντας μερικά ξεροκόμματα και παραμυθιάζοντας με τα αγαθά του καταναλωτισμού. Στο χέρι μας είναι να αναζωογονήσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του αγώνα.
Στους εργαζόμενους στις τράπεζες πέφτει σήμερα το βάρος να αλλάξουν τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, να προβάλουν την εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος και τη λειτουργία του προς όφελος του λαού, ώστε να μην κατασχεθεί κανένα σπίτι, να διαγραφούν τα χρέη - να δοθούν άτοκα στεγαστικά δάνεια σε ανέργους, συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, να αλλάξει η πιστωτική πολιτική της χορήγησης δανείων με ληστρικά επιτόκια. Να παλέψουμε μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για τη διαγραφή του χρέους συνολικά ως μόνη δίκαιη και εφικτή λύση αφού το έχουμε χιλιοπληρώσει στους τοκογλύφους, για την έξοδο από ΕΕ και Ευρωζώνη που μας έχουν περάσει θηλιά στο λαιμό, για τη φορολόγηση του πλούτου και την αύξηση των μισθών που έχουν κατρακυλήσει στον πάτο. Έτσι μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για μια ζωή αξιοπρεπή, ενάντια στην εξαθλίωση που μας οδηγούν. Έτσι θα αποτρέψουμε τις απολύσεις στον κλάδο, θα κερδίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα σε μισθό – ωράριο – ασφαλιστικό.
Να υψώσουμε το ανάστημά μας, να σπάσουμε τις επιστρατεύσεις και τα δεσμά που μας επιβάλουν, για να μας κρατήσουν στη φτώχεια και την ανέχεια. Η συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην υγεία, στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, σε ένα πανεργατικό μέτωπο ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, για μόνιμη και σταθερά δουλειά για όλους, για να μη διαλυθούν η παιδεία και η υγεία, για να μην θυσιαστούν στο βωμό των τραπεζών τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Προτείνουμε συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς από 10-20 Σεπτέμβρη, εκλογή επιτροπών αγώνα, για ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο διαρκείας από 16 Σεπτέμβρη μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους που ήδη έχουν εξαγγείλει απεργιακή εβδομάδα. Να ξανακάνουμε τα καταστήματα και όλες τις υπηρεσίες κύτταρα συλλογικής δράσης και αγώνα, όπου όλοι μαζί χωρίς διαχωρισμούς θα οργανωθούμε και θα παλέψουμε. Ας κάνουμε αυτό το φθινόπωρο κόλαση για το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ- τραπεζίτες και όλους τους εργοδότες.
Με γενική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, εμπρός για την ανατροπή!
Σεπτέμβρης 2013

Τακτικό μέλος ΔΣ: Ξιφαρά Μαρία (Σόλωνος) 6974861242, 2103388768 (18768. 25042)
Αναπληρ. Μέλος ΔΣ: Τρυφερού Ευγενία (ΔΙΔΑΛΤ) 6985866002, 2103346032 (16032)

Δεν υπάρχουν σχόλια: