Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση για το Ταμείο Αυτασφάλειας



Καταλήστευση του εφάπαξ ή «ιστορική επιτυχία» ;
«Στο ίδιο έργο θεατές» βρεθήκαμε για άλλη μια φορά, ενώ είχαμε επανειλημμένα επισημάνει τις επικίνδυνες τακτικές που ακολουθούνται από την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ. Μετά από τη «σωτηρία» μας με την επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία μας στοίχισε τη μείωση των αποδοχών μας 8-14%, τη «σωτηρία» μας με την κλαδική σύμβαση, που μας στοίχισε περαιτέρω μείωση 10% των αποδοχών μας, ήρθε η ώρα να «σωθούμε» ξανά με άλλη μια «ιστορική» συμφωνία για το ταμείο αυτασφάλειας, η οποία μας στοιχίζει την καταλήστευση των εισφορών που επί δεκαετίες παρακρατούνταν από το μισθό χιλιάδων συναδέλφων.
Η τελευταία απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Αυτασφάλειας συνιστά ένα «ιστορικό έγκλημα». Οι Παρατάξεις ΔΥΣΗΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ, μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ, κρυφά από τους εργαζόμενους και ενημερώνοντάς τους εκ των υστέρων όπως πάντα, υπερψήφισαν την πρόταση της Τράπεζας στο τελευταίο ΔΣ της 19-12 του Ταμείου Αυτασφάλειας, αποφασίζοντας στα μουλωχτά να «τελειώνουν» με την περιουσία των συναδέλφων, περιουσία που είχε δημιουργηθεί από τις εργατικές μας εισφορές, από το μισθό μας.
Η μείωση της παροχής αγγίζει το 39% για τους συναδέλφους που έχουν ασφαλιστεί πριν το ’93. Η μείωση αφορά και τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/13 και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε 1 ευρώ. Η εργοδοτική εισφορά 2% ισχύει μόνο για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ταμείο, όχι για όσους θα προσληφθούν από 1/1/2014  - πιθανόν να μην αφορά και τους συναδέλφους από Probank και FBB. Πως εξασφαλίζεται επομένως η βιωσιμότητα του ταμείου, τη στιγμή που τουλάχιστον 2000 ασφαλισμένοι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν;  Όλα αυτά τη στιγμή που η περιουσία του ταμείου έχει φτάσει σε «ιστορικό» χαμηλό με τις κατά καιρούς «εμπνευσμένες» τακτικές που έχουν ακολουθήσει όλοι αυτοί που σήμερα μας «σώζουν»: «τζογάρισμα» σε ομόλογα και μετοχές της Εθνικής και άλλων τραπεζών, συμμετοχή στο PSI, συμμετοχή στην πρόσφατη ΑΜΚ της ΕΤΕ και παλιότερα, δάνεια από την ΕΤΕ και το ΤΤ κλπ. Εξίσου λανθασμένη είναι και η απόφαση να αποσυρθεί η αγωγή που εκκρεμεί εναντίον της διοίκησης της Εθνικής για την εργοδοτική εισφορά 4,5% που κατέβαλε η τράπεζα παλιότερα, αγωγή που αν εκδικαζόταν υπέρ των εργαζομένων θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεκδίκηση και την είσπραξη της εργοδοτικής εισφοράς αναδρομικά, κάτι που θα συνέβαλε σημαντικά στη βιωσιμότητα του Ταμείου.
Αληθινή επιτυχία αποτελεί μόνο για τη Διοίκηση Τουρκολιά, η οποία έτσι πήρε το πράσινο φως για την εθελουσία, που θα δώσει τη χαριστική βολή σε όλα τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Τη διευκόλυναν να μειώσει το εργατικό κόστος και μειώσει το προσωπικό αναίμακτα, υλοποιώντας ανενόχλητη τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς. Της άνοιξαν το δρόμο για κερδοφορία στο μέλλον, απαλλάσσοντάς την τόσο από τις μελλοντικές της υποχρεώσεις έναντι των νέων συναδέλφων, όσο και από τυχόν αναδρομικές διεκδικήσεις των παλιών!
 Όσοι ζητωκραυγάζουν με θράσος, αλλά και αυτοί που διαφωνούν μόνο στα λόγια, και πάντα στο όνομα των εργαζομένων, αυτό το συνδικαλισμό υπηρετούν, τον εργοδοτικό.   Έχουν το θράσος αυτοί που πρωταγωνίστησαν στην υπονόμευση κάθε εργασιακού μας δικαιώματος και στην παραχώρηση κάθε μισθολογικού και θεσμικού κεκτημένου να παρουσιάζουν τα …κατορθώματά τους ως  «ιστορικές επιτυχίες»! Μα ποιον κοροϊδεύουν και ποιον προσπαθούν να πείσουν; Κύριε Γιαννακόπουλε, μήπως νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ηλιθίους; Ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ κορόιδεψε το ΔΣ του Συλλόγου, αφού στο τελευταίο ΔΣ όπου έκανε τη σχετική ενημέρωση, δεσμεύτηκε ότι για την απόφαση του Συλλόγου θα γινόταν έκτακτο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ. Άλλωστε είναι υποχρεωμένος να πάρει τη γνώμη του ΔΣ, καθώς αυτό εκπροσωπεί στο Ταμείο Αυτασφάλειας. Ωστόσο, για άλλη μια φορά ενήργησε και ψήφισε ό,τι ήθελε ο ίδιος κι η παράταξή του, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το Συμβούλιο του ΣΥΕΤΕ. Συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, για ποια ανάσταση του ταμείου μιλάτε;;
Και σαν να μην έφταναν οι φωστήρες-σωτήρες, έχουμε και τους άλλους που κυκλοφορούν «πύρινες» και καταγγελτικές ανακοινώσεις για τα έργα και τις ημέρες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, ενώ την ίδια στιγμή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο να συντελεστούν τα «εγκλήματα», όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν στις ανακοινώσεις τους, σε βάρος των συναδέλφων. Σύνδρομο διχασμένης προσωπικότητας ή ανακολουθία λόγων και πράξεων; Οι συνάδελφοι τις ΔΑΣ ωραία τα λένε στην ανακοίνωσή τους, αλλά δεν αναφέρουν πουθενά ότι και ο εκπρόσωπός τους υπερψήφισε στην κρίσιμη συνεδρίαση την τελική συμφωνία για τις μειώσεις, όπως είχε υπερψηφίσει κι άλλες συμφωνίες. Ούτε αναφέρουν, φυσικά, ότι χωρίς τη θετική ψήφο του εκπροσώπου τους «το έγκλημα» δε θα είχε συντελεστεί, καθώς χρειάζονταν 6 στους 7 ψήφους για να παρθεί η απόφαση.  Δεν αναφέρουν, κοντολογίς, ότι παρά «τις φωνές» και τις διαφωνίες στις ανακοινώσεις τους, δυστυχώς ο δρόμος της υπευθυνότητας και διεκδίκησης που αναφέρουν στον τίτλο ταυτίζεται με την ψήφο μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Προφανώς, δεν τους πέρασε από το μυαλό η αγωνιστική διεκδίκηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, η ενημέρωση των συναδέλφων και η απόφαση από τους ίδιους με διαδικασίες βάσης. Αρκέστηκαν στο παζάρεμα με την Τράπεζα στα κλειστά γραφεία, στην ενημέρωση των συναδέλφων - πάντα εκ των υστέρων - για το πόσο καλά τους εκπροσώπησαν και πούλησαν τα δικαιώματά τους.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι 4 παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Ταμείου έχουν βαριές ευθύνες γι αυτήν την κατάσταση. Το καλοκαίρι του 2011, όταν ψήφισαν να αυξηθεί η εισφορά μας στο 5,5%, όλες οι παρατάξεις, μας είπαν ότι είναι η τελευταία θυσία για να σωθεί το Ταμείο. Τον Φλεβάρη του 2013, όταν συμφώνησαν πάλι με την Τράπεζα για μείωση 15% και εργοδοτική εισφορά 2%, για να ανοίξει ο δρόμος για την εθελουσία, το ίδιο μας είπαν – πάλι ομόφωνα είχαν ψηφίσει, ας μην το παίζει αθώα περιστερά η Διαφάνεια.. Και εκ των υστέρων το ανακοίνωσαν στους συναδέλφους. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Η κίνησή μας τότε ήταν η μόνη που ενημέρωσε άμεσα τους συναδέλφους, καταγγέλλοντας τη συμφωνία και το παζάρι που έγινε στις πλάτες των συναδέλφων. Το είχαμε προφητέψει : «Οι 4 παρατάξεις όμως συμφώνησαν να την πληρώσουμε πάλι οι εργαζόμενοι! Με αυτήν την τακτική, σε λίγο δε θα υπάρχει Ταμείο!» Και σήμερα, ήμασταν οι μόνοι που ενημερώσαμε τους συναδέλφους μετά το ΔΣ του Συλλόγου της 12-12 για το παιχνίδι που ετοιμαζόντουσαν να στήσουν. Το Προεδρείο τα ήξερε όλα, όμως κανείς δεν μίλησε από πριν να πει στους εργαζόμενους τι σκηνικό στηνόταν. Ήμασταν οι μόνοι που υποστηρίξαμε ότι δεν έχουν δικαίωμα αυτοί να αποφασίσουν για την τύχη των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Προτείναμε έκτακτη Γενική Συνέλευση, να ενημερωθούν δημόσια οι συνάδελφοι και να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα θυσιάσουν το Ταμείο προς όφελος της Τράπεζας ή αν θα διεκδικήσουν αγωνιστικά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Δεν εισακουστήκαμε.
Εμείς επιμένουμε και το λέμε για όσους λένε ότι δεν έχουμε δήθεν προτάσεις: Να πληρώσει αυτός που ευθύνεται για την κατάσταση του ταμείου: η Τράπεζα οφείλει εργοδοτική εισφορά, αυτή μειώνει το προσωπικό, έχει χιλιάδες εργαζόμενους που είναι με άλλο ασφαλιστικό καθεστώς, έχει γλιτώσει εκατομμύρια από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγων των αντιασφαλιστικών νόμων, έβγαλε δις τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δίκαιο να διεκδικηθεί η εργοδοτική εισφορά 4,5%, να βάλει το χέρι στην τσέπη η ΕΤΕ. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση.
Δεν θέλουμε άλλη σωτηρία από τους ανεύθυνους εκπροσώπους μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΩΣ ΕΔΩ. Αύριο όλοι αυτοί με περίσσιο θράσος θα ζητήσουν την ψήφο των συναδέλφων. Αλήθεια, από πότε έχουν να δουλέψουν αυτοί οι κύριοι που έχουν γαντζωθεί στις αναπαυτικές καρέκλες τους; Ας περάσουν από κανένα κατάστημα να δουλέψουν ως ταμίες και τα ξαναλέμε.. Μόνο αν απαλλαγούμε από αυτούς, μπορούμε να ελπίζουμε ότι δε θα μείνει καμένη γη μετά την εθελουσία. Μόνο αν κινητοποιηθούμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, μπορούμε πραγματικά να κερδίσουμε όσα έχουμε χάσει κι ακόμα παραπάνω. Δεν αναθέτουμε σε κανέναν να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: