Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ανακοινώσεις του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων για την Εθνική Τράπεζα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Δελτίο Τύπου
25/07/2013
Την επαναπρόσληψη του συναδέλφου συνιστά η Επιθεώρηση Εργασίας μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες (24/7/2013). Ο συνάδελφος – εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας μέσω της εταιρείας ICAP- είχε δεχτεί ύβρεις και απειλές από πελάτη της τράπεζας σε τηλεφωνική συνομιλία μετά από εισερχόμενη κλήση. Η τράπεζα θεωρώντας υπεύθυνο τον εργαζόμενο για την συμπεριφορά του πελάτη(!),  ζήτησε την αντικατάστασή του και η ICAP τον απέλυσε
Η τράπεζα αρνείται να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο το περιεχόμενο της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας προβάλλοντας λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όπως δήλωσε όμως η εξουσιοδοτημένη δικηγόρος της ΕΤΕ την συνομιλία έχει ήδη ακούσει η εταιρεία ICAP, μία τρίτη εταιρεία. Η προστασία προσωπικών δεδομένων πάει περίπατο όταν πρόκειται να απολύσουν εργαζόμενο.
Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στην επιθεώρηση  η τράπεζα δηλώνει «έλλειψη συμβατικού δεσμού» με τον συνάδελφο, το οποίο θεωρεί απλά υπάλληλο άλλης εταιρείας. Το γεγονός ότι ο συνάδελφος εργάζεται στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του για πέντε συναπτά έτη, υπό την επίβλεψη προϊσταμένων υπαλλήλων της τράπεζας ενώ η εταιρεία ουδεμία γνώση έχει επί του αντικειμένου της εργασίας του, δεν έχει καμιά σημασία για αυτούς.
Είναι εκτός πραγματικότητας ότι η εταιρεία «ελέγχει την παροχή εργασίας» εκ μέρους του εργαζόμενου. Η εταιρεία δεν είναι σε θέση να ελέγξει το έργο διότι κατ΄αρχάς δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις. Δανείζει εργαζόμενους όχι μόνο σε τράπεζες αλλά και σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ, εταιρείες δηλαδή με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασίας. Αποτελεί λοιπόν την εταιρεία φαινόμενο, με τεχνογνωσία σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς τομείς; Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό στο οποίο ειδικεύεται είναι οι υπηρεσίες μιας διεύθυνσης Προσωπικού με μειωμένες μάλιστα αρμοδιότητες, αυτές της τήρησης των τυπικών υποχρεώσεων ενός εργοδότη προς τον ασφαλιστικό φορέα, τον ΟΑΕΔ κλπ. Σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού που προκύπτουν, απλά «παπαγαλίζει» και αποδέχεται οτιδήποτε ισχυριστεί η τράπεζα αφού αυτή είναι ο πελάτης της και «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο».
Δανείζει όχι μόνο σε μία αλλά σε πολλές και ανταγωνιστικές τράπεζες. Όταν για τους υπαλλήλους η διαρροή επαγγελματικών στοιχείων ειδικά προς τους ανταγωνιστές δεν νοείται, θέλουν να μας πείσουν ότι τέτοιου τύπου στοιχεία παρέχονται σε μια τρίτη εταιρεία η οποία έχει άμεση σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στο διάστημα των πέντε ετών για το οποίο ο εργαζόμενος απασχολούνταν στην τράπεζα, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εταιρεία Klisis (όταν η Εθνική αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία μαζί της) για να προσληφθεί από την ICAP. Αυτή είναι μία ιστορία που έχει επαναληφθεί πολλές φορές για πολλούς συναδέλφους οι οποίοι χάνουν έτσι και το τελευταίο δικαίωμα να διεκδικήσουν την αποζημίωση απόλυσης που θα αντιστοιχούσε στον πραγματικό χρόνο εργασίας τους στην τράπεζα.
Στην σύμβαση έργου μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και ICAP (προσκομίστηκε σαν στοιχείο στην Επιθεώρηση Εργασίας) αποδεικνύεται περίτρανα ο παρασιτικός ρόλος των εν λόγω εταιρειών που παρέχουν έργο «in house outsourcing». Ένας εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 700 ευρώ κοστίζει τελικά τα διπλά στην Τράπεζα. Η εταιρεία πρέπει να αποκομίζει το δικό της κέρδος χωρίς καμιά ουσιαστική παροχή έργου μόνο και μόνο για να παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα.
Με το «in house outsourcing» όπως το αποκαλεί η ίδια η Τράπεζα καταφέρνει να εκμεταλλεύεται διπλά τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους αφού δεν εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, δεν εφαρμόζει την επιχειρησιακή σύμβαση που ισχύει για τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους, δεν δεσμεύεται από τις διατάξεις του κανονισμού εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος που η Τράπεζα απασχολεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και όχι ότι αυτοί εκτελούν «τυποποιημένες» εργασίες «χαμηλού επιπέδου».
Ο κ. Επιθεωρητής  «…συστήνει στην επιχείρηση [Εθνική Τράπεζα] την επανεξέταση της υπόθεσης σε συνεργασία με την ICAP προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του προσφεύγοντα όπως επαναπροσληφθεί …». Περιμένουμε από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να σεβαστεί την απόφαση και  να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ελεγκτικού οργάνου. Δεν μπορεί να διασώσει το κύρος της όταν συνεργάζεται με εταιρείες που δεν διστάζουν να καταφεύγουν σε ψέματα όπως ότι δήθεν ο υπάλληλος έφυγε σε άδεια ενώ η εταιρεία του είχε ζητήσει να προσέλθει στα γραφεία της.
Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και τις Ασφαλιστικές εταιρείες μέσα από τον ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. (Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα) θα αγωνιστούμε συλλογικά για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Η δύναμη που αποκτούμε όταν είμαστε ενωμένοι μπορεί να νικήσει αυτούς που νομίζουν ότι μόνοι τους μπορούν να καθορίζουν τους νόμους και τους κανόνες.
Το ΔΣ του Συλλόγου
Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα
Sydaptt.net


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αρ. Διατ. Μ.Π.Αθηνών 437 /30-11-2012 , Α.Μ. 29328 , Ειδ.Αρ. 6162

18/07/2013
Συνάδελφοι, -ισσες,

Για να περιφρουρήσουμε την γενική απεργία της 16 Ιουλίου 2013 βρεθήκαμε από τις 6:30 το πρωί μπροστά από το τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο. Εκεί εργάζονται πάνω από 300 ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, μέσω τριών εργολαβικών εταιρειών. Υπηρετούν όπως και οι υπόλοιποι ενοικιαζόμενοι στην ΕΤΕ, ανάγκες της Τράπεζας, ενημέρωση των πελατών, συλλογή οφειλών, υπηρεσίες Internet Banking, κ.α. πάντα υπό την επίβλεψη προϊσταμένων υπαλλήλων της Εθνικής.

Δεν επιλέξαμε τυχαία το συγκεκριμένο κτίριο. Είναι κοινό μυστικό  ότι είναι το βασίλειο της αυθαιρεσίας. Απαγορεύσεις και ειδικοί κανόνες τα πάντα επιστρατεύονται για να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους. Τελευταίο  παράδειγμα ο μη εγκεκριμένος κανονισμός εργασίας που ήθελε να επιβάλλει η ICAP το οποίο απέσυρε μόνο μετά την παρέμβαση του συλλόγου μας στο Υπουργείο Εργασίας.

Ψέματα και ανακρίβειες διαδίδονται εσκεμμένα από εκπροσώπους των εταιρειών όπως ότι δήθεν οι συνάδελφοι δεν έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στον σύλλογο επειδή αυτό δεν επιτρέπεται λόγω της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Συνάδελφοι η συνδικαλιστική δράση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (άρθρο 23, παράγραφος 1) Είναι άκυρη οποιαδήποτε ρήτρα απαγόρευσης έχει τυχόν υπογραφεί.

Με την απόλυτα επιτυχημένη απεργιακή φρουρά (το τηλεφωνικό κέντρο παρέμεινε κλειστό για πάνω από 8 ώρες) δώσαμε το μήνυμα  ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι εντολές της Διοίκησης της Εθνικής - αυτή είναι ο πραγματικός εργοδότης - επιβάλλονταν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οργανωνόμαστε μέσα από το σωματείο μας, τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα και παλεύουμε για αξιοπρέπεια για επιβίωση  για το μέλλον μας. Θα πρέπει τουλάχιστον να δώσουν λόγο απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και συνολικά απέναντι στην κοινωνία όσοι εισπράττουν δισεκατομμύρια ευρώ από το κράτος, (10 δισ. για την Εθνική  μόνο στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση), και απολύουν εργαζόμενους των 620 ευρώ μετά από χρόνια υπηρεσίας με αστείες δικαιολογίες ή χωρίς δικαιολογίες.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Η αλληλεγγύη έγινε πράξη την Τρίτη το πρωί όταν μαζί μας ήρθαν συνάδελφοι εργαζόμενοι από σωματεία όπως ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής), ΣΕΓΕΤΑ (Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής), Σύλλογος Εργαζομένων Βιβλίου Χάρτου, Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοdata. Επίσης μαζί μας ήταν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας αλλά και άνεργοι νεολαίοι. Όλοι αυτοί στέκονται δίπλα μας όχι από «λύπηση» ή «φιλανθρωπία» αλλά γιατί μετά τρία χρόνια μνημονίων είναι ο μόνος τρόπος για να ζωντανέψει η ελπίδα. Μπορείς να σπάσεις εύκολα ένα δάχτυλο, δεν είναι το ίδιο εύκολο να σπάσεις μια γροθιά.

To Δ.Σ. του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για τη μη Συγκρότηση Προεδρείου στο ΕΚΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ (ΜΗ) ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ του ΕΚΑ και τη στάση των δυνάμεων

Μετά και από την 5η συνεδρίαση για συγκρότηση του ΔΣ του ΕΚΑ χωρίς κανένα αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι χάνεται μια ευκαιρία για συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου στο ΕΚΑ. Μια ευκαιρία που επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται, τόσο από τους συσχετισμούς που προέκυψαν από το πρόσφατο συνέδριο, όσο και από τις ανάγκες της ταξικής πάλης αυτή την περίοδο. Αντί γι αυτό, δόθηκε το περιθώριο στις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού να απειλούν για προσφυγή στα δικαστήρια και διορισμό διοίκησης. Με βάση τις εξελίξεις αυτές θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
·       Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας επίθεσης, τεράστιας κλίμακας, ενάντια στους εργαζόμενους, σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό απαιτείται επειγόντως η δημιουργία ενός μαζικού, ισχυρού, ταξικού, αποτελεσματικού εργατικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Συγκεκριμένα τίθεται ως άμεση ανάγκη η ταξική ενότητα των εργαζομένων γύρω από ένα αναγκαίο πλαίσιο και αντίστοιχες μορφές πάλης και οργάνωσης του κινήματος, που να προωθεί αυτό το στόχο.
·       Η ταξική ενότητα των εργαζόμενων σήμερα και ένα πανίσχυρο μέτωπο ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου, της εργοδοσίας και των εκπροσώπων τους, κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί στη βάση των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις συνελεύσεις, στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους. Χρειάζεται να υπηρετείται και να προωθείται και στα συνδικάτα, στα όργανα και τις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, εάν και όπου μπορούν να «επιβληθούν» συσχετισμοί σε βάρος του υποταγμένου, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπου υπάρχουν ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις και συσχετισμοί.
·       Στη βάση των παραπάνω, το σχήμα μας, η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα», στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΚΑ που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο, δια των 2 εκπροσώπων της που εξέλεξε στο ΔΣ, πρότεινε τη συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου, στη βάση ενός πλαισίου-προγράμματος αγωνιστικών διεκδικήσεων και στόχων που υπηρετούν την λογική της ανάπτυξης και ισχυροποίησης ενός μετώπου αγώνα, ρήξης και ανατροπής. Απηύθυνε επανειλημμένα την πρόταση αυτή στις δυνάμεις εκείνες που αναφέρονται στον ταξικό συνδικαλισμό, στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης, στην ανάγκη ξεπεράσματος του συνδικαλισμού της υποταγής και ήττας, της γραφειοκρατίας και του συμβιβασμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Κατέθεσε προς συζήτηση ένα άμεσο αγωνιστικό πλαίσιο για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, των ανέργων, του εισοδήματος των εργαζομένων και μια λογική και πρόταση για τις αναγκαίες κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση αυτών. Η απάντηση των άλλων δυνάμεων, η καθεμία από διαφορετική σκοπιά, ήταν αρνητική. (Αποκλείονται προφανώς, από αυτή τη συζήτηση οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ που αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική και τον κυβερνητικό – κρατικό συνδικαλισμό).
·       Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), αν και πρώτη δύναμη στο ΔΣ, αρνείται κάθε συζήτηση, κάνοντας σαφές σε κάθε τόνο ότι δεν συμμετέχει σε κανένα προεδρείο. Η κριτική της ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται εν τέλει προσχηματικά για να μην υπάρξει αγωνιστικό προεδρείο, εξέλιξη πού θα βαθύνει τον εκφυλισμό και την διάλυση του ΕΚΑ και πού ίσως ανοίξει το δρόμο για δικαστικό πραξικόπημα. Η στάση «μη συμμετοχής σε κανένα προεδρείο», δεν δίνει καμία λύση και προοπτική, αποκλείει τη δυνατότητα να εκφραστούν, έστω και σε αυτό το επίπεδο, αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις, για διεκδικήσεις, για οργάνωση και συμβολή στην ανάπτυξη μαχών. Η στάση, μάλιστα, αυτή, δε συμβαδίζει με τη στάση της ίδιας παράταξης (ΠΑΜΕ) σε όλες σχεδόν τις άλλες ομοσπονδίες και τα όργανα των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου η πρότασή του είναι παντού τα «αναλογικά- αντιπροσωπευτικά» προεδρεία, ακόμα και εκεί, που με αυτή τη γραμμή τα προεδρεία «παραδίνονται» στις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ! Οι «εξηγήσεις» που δίνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ-στην ανακοίνωσή τους για τη στάση τους- δεν είναι πειστικές. Γιατί άλλο ισχύει στο ΕΚΑ, και άλλο στο Εργατικό κέντρο Πειραιά, στην ΕΙΝΑΠ ή άλλες Ομοσπονδίες;
·       Η «Αυτόνομη Παρέμβαση», η οποία ήταν ενταγμένη στο σύστημα διαχείρισης του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού στο ΕΚΑ, και συμμετέχει στις περισσότερες ομοσπονδίες σε «αναλογικά- αντιπροσωπευτικά» προεδρεία, «δείχνει» να μην θέλει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πατάει σε 2 βάρκες. Ή θα επιλέξει πάλι τις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού για συνοδοιπόρους της, συγκροτώντας μαζί με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ προεδρείο, ή θα πρέπει να ξεκόψει από τον υποταγμένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός μετώπου ρήξης και ανατροπής, να πάρει θέση στην προσπάθεια πραγματικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικό κίνημα, πρώτα απ΄ όλα με περιεχόμενο ανατροπής και σκληρών ταξικών αγώνων, και όχι αγώνων διαμαρτυρίας, ενταγμένων στην κοινοβουλευτική (ή και κυβερνητική) λογική και τακτική. Μέχρι στιγμής, προτάσσει τη λογική του «αντιπροσωπευτικού- αναλογικού» προεδρείου, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων του υποταγμένου συνδικαλισμού .
·       Καταγελούμε τη στάση της ΠΑΣΚΕ (Παναγόπουλου) για προσφυγή στα δικαστήρια και διορισμό διοίκησης αν δεν εκλεγεί από το ΔΣ! Τέτοιες πρακτικές αρμόζουν σε εκείνους που θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα των διορισμένων διοικήσεων και των εργατοπατέρων άλλων δεκαετιών, στα χέρια του κράτους, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Θα μας βρει απέναντι κάθε τέτοια απόπειρα! Στην ίδια ρότα, του βαθιά υποταγμένου και χρεοκοπημένου συνδικαλισμού που υπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας-εργοδοσίας βρίσκονται και οι δύο ΔΑΚΕ.
·       Ευθύνες έχει φυσικά και η άλλη ΠΑΣΚΕ (Συνεργαζόμενοι), η οποία, αφού είχε την ευθύνη και την πλειοψηφία του ΕΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού συνέργησε στην κατάσταση απαξίωσης και διάλυσης του ΕΚΑ και του συνδικαλιστικού κινήματος, τώρα ακροβατεί ανάμεσα σε ένα αναλογικό-αντιπροσωπευτικό προεδρείο και μια θολή στάση -και χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο-διεκδικήσεις-στόχους- πρόταση για προγραμματικό προεδρείο.
·       Η πρόταση για οποιοδήποτε ‘’αντιπροσωπευτικό’’ ή ‘’αναλογικό’’ προεδρείο, αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε δυνάμεις που δε δεσμεύονται από την προοπτική αγώνων. Η πρόταση αυτή, τελικά νομιμοποιεί και συγκαλύπτει το συμβιβασμό και την υποταγή στις κυβερνητικές μνημονιακές παρατάξεις, τους απολογητές της λιτότητας, της τρομοκρατίας, της ευρωδουλείας.
·       Η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» επιμένει και θα επιμείνει και στο ΔΣ του ΕΚΑ, και έμπρακτα με τη στάση και τις πρωτοβουλίες της, στην ανάγκη μιας αγωνιστικής και ταξικής σύμπραξης για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του κινήματος ξεκαθαρίζοντας ότι: Η κοινή στάση-δράση των αγωνιστών και των ταξικών δυνάμεων, η συζήτηση για ένα κοινό αγωνιστικό βηματισμό στο ΕΚΑ και τα συνδικάτα, και κυρίως στους αγώνες, πρέπει να ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τους αγώνες των ανθρώπων και να μην αποτελούν απλά πλειοδοσία στα λόγια. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ταξικές δυνάμεις και αγωνιστές με σοβαρές ιδεολογικές – πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες προφανώς δεν θα κρυφτούν, ούτε θα ισοπεδωθούν με έναν κοινό βηματισμό, που μπορούν, όμως, να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός προεδρείου και μιας προσπάθειας οργάνωσης και δράσης για την ανατροπή της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση, κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ιμπεριαλισμός. Η υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης για μας δεν προκύπτει ‘’κατά δήλωση’’, αλλά κρίνεται στην πράξη. Εκεί δοκιμάζονται και οι διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις, επιλογές των πολιτικών δυνάμεων, επικυρώνονται ή ακυρώνονται, ενισχύοντας ή αδυνατίζοντας την πλευρά των εργαζομένων στην αναμέτρησή της με την αστική πολιτική. Δεν πρόκειται για πρόταση που παραβλέπει τις μεγάλες διαφορές, ούτε υποτιμούνται τα εγγενή προβλήματα ενός γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, υποταγμένου στην αστική πολιτική, όμηρου της κυβερνητικής πολιτικής και αιχμάλωτου της στενής κομματικής λογικής, σε ένα φόντο πλήρους σχεδόν απουσίας δημοκρατικών διαδικασιών βάσης. Βήματα όμως στην κατεύθυνση της ενωτικής αγωνιστικής πλειοψηφίας και κινήσεων στο ΕΚΑ, θα έδιναν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και θα αποτελούσαν ταυτόχρονα γενναία προωθητική κριτική και αυτοκριτική, όλων των δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της αναίρεσης των παραπάνω προβλημάτων, ενώ έχουν μερίδιο ευθύνης για την γενικευμένη αναξιοπιστία και αδράνεια.
·       Το ερώτημα για όσους μιλούν για ταξικό συνδικαλισμό είναι σαφές: θέλουν να συμβάλλουν, ώστε και το ΕΚΑ να γίνει ένα εργαλείο πάλης στα χέρια των εργαζομένων για την οργάνωση των αγώνων; Ή προτιμούν τον εκφυλισμό, τη διάλυση και την απαξίωση, οι μεν στην προοπτική μιας "κυβέρνησης" που θα μας σώσει, οι δε στο όνομα των «μη ώριμων συνθηκών και όρων» για αγώνες ανατροπής; Όλες οι δυνάμεις είναι υπόλογες στους εργαζόμενους και θα κριθούμε για τη στάση μας, τώρα, μέσα στις μάχες και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αθήνα, 11 Ιούλη 2013

Νέα απόλυση ενοικιαζόμενου συναδέλφου από την Εθνική Τράπεζα!

Συνάδελφος, υπάλληλος της εταιρείας ICAP, που δούλευε ως τηλεφωνητής για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας στο σύγχρονο κάτεργο του Μοσχάτου, το contact center, απολύθηκε πρόσφατα, με συνοπτικές διαδικασίες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτη της τράπεζας και εξαιτίας αυτής της συνομιλίας, κατ’ απαίτηση του πελάτη, ο οποίος, καθώς φέρεται, είχε προηγουμένως βρίσει χυδαία και απειλήσει το συνάδελφο. Τόσο η ICAP όσο και η Εθνική Τράπεζα αγνόησαν το αίτημα του συναδέλφου  για απομαγνητοφώνηση της επίμαχης ηχογραφημένης συνομιλίας, αρνήθηκαν συνάντηση με το σωματείο του (το Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα), και στοιχήθηκαν πλήρως (γιατί άραγε?) με τους ισχυρισμούς και τις αξιώσεις του πελάτη.
Θεωρούμε ότι η απόλυση του συναδέλφου είναι απαράδεκτη και καταχρηστική. Καταγγέλλουμε ως φασιστική την άρνηση τόσο της ICAP όσο και της Εθνικής να τεκμηριώσουν την απόφαση για την απόλυση του συναδέλφου και θεωρούμε ότι η απαγόρευση εισόδου των μελών του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα στις εγκαταστάσεις του contact center και στα γραφεία της ICAP για την υπεράσπιση του μέλους τους είναι άκρως προκλητική και ενδεικτική για το σεβασμό που τρέφουν οι δυο εταιρείες απέναντι στα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, το εργατικό δίκαιο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απαράδεκτοι όροι εργασίας με μισθούς πείνας που επικρατούν στο contact center, ο εργοδοτικός αυταρχισμός και οι αυθαίρετες απολύσεις, όπως στην περίπτωση του συναδέλφου αλλά και παλιότερα, είναι εικόνες από το μέλλον που ετοιμάζουν για όλους μας, στην μετά ΑΜΚ εποχή, αν δεν αντισταθούμε σήμερα, όλοι, και με όλες μας τις δυνάμεις, αν δεν πολεμήσουμε την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται – ενάντια σε οποιονδήποτε και αν στρέφεται, αν δεν καταργήσουμε του επίπλαστους και διασπαστικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μόνιμους και ενοικιαζόμενους.
Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συναδέλφου, καθώς και να μην παρεμποδιστεί ποτέ ξανά η είσοδος σε όλους τους χώρους της τράπεζας των εμπλεκόμενων εργατικών σωματείων. Καλούμε τους συναδέλφους ενοικιαζόμενους να αντιδράσουν, με τη συσπείρωση γύρω από το σωματείο τους και με αποφάσεις συνελεύσεων να κινητοποιηθούν για την ανάκληση της απόλυσης. Θα βρεθούμε στο πλάι τους, όπως τόσα χρόνια σε άλλες απολύσεις ενοικιαζόμενων ή στις μειώσεις των μισθών τους με ατομικές συμβάσεις πέρυσι. Καλούμε με τη σειρά μας την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, μετά «την πλάτη» που «έβαλε» για να πετύχει η ΑΜΚ, να  «πατήσει» και λίγο «πόδι» για να μη γίνουμε όλοι θύματα του κάθε κακότροπου πελάτη με τις κατάλληλες διασυνδέσεις, για να μην φτάσουμε να πατάμε ειδικό κουδουνάκι για να μας επιτραπεί να πάμε στην τουαλέτα, κι όλα αυτά για λιγότερα από €600-700.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΘΝΟDATA

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟDATA
Αρ. Απ. Μ.Π.Πειρ. 21/10, Α.Μ. 4683, Ειδ.Αρ. 1395
Τηλ. 6984-073435, Web: www.seethnodata.gr, email: somateioethnodata@gmail.com

1-7-2013
Σκανδαλώδης πρόταση μείωσης μισθών στους χαμηλόμισθους!
Οι εργαζόμενοι στην Εθνοdata επιμένουν με τους αγώνες τους.

Πέρυσι οι εργαζόμενοι της Εθνοdata (θυγατρική της ΕΤΕ) υποχρεώθηκαν με εκβιαστικό τρόπο να αποδεχθούν μειώσεις στους μισθούς 14,5% μεσοσταθμικά . Φέτος η διοίκηση επανέρχεται και απαιτεί νέες μειώσεις αυτή τη φορά από  τους πλέον χαμηλόμισθους, δηλαδή όσους πέρυσι προστατεύονταν από το νόμο και αμείβονταν  με το ποσό που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση ιδιωτικών υπαλλήλων.
Αφήνει δε με τη στάση της σαφείς αιχμές για νέες μειώσεις του χρόνου: Αρνούνται την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης και αντιπροτείνουν Πρακτικό Συμφωνίας με ισχύ έως 1/3/2014.
Επειδή:
1.       Είναι εξόφθαλμα άδικη η πρόταση να «κόψουν» από χαμηλόμισθους στην ΕΘΝΟDATA για να διασώσουν τα «golden boys».
2.       Το ποσό που θα εξοικονομήσει ο όμιλος (210.000) είναι ψίχουλα για τα δεδομένα της τράπεζας αλλά είναι τελείως απαραίτητα στους εργαζόμενους που είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι του ομίλου και της εταιρίας.
3.       Το συνολικό όφελος για τον όμιλο από τις μειώσεις στους 180 συναδέλφους (σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΤΕ) δεν ξεπερνά τον ετήσιο μισθό ενός μόνο Γενικού Διευθυντή.
4.       Ο όμιλος της ΕΤΕ ήδη παρουσιάζει κέρδη 186  εκατομμυρίων  ευρώ , για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε μια περίοδο που ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
5.       Η Εθνοdata είναι κερδοφόρος επιχείρηση καθ όλη την διάρκεια της κρίσης
6.       Σε περίοδο συρρίκνωσης δεν δικαιολογούνται  γύρω στις 30 προσλήψεις το τελευταίο έτος, λόγω «έξωθεν πιέσεων» με κόστος τουλάχιστον  800.000 ευρώ.
7.       Οι συνεχείς περικοπές έχουν εξωθήσει σε «παραίτηση» ήδη 18 συναδέλφους δηλαδή μείωση ετήσιου μισθολογικού κόστους πάνω από 700.000 ευρώ.
οι εργαζόμενοι στην Εθνοdata αποφάσισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με απαρχή την 25/06/2013.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή , έκανε την εταιρία να κάνει ένα βήμα πίσω και να δεχτεί  τον διάλογο, δεσμευόμενη παράλληλα να μην προχωρήσει μονομερώς, σε συλλογή υπογραφών νέων ατομικών συμβάσεων, με τις μειώσεις που πρότεινε. Αλλά ο αγώνας είναι ακόμα μπροστά.
Η Εθνοdata είναι μια εταιρεία του ομίλου ΕΤΕ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών Πληροφορικής και Οργάνωσης. Στην πραγματικότητα οι θέσεις εργασίας που στελεχώνουν οι εργαζόμενοι της Εθνοdata καλύπτουν κάθε τομέα υπεύθυνων τραπεζικών εργασιών (μετοχές, δάνεια, οικονομικές μελέτες, μηχανοργάνωση, ταμεία κ.ά.). Αυτό το ξέρουν όλοι στην ΕΤΕ. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές σε ότι αφορά τις ευθύνες, τη δυσκολία και το αντικείμενο της εργασίας σε σχέση με τους υπαλλήλους της Τράπεζας. Παρ' όλα αυτά αποτελούν μια άλλη κατηγορία εργαζομένων, επισφαλή και υποαμειβόμενη.
Είναι επίσης γνωστό ότι στην  Εθνοdata η στρατηγική της χαράζεται από στελέχη της ΕΤΕ και επίσης  ότι  το προσωπικό της εργάζεται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση διευθυντών της Τράπεζας. Ενδεικτική η εικόνα της  συνάντησης του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της Εθνοdata που πραγματοποιήθηκε στις 17/6/13. Η πλευρά της διοίκησης εκτός του Διευθύνοντα Συμβούλου  της εταιρείας πλαισιωνόταν και  με υψηλά στελέχη της ΕΤΕ: τη Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών, Οργάνωσης & Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου, το Βοηθό Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, το Βοηθό Γενικό Διευθυντή Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου, το Διευθυντή Στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού Τράπεζας και Ομίλου.
Όταν κάποιοι μιλούν για το νέο πρόσωπο του σύγχρονου καπιταλισμού, ας έχουν κατά νου ότι για τους εργαζόμενους της Εθνοdata αυτό το πρόσωπο δεν άλλαξε τη δεκαπενταετία 1994-2008 της υψηλής ανάπτυξης , με τους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης (ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το Δεκέμβριο του 2007 ήταν 20,6%). Δε μοιραστήκαμε τα κέρδη, καλούμαστε όμως σαφώς να πληρώσουμε τις ζημιές.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτοί οι εργαζόμενοι ξενύχτησαν για να αποδώσουν τα αμέτρητα συστήματα πληροφορικής, να γίνουν στην ώρα τους τα ταχυδακτυλουργικά των μετοχών, να στηθούν τα πελατολόγια, να προληφθούν οι «πτώσεις» του δικτύου, να γίνουν τόσα και τόσα άλλα που ήταν αδύνατο η διοίκηση της ΕΤΕ να τα φορτώσει στο μόνιμο προσωπικό της τράπεζας. Και όλα αυτά με μισθούς «ενοικιαζομένου προσωπικού» και με αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες.
Πιστεύουμε ότι η πιο πάνω σκληρή πραγματικότητα συσπείρωσε και μαζικοποίησε τις κινητοποιήσεις μας. Θεωρούμε ότι δεν δικαιολογούνται νέες περικοπές στους μισθούς μας. Είμαστε πεισμένοι ότι δίκαια παλεύουμε για κατοχύρωση στοιχειώδους πλαισίου αξιοπρεπών όρων αμοιβής και εργασίας και σε αυτή την λογική ζητάμε την συμπαράσταση φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και εργαζομένων.

Το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στην Εθνοdata.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση για ΑΜΚ και εργοδοτική τρομοκρατία


Η εργοδοτική τρομοκρατία παρούσα στην «εφοπλιστική» Εθνική Τράπεζα!

            Κατά τη διάρκεια της ΑΜΚ, οι εργαζόμενοι στην Εθνική ζήσαμε σε καθεστώς πολυεπίπεδης τρομοκράτησης. Οι «αστοχίες» και κερδοσκοπικές επιδιώξεις της Διοίκησης μετακύλυσαν στους ώμους του προσωπικού το βάρος της «διάσωσης» της Τράπεζας, υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη της απόλυτης υπαγωγής στον έλεγχο του ΤΧΣ. (ας μη γελιόμαστε, ωστόσο: παρά την "επιτυχή" έκβαση της ΑΜΚ, το ΤΧΣ έχει τον κύριο λόγο, δεδομένου ότι κατέχει το 85% των μετοχών της ΕΤΕ). Τόσο τα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν απ τη Διοίκηση στις συναντήσεις με τα στελέχη του δικτύου, όσο και η εργοδοτική στάση του Συλλόγου που συστρατεύθηκε απόλυτα με την Διοίκηση απ την πρώτη στιγμή, στόχευαν στην εκμετάλλευση των φόβων και της αγωνίας του προσωπικού για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Η ψυχολογική αυτή τρομοκρατία, είχε σαν στόχο οι υπάλληλοι να θεωρήσουν «προσωπική υπόθεση» την επιτυχή έκβαση της ΑΜΚ και να δεχθούν αδιαμαρτύρητα οτιδήποτε θα ζητούσε πλέον η Τράπεζα.
            Επιπλέον, το προσωπικό πιεζόταν με ωμές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις, όχι μόνο να συμμετάσχει ασκώντας δικαιώματα με τις προσωπικές του αποταμιεύσεις (π.χ. στη ΣΤ' Δ/νση Δικτύου, όπου τέθηκαν και ατομικοί στόχοι), αλλά και να πείσει μέλη του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος στο να ανοίξουν μερίδα και να γίνουν μέτοχοι της Τράπεζας. Το αν είχαν οι υπάλληλοι διαθέσιμα επιπλέον χρήματα για να επενδύσουν, μετά και τη νέα μείωση στο μισθό που επέβαλε η Εθνική μέσω της κλαδικής, ουδόλως ενδιέφερε τους Διοικούντες. Σε πολλές περιπτώσεις, και εν μέσω ενός οργίου αυταρχισμού από περιφερειακούς και διευθυντές, ανεστάλησαν άδειες, το ωράριο καταστρατηγήθηκε με εκατοντάδες ώρες απλήρωτης και άγραφης υπερωρίας, ενώ οι ανά 2ωρο αναφορές αποτελεσμάτων έφεραν τους συναδέλφους στα όρια νευρικής κρίσης.
            Ο Σύλλογος, αντί να οργανώσει το προσωπικό και να χρησιμοποιήσει τη δυναμική της συγκυρίας για να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος μια ικανοποιητική κλαδική σύμβαση, έκανε παντιέρα την επιτυχία της ΑΜΚ και γαργάρα τη διαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβασης. Έβαλαν μάλιστα τις εισφορές των συναδέλφων στην ΑΜΚ, σύνολο 850.000€!. Αναρωτιόμαστε, από πότε μια ΑΕ (και μάλιστα με μεγαλομέτοχο τον εφοπλιστή Λάτση πια, όπως παραδέχτηκε κι ο Γραμματέας του ΣΥΕΤΕ) είναι Εθνικό σύμβολο, όπως αποκάλεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου την Εθνική Τράπεζα στο ΔΣ της 17ης Μαΐου;
            Ένας Σύλλογος δεξί χέρι της Διοίκησης, δουλοπρεπής και εργοδοτικός, που για να μη «διαταράξει» την αύξηση, αποσιώπησε ακόμα και τη γενική απεργία της 12/6, αποφεύγοντας να πάρει θέση και να βγάλει έστω και μια ανακοίνωση συμμετοχής στην απεργία που εξαγγέλθηκε για το χουντικής εμπνεύσεως κλείσιμο της ΕΡΤ, και παρέπεμπε όσους συναδέλφους ζητούσαν πληροφορίες στη σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ. Πολλοί συνάδελφοι ένοιωσαν για πρώτη φορά την εργοδοτική τρομοκρατία παραμονή της απεργίας, καθώς υπήρξαν προτροπές, πιέσεις και απειλές να προσέλθουν στη δουλειά, γιατί φυσικά μια απεργία την τελευταία μέρα αύξησης της ΑΜΚ θα είχε πραγματικό κόστος για την Τράπεζα. Πολλά περιστατικά καταγγέλθηκαν στα μέλη του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ την επόμενη μέρα, όπως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκε από τις Περιφερειακές και τους Διευθυντές να καταγραφούν και να αναφερθούν ονομαστικά οι απεργοί, σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης του προσωπικού. Μετά τις καταγγελίες έγιναν παρεμβάσεις για να συμμορφωθούν κάποιοι δ/ντές που επιχείρησαν να εκδικηθούν απεργούς. Οι σκοτεινές αυτές μεθοδεύσεις, θυμίζουν δυστυχώς άλλες εποχές, στις οποίες μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και οι πολιτικές των κυβερνώντων αλλά και οι εγκληματικές παραλείψεις του γραφειοκρατικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού.
            Με το τέλος της ΑΜΚ, πάψαμε να είμαστε «φίλοι» και «συνεργάτες» της Διοίκησης και ξαναγίναμε οι αναλώσιμοι εργάτες που μαστιγώνονται ανηλεώς και καθημερινώς για την επίτευξη της στοχοθεσίας, "που πήγε πίσω λόγω της ΑΜΚ", όπως μας είπαν. Τα αποδεκατισμένα καταστήματα εξακολουθούν να δουλεύουν πέραν του συμβατικού ωραρίου, χωρίς να γράφονται υπερωρίες σε πολλές περιπτώσεις.
            Το ίδιο φιλικό πρόσωπο της ΕΤΕ βλέπουν σήμερα και οι εργαζόμενοι της Ethnodata. Οι συνάδελφοί μας ξεκίνησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις με απόφαση Γ. Συνέλευσης, διεκδικώντας το αυτονόητο: Επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (είναι με ατομικές συμβάσεις τόσα χρόνια), καμιά απόλυση (η Διοίκηση δε δεσμεύεται), καμιά νέα μείωση μισθών (υπέστησαν πέρυσι 14,5%, εκτός από τους χαμηλόμισθούς). Είμαστε όχι μόνο αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, αλλά θεωρούμε ότι απαιτείται συντονισμός (σε αντίθεση με την αρνητική στάση της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ) καθώς έχουμε όλοι κοινά συμφέροντα έναντι της Τράπεζας.
            Συνάδελφοι, να μην υποκύπτουμε στις κάθε είδους πιέσεις, να απαιτούμε να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά μας δικαιώματα - ωράριο, υπερωρίες, άδειες - να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια παραβίασής τους. Ούτε βήμα πίσω από όσα έχουμε κατακτήσει, κανένας μόνος του απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, να υπερασπιστούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. Η συναδελφική αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει την εργοδοτική τρομοκρατία. Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας από τη βάση, με γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο εργασίας.