Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ

ΤΥΠΕΤ : η επιβίωση και αναβάθμιση του Ταμείου Υγείας είναι υπόθεση των εργαζομένων και των αγώνων τους!

          Η υγεία βρίσκεται στο στόχαστρο της αντεργατικής λαίλαπας του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, καθώς η διάλυση του ΕΟΠΥΥ, το κλείσιμο των νοσοκομείων, έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό για το λαό και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Δίνεται βορά στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, που καραδοκούν με τα ιδιωτικά προγράμματα να κερδίσουν. «Αφού δεν υπάρχει δημόσια υγεία, αγόρασε ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο» μας λένε. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν την εξαφάνιση των ταμείων υγείας με αξιοπρεπείς παροχές, στρέφοντας τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση. Τους ενοχλεί να υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενα κι αυτοδιοικούμενα Ταμεία Υγείας, στα οποία να μην μπορεί να παρέμβει το κράτος και η εργοδοσία. Το ταμείο Υγείας της Αγροτικής, για παράδειγμα, που έκλεισε σε μια μέρα το καλοκαίρι του 2012 στέλνοντας χιλιάδες συναδέλφους μας στον καιάδα του ΕΟΠΥΥ, απάλλαξε την Τράπεζα Πειραιώς από κόστος κι ευθύνες. Δε δικαιολογείται να μην ενδιαφερόμαστε για τη διατήρηση των παροχών του ταμείου μας, οι ευθύνες μας είναι τεράστιες, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική μας υγεία και των οικογενειών μας.
          Στις 8 Απρίλη έχουμε εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο ΤΥΠΕΤ. Η Πρόταση Προοπτικής δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, λόγω του ισχύοντος αντιδημοκρατικού καταστατικού, που προϋποθέτει για κάθοδο στην Αττική ψηφοδέλτιο 40 συναδέλφων, με βαθμό άνω του λογιστή Β. Και αντί οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να επιδιώξουν την κατάργηση αυτών των αντιδημοκρατικών διατάξεων, προτείνουν απλά τη συμπλήρωση της σύνθεσης του ΔΣ με 3 συνταξιούχους, μια πρόταση καθαρά υποκριτική, αφού οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους εν ενεργεία. Γι αυτό, καλούμε τους συναδέλφους να πουν Όχι σε αυτήν την αλλαγή, η οποία θα πρέπει να αποτραπεί και το καταστατικό να αλλάξει σε ριζικά δημοκρατική κατεύθυνση για:  
  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική σε όλα τα διαμερίσματα για την εκλογή στο ΔΣ,
  • Να μην υπάρχουν προϋποθέσεις στον αριθμό υποψηφίων για συμμετοχή στις εκλογές,
  • Να δοθεί δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στους συνταξιούχους (χωρίς ποσοστώσεις),
  • Να γίνουν τακτικά μέλη όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο της ΕΤΕ,
  • Να γίνεται τακτική συνέλευση 2 φορές το χρόνο, 1 στην Αθήνα και 1 σε άλλη πόλη.
       Οι παρατάξεις που είχαν την πλειοψηφία όλα αυτά τα χρόνια, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, εξακολουθούν να δίνουν πρόφαση στο κεφάλαιο και το κράτος να κατηγορούν τους εργαζόμενους για κακοδιαχείριση και ανικανότητα, προκειμένου να περάσουν τα σχέδιά τους. Τι κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια; Η πλειοψηφία μας κοροϊδεύει ότι το ταμείο είναι πλεονασματικό (!) και διασφαλισμένο. Ότι όλα κυλούν ρολόι κι οι ασφαλισμένοι έχουν άριστη εξυπηρέτηση. Είναι όμως έτσι; Η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής στις 5/3 αναφέρει ότι η τιμή των μετοχών αποτιμάται με τις τιμές κτήσης, κι όχι με τη μέση τιμή του τελευταίου μήνα! Άρα, η απόκλιση εκεί είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ, αφού οι μετοχές έχουν χάσει πάνω από το μισό της αξίας τους! Αναφέρεται επίσης η οφειλή του ΤΥΠΕΤ στην Τράπεζα περίπου 20 εκ, από τη μη εκκαθάριση του λογαριασμού για 3 χρόνια. Άρα για ποιο πλεόνασμα μιλούν; Παρατηρεί επίσης αύξηση κάποιων εξόδων.  
       Δεν ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των παρατάξεων είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ΤΥΠΕΤ πέρυσι στην ΑΜΚ της ΕΤΕ με 2 εκ ευρώ! Άλλωστε μετά την εθελουσία, υπάρχουν 1500 λιγότεροι ασφαλισμένοι εν ενεργεία, λαμβάνοντας υπόψη και την ένταξη των εργαζομένων από Probank, Fbb, και Εθνοκάρτα. Με μειωμένους μισθούς, με μειωμένο προσωπικό, με εκατοντάδες ενοικιαζόμενους εκτός ασφαλιστικών ταμείων, μπορεί να επιβιώσει το ΤΥΠΕΤ; Η Εθνική προκαλεί με την απόφασή της να εντάξει τους ειδικούς συμβούλους. Ας θυμηθούμε δε ότι το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ πήρε την πρωτοφανή απόφαση να κρατάει εισφορές επί του μισθού των εργαζόμενων πριν τη μείωση, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που αντιστοιχεί στο σημερινό μισθό.
Παρατηρούμε επίσης τα εξής:
·           Οι ίδιοι παραδέχονται ότι το πλεόνασμα οφείλεται στη μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι γιατροί γράφουν λιγότερα φάρμακα, δηλαδή τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που λίγα ταμεία διαθέτουν και συνιστά μεγάλη κατάκτηση, δυστυχώς έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία κλείνονται μετά από 2-3 μήνες για κάποιες εξετάσεις και ειδικότητες, όπως στο οδοντιατρείο, κάποιες ειδικότητες υπάρχουν μόνο πρωί, καταργήθηκε η δυνατότητα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ως 15 ευρώ. Στη δε κλινική, υπάρχουν λίγοι νοσοκόμοι, τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα έργα ανακατασκευών και οι προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων έχουν δώσει τροφή για σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια.
·           Οι κοινωνικές παροχές του Ταμείου έχουν επίσης μειωθεί. Το κόστος για τους ασφαλισμένους για διακοπές στη Ραψάνη και τις κατασκηνώσεις το καλοκαίρι είναι αρκετά υψηλό, γι αυτό και προτιμήθηκε από λιγότερους συναδέλφους. Το κτίριο που είχε δοθεί ως κληρονομιά στο Σύλλογο Συνταξιούχων, για να χρησιμοποιηθεί ως Γηροκομείο, πουλήθηκε πριν λίγα χρόνια από το ΤΥΠΕΤ, στο οποίο είχε μεταβιβαστεί.
·           Το ΤΥΠΕΤ έχει ακόμη  λίγους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Προχώρησε σε εθελουσία φέτος. Συμπεριφέρονται σαν σκληρός εργοδότης προς το προσωπικό. Οι φήμες για πελατειακές σχέσεις οργιάζουν. Η δημοσιοποίηση πριν λίγες μέρες από τα αστικά μέσα της σκανδαλώδους απόφασης της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ να προσλάβει 30 υπαλλήλους, όχι με δημόσιο διαγωνισμό, αλλά μόνο για τέκνα συναδέλφων και συνταξιούχων με μόρια, είναι τρανταχτό παράδειγμα. Η Πρόταση Προοπτικής ήταν η μόνη που το είχε καταγγείλει στην εφημερίδα «Αντιλογισμοί» στο φύλλο Μαρτίου, όμως δεν ίδρωσε το αυτί τους τότε. Μετά, απέσυραν τη διακήρυξη.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
          Αδιαφιλονίκητο προτέρημα ο χαρακτήρας του ΤΥΠΕΤ. Ταμείο αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοδιοικούμενο. Τι πιο σημαντικό και λογικό, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να διοικούν, να ελέγχουν, να ρυθμίζουν τη λειτουργία και περιουσία του, χωρίς την παρέμβαση κράτους ή εργοδότη. Ειδικά σήμερα. Οι μεγάλες παρατάξεις επομένως φέρουν την κύρια ευθύνη που έχουν εκφυλίσει το θεσμό της αυτοδιαχείρισης. Η Γ. Συνέλευση γίνεται καθημερινή μεσημέρι, απαγορεύοντας τη συμμετοχή στους συναδέλφους της επαρχίας αλλά και των καταστημάτων, ελάχιστοι μαθαίνουν καν για τη σύγκλησή της. Οι αποφάσεις του ΔΣ δεν κοινοποιούνται. Το καταστατικό παραμένει αντιδημοκρατικό. Η κοινή κάθοδος των δύο παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ αποδεικνύει ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα. Μαζί με τη ΔΑΚΕ, αλλά και τη Νέα Εποχή – που εμφανίζεται δήθεν ως καινούρια δύναμη, ψήφιζαν σχεδόν για όλα από κοινού. Γι αυτό και οι συνάδελφοι πρέπει να τους καταδικάσουν στις εκλογές που έρχονται! Όμως, ούτε οι αριστερές παρατάξεις έχουν συμβάλει στην κινητοποίηση των συναδέλφων, ακόμα και στο επίπεδο της ενημέρωσης υστέρησαν. Η ΔΑΣ μάλιστα αρκετές φορές ψήφιζε από κοινού με τις ηγέτιδες παρατάξεις και δεν χρησιμοποίησε τους αποσπασμένους για να κινητοποιήσει τους συναδέλφους για τα ζητήματα του ταμείου.
 ► Η βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ δεν είναι ζήτημα καλύτερου οικονομικού μάνατζμεντ, καλύτερης διαχείρισης, πιο σωστών επιχειρηματικών αποφάσεων, όπως μας λένε ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ αλλά και ΔΑΣ. Σ αυτή τη λογική, κόβουν συνέχεια παροχές, φάρμακα και όσα αναφέρονται παραπάνω. Η ποιοτική αναβάθμιση και βιωσιμότητά του είναι υπόθεση του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή του ΣΥΕΤΕ και των εργαζόμενων, να αποφασίσουν με Γ. Συνελεύσεις την αγωνιστική διεκδίκηση των στόχων πάλης. Η υγεία μας δεν διαπραγματεύεται! Και θα αγωνιστούμε όχι μόνο για μας, αλλά και μαζί με όλο το λαό για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, αφού στην καπιταλιστική κρίση κανείς δεν σώνεται.
  •  Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζόμενων, των συμβάσεων έργων (πχ καθαρίστριες, φύλακες) των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Όλοι ενταγμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία της ΕΤΕ. 
  • Άμεση καταβολή από την ΕΤΕ των οφειλομένων - ελλειμμάτων από όλες τις εθελούσιες. 
  • Κατάργηση εισφοράς εργαζόμενου. Αύξηση εισφοράς εργοδότη στο 10%.
  • Κατάργηση συμμετοχής 25% για φάρμακα. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από το κύκλωμα υγεία – φάρμακο. Όχι κερδοσκοπία με την ασθένεια.
  • Πρόσληψη γιατρών και νοσοκόμων για την επάνδρωση της κλινικής και την αύξηση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων.
  • Αμεσοδημοκρατική λειτουργία με ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ (βλ. και προτάσεις αλλαγής στο καταστατικό)
ΑΠΡΙΛΗΣ 2014
6974861242, 6946465296,  6985866002, 6949078971, 6975061996

Δεν υπάρχουν σχόλια: