Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑ στις 21/7

Την Δευτέρα 21.07 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
- Πρώτο θέμα ήταν η αντικατάσταση των εκπροσώπων της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας που είχαν παραιτηθεί από τον Μάρτιο (από τότε δεν έγινε άλλη συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθεί και επίσημα το θέμα). Έτσι, εγκρίθηκε η αντικατάσταση των σ. Μανίκα και Στεφανή από τους επόμενους στη σειρά του ψηφοδελτίου μας, σ. Γκόβα και Κοιλάκου.
- 2ο θέμα ήταν η διαγραφή και εγγραφή σωματείων από την δύναμη του ΕΚΑ. Για τις διαγραφές σωματείων (δόθηκε λίστα των υπό διαγραφή σωματείων, όλα λόγω μη λειτουργίας τους και μη πραγματοποίησης εκλογών για χρόνια όπως μας ενημέρωσαν) επειδή υπήρξαν κάποιες ενστάσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή από διάφορες παρατάξεις, όπως ειπώθηκε στο Δ.Σ., το θέμα αναβλήθηκε ώστε να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. Σχετικά με τις εγγραφές νέων σωματείων, από τα 7 υποψήφια, εγκρίθηκαν τα 6 και απορρίφθηκε το 1 σωματεία από την εταιρεία security που υπέγραψε πέρυσι την κατάπτυστη σύμβαση και το ελέγχει δηλωμένα η Χ.Α.
Το 3ο και βασικό θέμα ήταν τα ζητήματα χρηματοδότησης του ΕΚΑ.
Στο θέμα αυτό η ομόφωνη απόφαση (δηλαδή και με την συμφωνία των ΔΑΣ-ΠΑΜΕ και  Αυτόνομης Παρέμβασης –ΣΥΡΙΖΑ) της Εκτελεστικής Επιτροπής ήταν η περικοπή μισθών των (14) υπαλλήλων του ΕΚΑ κατά 10% .
Εμείς στο ΔΣ καταψηφίσαμε την πρόταση της Ε.Ε., με το παρακάτω σκεπτικό:
·      Δεν συμφωνούμε στις περικοπές των μισθών των εργαζομένων, γιατί το ΕΚΑ είναι συνδικαλιστική οργάνωση για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι εργοδότης και  διαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι σοβαρό πολιτικό και ηθικό θέμα.
·      Δεν μας ακουμπάει το «επιχείρημα» «τι θα πουν οι δημοσιογράφοι αν μάθουν ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑ δεν έχουν περικοπές μισθών» γιατί δεν είμαστε διαχειριστικός και εκτελεστικός φορέας εφαρμογής μνημονιακών νόμων.
·      Αν θέλει να λύσει το οικονομικό πρόβλημα τότε θα πρέπει να απαιτήσει από τον ΟΑΕΔ και την κυβέρνηση να αποδίδονται όλες οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι (περίπου 300 εκ./έτος) και όχι να επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί αυτές τις εισφορές για να αποπληρώνει το χρέος προς τους τραπεζίτες και να αποδίδει μόλις τα 25 εκ.
·      Να γίνει εκκαθάριση του μητρώου του ΕΚΑ ώστε να μην υπάρχουν σωματεία φαντάσματα τα οποία διαμορφώνουν μεν συσχετισμούς αλλά έχουν ανύπαρκτες εισφορές προς το ΕΚΑ.
·      Το ΕΚΑ να γίνει επιτέλους συνδικαλιστική οργάνωση με δράσεις υπέρ των εργαζομένων κάτι που θα έχει σαν συνέπεια την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εργαζομένων και την είσοδο στο ΕΚΑ νέων σωματείων –μελών κάτι που θα σημαίνει αύξηση των εισφορών.
·      ενημέρωση των σωματείων μελών και καταγγελία της κυβέρνησης η οποία κλέβει τις εισφορές των εργαζομένων προς τα σωματεία και το ελάχιστο μέρος που αποδίδει το εμφανίζει μέσω ΜΜΕ σαν κρατική επιχορήγηση.
·      Να κοπούν τα λειτουργικά έξοδα των συνδικαλιστών του ΕΚΑ
Εκτός από τις περικοπές των εργαζόμενων αποφασίστηκε να φτιαχτεί νομικό υπόμνημα προς το Υπ. Εργασίας για το ζήτημα της παρακράτησης των εισφορών των εργαζόμενων που δίνονται, μέσω ΟΑΕΔ για τη λειτουργία των συνδικάτων, για κοινωνικό τουρισμό, Εργατική Εστία κλπ. Βάλαμε το ζήτημα να είναι το κείμενο διεκδικητικό και να απαιτεί οι εισφορές αυτές να δίνονται εξ΄ ολοκλήρου για κατοικία, κοιν. Τουρισμό, επίδομα πρόνοιας, θέατρα-κινηματογράφο-βιβλία και τη λειτουργία των συνδικάτων, δηλ. να παρθούν πίσω τα μέτρα περικοπής των κοινωνικών αυτών «παροχών» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους (και τώρα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους).
Επίσης ως ΑΤΕ θέσαμε το ζήτημα της αλλαγής του Ν. 1264 και την βούληση της κυβέρνησης, με επιμονή και της τρόικα και των εργοδοτών-κεφαλαίου, να φέρει νέο συνδικαλιστικό νόμο, με αντιδραστικές αλλαγές. Τονίσαμε την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στο νέο συνδικαλιστικό νόμο. Υπογραμμίσαμε, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα έρθει ένα νομοσχέδιο από την κυβέρνηση, αλλά τώρα επιθετικά να αναδείξουμε όλο το αντιδραστικό πλέγμα που προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι της Αθήνας και τα σωματεία τους, να μπουν σε θέση μάχης τα συνδικάτα.
Αποφασίστηκε να σταλεί κείμενο ενημέρωσης προς τα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την συζήτηση για το θέμα του Ν. 1264 φάνηκε ότι οι καθεστωτικές παρατάξεις όταν μιλάν για αλλαγή του Ν. 1264 ανησυχούν πρώτα και κύρια για το θέμα της επιχορήγησης των συνδικάτων από το κράτος και τις αλλαγές που θα φέρει σε αυτό το πεδίο. Ακόμα, εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ ανέφερε πως τίποτα δεν είναι σίγουρο αφού, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ότι θα αλλάξει ο Νόμος και το μόνο που υπάρχουν είναι δημοσιεύματα και άρα να περιμένουμε!! Εκπρόσωπος της Νέας Πορείας (διάσπασης της ΔΑΚΕ) ισχυρίστηκε πως ο Ν. 1264 χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις και άρα είναι ευκαιρία αυτό να γίνει με την αλλαγή του νόμου.
Προφανώς αντιταχθήκαμε σε όλη αυτή τη λογική και βάλαμε τα ζητήματα της κατοχύρωσης της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς, την υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας, το θέμα της κατάργησης της κρατικής και δικαστικής παρέμβασης στα συνδικάτα, το ζήτημα της κατάργησης των επιστρατεύσεων αντί της νομιμοποίησης του Λοκ-Άουτ, κ.α. Προβάλλαμε την ανάγκη εκτός από ενημέρωση να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες το Σεπτέμβρη, με νέα συζήτηση και στη βάση των εργαζομένων.

Σύλβια Κοιλάκου, Δημήτρης Γκόβας,
εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας στο Δ.Σ. του ΕΚΑ
22/7/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: