Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Υπόλοιπα Αδειών 2014: Κούρεμα κι Αυθαιρεσία της Διοίκησης

Με έκπληξη πολλοί συνάδελφοι διαπίστωσαν την Παρασκευή 9/1/2015 ότι δεν μπορούσαν να ζητήσουν το υπόλοιπο της αδείας του 2014 ακολουθώντας τις οδηγίες όπως αυτές εμφανίζονταν στο μήνυμα της Εσωτερικής Επικοινωνίας την ίδια ημέρα αλλά και σύμφωνα με την εγκύκλιο 289/19.12.2014 που η σεβαστή Διοίκηση έβγαλε αρκετά καθυστερημένα ...
Πληροφορηθήκαμε λοιπόν, όχι από κάποια επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, ή τον ΣΥΕΤΕ, ότι όποιος είχε υπόλοιπο αδείας 2014 ή / και προηγούμενων ετών, θα λάμβανε αποζημίωση και δεν θα μπορούσε να κάνει χρήση αυτής  μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014, όπως προέβλεπε η σχετική υπηρεσιακή εγκύκλιος! Το γεγονός αυτό δημιούργησε εύλογες απορίες σε όλο το προσωπικό.
Η Πρόταση Προοπτικής έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την άποψη ότι οι συνάδελφοι πρέπει να κάνουν χρήση του δικαιώματος της αδείας τους μέσα στο έτος και να μην επιτρέπουν, με την ανοχή τους σε πιέσεις, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, τελικά να καταστρατηγείται το δικαίωμα λήψης της άδειας στο χρονικό διάστημα που επιθυμεί ο εργαζόμενος. Σύμφωνα με το νόμο, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγεί όλη την άδεια μέσα στο έτος, αλλιώς πρέπει να πληρώνεται, και όχι να μεταφέρεται, κάτι που δεν εφαρμοζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός που κάνει ο κάθε συνάδελφος πρέπει να γίνεται σεβαστός και να μην υπάρχουν κινήσεις αιφνιδιασμού από την πλευρά της Διοίκησης, ειδικά όταν:
α) έχει προηγηθεί η ιδιαίτερα ασαφής και καθυστερημένη χρονικά υπηρεσιακή εγκύκλιος 289/19.12.2014, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται:
"..να ληφθούν οι κανονικές άδειες τρέχοντος έτους του Προσωπικού εποπτείας τους έστω στο τέλος αυτού και να εξαντληθούν προ της υποβολής της προαναφερθείσας γνωστοποίησης (τέλος Ιανουαρίου), λαμβάνοντας προφανώς σε κάθε περίπτωση υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων τους."   Όποιος κατάλαβε, ...κατάλαβε!
β) είχε ζητηθεί κατ' επανάληψη να γίνει προγραμματισμός εξάντλησης των υπολοίπων αδειών παρελθόντων ετών μέχρι και 30.6.2015!
γ) υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση πολλών Καταστημάτων, ειδικά σε θέσεις πρώτης γραμμής, αλλά και Μονάδων Διοίκησης
δ) η υπερεντατικοποίηση έχει ανέβει στο κόκκινο όλους τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη χορηγούνται  οι κανονικές άδειες του τρέχοντος έτους, όπως επιθυμούσε ο κάθε συνάδελφος.
Γνωρίζουμε ότι στην  εγκύκλιο 1/3/2005 του Υπουργ. Εργασίας στον νόμο 3302/04 αναφέρεται:
Υπενθυμίζεται ότι , σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρ.3 του Ν. ∆.3755/1957, καθώς και τη σχετική νομολογία , σε περίπτωση μη χορήγησης από τον εργοδότη λόγω υπαιτιότητάς του (άρνηση, πταίσμα, αμέλεια), της άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος εντός του ημερολογιακού έτους, υποχρεούται να καταβάλλει σ’ αυτόν τις αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100%.
Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η επιχείρηση πρέπει να δώσει την άδεια, ακόμη κι αν δεν ζητηθεί από τον εργαζόμενο. Όμως η σεβαστή Διοίκηση είχε άλλη προσέγγιση κι αποφάσισε να καταβάλει αποζημίωση χωρίς καμία προσαύξηση, όπως φάνηκε στα εκκαθαριστικά των εργαζόμενων!!! Το πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσει η Τράπεζα, ουσιαστικά το πληρώσανε οι εργαζόμενοι, αφού η κράτηση της εφορίας ήταν πολύ μεγάλη.

O τρόπος διαχείρισης του όλου θέματος από τη Διοίκηση γεννά πολλά ερωτηματικά. Γιατί:
- ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπαιτιότητα για τη μη χορήγηση των αδειών; Δηλαδή, φταίνε οι συνάδελφοι που δεν πήραν τις άδειες; Δεν γνώριζε ότι αρκετοί συνάδελφοι είχαν πολύ μεγάλα υπόλοιπα κι από προηγούμενα χρόνια;
- ενώ γνώριζε από τον περασμένο Οκτώβριο ότι πρέπει να πληρώσει αποζημίωση για τις άδειες παρελθόντων ετών, έκανε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις; Μήπως για να αποφύγει την πληρωμή της προσαύξησης ;
- δεν έδωσε στους συναδέλφους τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ αποζημίωσης ή έγκαιρης λήψης της άδειας εντός του 2014;
            Σαν Πρόταση Προοπτικής, παρακολουθώντας από την αρχή το ζήτημα, καλούμε:
·         αφενός τη Διοίκηση να καταβάλει όλα τα λεφτά στους εργαζόμενους (δηλ διπλό ημερομίσθιο για κάθε μέρα άδειας, κι όχι μονό, όπως έπραξε), και να σταματήσει να εφαρμόζει επιλεκτικά τους νόμους, όπως κάθε φορά τη βολεύει.
·         αφετέρου τους συναδέλφους, μετά από όλη αυτή την αναστάτωση που έχει προκληθεί, να ελέγξουν προσεκτικά την εκκαθάριση της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου 2014 και να πιέσουν τον  ΣΥΕΤΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβει όπως πρέπει!
Οι συνάδελφοι πλέον δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη: η Διοίκηση εκμεταλλεύεται την κάθε περίπτωση για να καταστρατηγήσει τα δικαιώματά μας.
Οι συνάδελφοι πρέπει εφεξής να προγραμματίζουν έγκαιρα την εξάντληση της άδειας τρέχοντος έτους βάζοντας ως προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες. Σε όποια περίπτωση υπάρχει άρνηση παροχής άδειας "λόγω λειτουργικών αναγκών", αυτή να τεκμηριώνεται από την ύπαρξη σχετικού αιτήματος που δεν εγκρίθηκε στο ΣΗΔΑ και να ζητείται η παρέμβαση του ΣΥΕΤΕ. Γιατί η Τράπεζα ισχυρίζεται με περισσή υποκρισία, ότι αφού δεν υπήρχαν αιτήματα αδειών, οι εργαζόμενοι δήθεν δεν τη ζητούσαν, λες και δεν γνωρίζει ότι στους αποδεκατισμένους χώρους, ειδικά μετά την εθελούσια, οι εργαζόμενοι ζητούσαν προφορικά και οι διευθυντές αρνούνταν

Και τελικά, ο ΣΥΕΤΕ, που δεν έχει βγάλει καν ανακοίνωση για το θέμα, θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, ή και σε αυτή την περίπτωση  θα το κάνει γαργάρα και θα επιτρέψει οι συνάδελφοι να χάσουμε τα λεφτά μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: