Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή-απάντηση της Πρότασης Προοπτικής προς το Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΤΕ



Προς το Σύλλογο Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας – ΣΣΕΤΕ

Αθήνα, 13-1-2015

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

       Σε απάντηση της επιστολής σας της 8/12 προς τις συνδικαλιστικές κινήσεις του ΣΥΕΤΕ, θα θέλαμε να πούμε τα εξής:
       Η Πρόταση Προοπτικής ήταν αντίθετη συνολικά με την απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Αυτασφάλειας για μείωση του εφάπαξ κατά 39% τον Δεκέμβρη του 2013, η οποία πάρθηκε κρυφά από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Μόνο η κίνησή μας άλλωστε την κατήγγειλε με ανακοινώσεις στους συναδέλφους και δημόσια. Η απόφαση αυτή, που ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των 3 παρατάξεων που συμμετείχαν στο ΔΣ του ταμείου, ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ, προέβλεπε μια σειρά αρνητικά δεδομένα για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τόσο των συνταξιούχων όσο και των εν ενεργεία, και απάλλαξε ουσιαστικά την Τράπεζα από τις υποχρεώσεις της έναντι του Ταμείου. Επίσης, το ΤΑΠ-ΕΤΕ δεν καθίσταται βιώσιμο, αφού η οικειοθελής παροχή του 2% θα καταβάλλεται από την Τράπεζα μόνο για όσους εργαζόμενους έχουν προσληφθεί ως 31-12-2013, κι όχι για όσους προσληφθούν από 1-1-2014. Τέλος, οι εξελίξεις που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4261/2014, σύμφωνα με το οποίο το ταμείο καθίσταται επαγγελματικό, δικαιώνουν όσους ήταν αντίθετοι με αυτή την απόφαση και μεθόδευση από την πλευρά της Τράπεζας, αλλά και των παρατάξεων που συμφώνησαν.
       Ως εκ τούτου, φυσικά και στηρίζουμε το αίτημα των συνταξιούχων, των οποίων μειώθηκε αναδρομικά το εφάπαξ από το 2012, για αποκατάσταση των ζημιών, καθώς η αναδρομικότητα είναι ένα επιμέρους στοιχείο που αποδεικνύει ότι το κούρεμα δεν έπρεπε να συμβεί για κανέναν συνάδελφο. Η Τράπεζα ασφαλώς πρέπει να καταβάλει και τα 15 εκ ευρώ στους  572 συναδέλφους, ποσό που είναι ελάχιστο τη στιγμή που χαρίζονται εκατομμύρια σε εταιρείες και όχι μόνο, αλλά και να επαναφέρει και την εργοδοτική εισφορά 4,5%, και να καταβάλει ένα γενναίο ποσό στο Ταμείο.
       Θεωρούμε επομένως ότι πρέπει με αγωνιστικό τρόπο και δυναμικές κινητοποιήσεις, από κοινού οι Σύλλογοι των εργαζομένων και συνταξιούχων,  να διεκδικήσουμε για όλους :
-          Ακύρωση της απόφασης του Δεκέμβρη του 2013, ώστε να επανέλθει το ποσό του εφάπαξ στα πρότερα επίπεδα για όλους , και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το 2012, και για όσους συμμετείχαν στην εθελουσία, και για τους εν ενεργεία που θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα.
-          Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% για όλους χωρίς περιορισμούς, για να γίνει βιώσιμο το ταμείο.
-          Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ στο Ταμείο Αυτασφάλειας.
-          Μείωση της εργατικής εισφοράς , που έχει αυξηθεί 1% τα τελευταία 3 χρόνια.
       Αυτοί οι στόχοι συσπειρώνουν συνταξιούχους και εργαζόμενους και είναι για το συμφέρον όλων μας. Ένα μέτωπο όλων μας γι αυτά τα ζητήματα, έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, με σημαντικά οφέλη για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ελπίζουμε να σας έχουμε σύμφωνους.
       Παρακαλούμε να δημοσιοποιήσετε και κοινοποιήσετε την απάντησή μας σε όλα τα μέλη σας. Η κίνησή μας ιεραρχεί το ζήτημα του ασφαλιστικού ως εξαιρετικά κρίσιμο αυτή την περίοδο, καθώς συνδέεται σοβαρά με τα εργατικά δικαιώματα, που δέχονται τεράστια επίθεση.

Συναδελφικούς χαιρετισμούς

6974861242, 2103388768, 6946465296



ΣΣΕΤΕ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ



8 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τις Συνδικαλιστικές Κινήσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας

- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΔΗ.ΣΥ.Ε.)
- ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Δ.Α.Σ.)
- ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
- ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Συνάδελφοι,

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΝΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2012-2013

Όπως γνωρίζετε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αυτασφάλειας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΑΠΕΤΕ) αποφάσισε, μεταξύ άλλων, πριν από ένα περίπου χρόνο την αναδρομική μείωση του εφάπαξ των ανωτέρω συνταξιούχων.

Ο Σύλλογός μας έχει υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή το αίτημα για αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν αναπάντεχα οι συνάδελφοί μας. Ζητήσαμε από τη Διοίκηση της ΕΤΕ να εγκρίνει το εκτιμώμενο κόστος των 15 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για την άρση της κατάφωρης αδικίας που συντελέστηκε σε βάρος των 572 συνταξιούχων. Το ποσό αυτό αποτελεί ένα μικρό μόνο ποσοστό της ετήσιας εξοικονόμησης του μισθολογικού κόστους των 150 εκατ. που επέτυχε η Εθνική Τράπεζα με την τελευταία εθελούσια έξοδο.

Εκτός των άλλων, η αναδρομική μείωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί γενικότερο κίνδυνο για όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Θεωρούμε ότι πρόκειται για σοβαρό πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα που πρέπει να τεθεί υπόψη των αρμόδιων θεσμικών και συνδικαλιστικών φορέων και να αντιμετωπισθεί άμεσα στο χώρο μας με κοινά συντονισμένα διαβήματα και ενέργειες από το Σύλλογό μας και από τους Συλλόγους των εν ενεργεία.

Μ’ αυτή την έννοια απευθυνόμαστε σε όλες τις Συνδικαλιστικές Κινήσεις που συμμετέχουν στις επικείμενες αρχαιρεσίες του ΣΥΕΤΕ και τους παρακαλούμε να μας πληροφορήσουν ποια είναι η θέση τους για αυτά τα δύο ζητήματα : τη διεκδίκηση των 15 εκατ. από την Τράπεζα για τους 572 και την αντιμετώπιση της αναδρομικής μείωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Μαύρος Ι. Πορτούλας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: