Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση! Ούτε βήμα πίσω από όσα έχουμε χάσει και δικαιούμαστε!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
  Η διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με κομβικό σημείο τη συμφωνία στο Eurogroup της 20/02, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η στάση αναμονής που λανθασμένα επικράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στις τάξεις των εργαζομένων πρέπει άμεσα να περάσει στην άκρη και να έρθει η ώρα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.
  Πρώτη υποχώρηση από την κυβέρνηση, πάνω στην οποία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων-ανέργων-συνταξιούχων είχε στηρίξει τις ελπίδες της, ήταν η παραίτηση από το αίτημα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η απομάκρυνση από το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσ/κης», για να ακολουθήσει η παράταση της δανειακής σύμβασης για 4 μήνες και η δέσμευση να μην ληφθεί κανένα μέτρο χωρίς την προηγούμενη έγκριση «των εταίρων». Βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις (ΕΝΦΙΑ, κατ. μισθός 751, αφορολόγητο 12.000€, ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων κλπ) παραπέμφθηκαν για του χρόνου ή του παραχρόνου, τα λεφτά των ταμείων άρχισαν να δεσμεύονται για να αποπληρώσουν δανειακές δόσεις, η Τρόικα βαφτίστηκε «θεσμοί», ΔΝΤ και ΕΚΤ απαιτούν τα λεφτά τους μέχρι κεραίας και ξαναζούμε στο ίδιο έργο θεατές..
  Οι εργαζόμενοι πλέον καταλαβαίνουν το αυτονόητο, όσο κι αν η κυβέρνηση ευλογεί την ΕΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ: καλύτερη διαπραγμάτευση με τα «κοράκια» της Τρόικας και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν υπάρχει! Πρέπει να διαλέξουμε: ή συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο με την πληρωμή του τοκογλυφικού ληστρικού χρέους, που σημαίνει συνέχιση των μνημονίων, αντεργατικά μέτρα και αστικές αναδιαρθρώσεις, με φτώχεια και εξαθλίωση για την εργατική τάξη, ή προχωράμε στη ρήξη με την ΕΕ και Ευρώ, δηλ. παύση πληρωμών εδώ και τώρα του χρέους και μονομερή διαγραφή, κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, έξοδο από Ευρώ και ΕΕ, και σύγκρουση με το κεφάλαιο, για να ανασάνει η εργατική τάξη…

Διατήρηση του παλαιού καθεστώτος στο τραπεζικό σύστημα...
  Ο κλάδος των τραπεζών πέρασε στο απυρόβλητο από τη νέα κυβέρνηση, παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες. Οι νέες διοικήσεις είναι ανακύκλωση των παλιών, με τραπεζίτες golden boys της τελευταίας δεκαετίας να στρογγυλοκάθονται ξανά στις ίδιες καρέκλες, γεγονός που μόνο αισιοδοξία δε φέρνει. Άλλωστε, ο έλεγχος από την ΕΕ είναι τόσο ασφυκτικός που ούτε Διευθύνοντα Σύμβουλο δεν μπορεί να ορίσει η κυβέρνηση στην ΕΤΕ, αν δεν τον εγκρίνει η ΕΚΤ ! (μίλησε κανείς για εθνική ανεξαρτησία?) «Δεν θα θίξουμε τους ιδιώτες μετόχους», ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά τις εκλογές ο κ. Δραγασάκης, τι κι αν ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει τις τράπεζες με 255 δις από το 2008... Κόκκινα δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, όλα παραπέμπονται στην Δευτέρα Παρουσία, όταν δηλαδή ωριμάσουν οι συνθήκες, κι αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις...(ζήσε Μάη μου...)
  Στην Εθνική Τράπεζα, δήθεν έχουν παγώσει τα πάντα, εν αναμονή της νέας Διοίκησης, όμως όλα προχωρούν όπως πριν:
·    Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις καλά κρατούν: νέοι ενοικιαζόμενοι προσλαμβάνονται (ακόμη και με 2μηνες συμβάσεις), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 1200.
·    Προκηρύσσονται θέσεις για πτυχιούχους ή κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου με σύμβαση για 6 μήνες ή 1 χρόνο με 650 ευρώ μεικτά (!) (Κατ/τα Κρήτης, Δ/νση Διεθνών Αγορών – Πρόγραμμα i-work@nbg) που τα βαφτίζουν μαθητείες, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν οι επιλαχόντες από τον πρόσφατο διαγωνισμό στην επαρχία.
·    Οι συνάδελφοι πτυχιούχοι που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ / ΙΚΥ θα εργάζονται για 2 χρόνια με μειωμένο μισθό 310 ευρώ (!).
·    Ο Κανονισμός Εργασίας, οι συμβάσεις και η εργατική νομοθεσία εξακολουθούν να παραβιάζονται συστηματικά. Η εντατικοποίηση και οι απλήρωτες υπερωρίες καλά κρατούν.
·    Το πελατοκεντρικό σύστημα εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερα Καταστήματα, παρά τις ενστάσεις των συναδέλφων για την αποτελεσματικότητα και καλή λειτουργία του και παρά τις διαβεβαιώσεις του Συλλόγου περί παγώματος της εφαρμογής του.
·    Τα golden boys συνεχίζουν να παρελαύνουν και να εντάσσονται (τους τελευταίους 2 μήνες άρον – άρον) στα οργανογράμματα.
·    Το Πρόγραμμα Αξιοποίησης Στελεχών, ενώ υποτίθεται ότι έληξε τον Φλεβάρη, καθώς είχε εφαρμοστεί πιλοτικά για 1 χρόνο, κι αφού τοποθετήθηκαν «διακριθέντες» αλλά και αποτυχόντες (!!!) σε οργανικές θέσεις παραβιάζοντας κατάφωρα την Επιχειρησιακή Σύμβαση 2013-2015 και τον Κανονισμό Εργασίας, με την ανοχή του ΣΥΕΤΕ και παρά τη δικαίωση συναδέλφου από την Επιθεώρηση Εργασίας, επίσης συνεχίζεται κανονικά...

Ο ΣΥΕΤΕ συνεχίζει στην ίδια ρότα της συναίνεσης και της υποταγής...
  Η πλειοψηφία του Συλλόγου συνεχίζει να μην αντιδρά στις ενέργειες της Διοίκησης και να μην ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ο προγραμματισμός δράσης που, 3 μήνες μετά τις εκλογές, ψηφίστηκε από ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ με μικρή πλειοψηφία (16 στους 25), συνιστά για μια ακόμη φορά μια γενικόλογη αναφορά με τίτλους στα διάφορα ζητήματα, χωρίς καμία διάθεση να δεσμεύσει το Σύλλογο σε συγκεκριμένο πλαίσιο και δράσεις. Ακόμη και για το θέμα των αδειών παρελθόντων ετών που τελικά πληρώθηκαν, ενώ άλλοι Σύλλογοι τραπεζών προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και πέτυχαν να πάρουν την προβλεπόμενη από το νόμο προσαύξηση, ο ΣΥΕΤΕ δεν έβγαλε καν ανακοίνωση, και ούτε απάντησε στην ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής.
Ας απαντήσουν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ:
·    Tι αποφάσισαν στην πράξη για τις απλήρωτες υπερωρίες, τους ενοικιαζόμενους, τους ειδικούς συνεργάτες, τους εργολάβους και τα μεγαλοστελέχη που τρώνε με χρυσά κουτάλια, ενώ εμάς μας βγαίνει το λάδι;
·    Τι έκαναν και τι σκοπεύουν να κάνουν για τη μη ένταξη στο εξειδικευμένο προσωπικό των συναδέλφων από FBB & Probank; Τι θα γίνει με τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank;
·    Πώς θα διεκδικήσουμε νέα επιχειρησιακή και κλαδική, χωρίς οργάνωση και συγκεκριμένο πλαίσιο;
·    Θα εντάξουμε στο ΣΥΕΤΕ τους ενοικιαζόμενους και συμβασιούχους, όπως έκανε ο Σύλλογος Εθν. Ασφαλιστικής;
·    Θα διεκδικήσουμε να καταργηθεί το κουτάκι στην επιχειρησιακή ή όχι; 
·    Θέλουν πίσω το επίδομα ισολογισμού και αυξήσεις στην κλαδική σύμβαση ή όχι; Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε που παράξαμε τα κέρδη της Τράπεζας για τα 2013-2014;
  Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά πως η συμφωνία των εκλεγμένων εκπροσώπων τους με την Τράπεζα, στο ΔΣ του Ταμείου Αυτασφάλειας, για κούρεμα 40%, με εθελοντική εργοδοτική εισφορά 2% μόνο για όσους ήταν μέλη του Ταμείου ως την 31-12-13, ήταν λανθασμένη. Αναγνώρισαν δε τις ευθύνες των παρατάξεών τους και της Τράπεζας, που αποφάσισαν συμμετοχή στις ΑΜΚ της ΕΤΕ και άρα τη σύναψη μεγάλων δανείων με Εθνική και Eurobank.
Οι αναξιόπιστες αυτές παρατάξεις, ακόμα και στο τελευταίο ΔΣ, αυτό του «προγραμματισμού δράσης», δεν αποφάσισαν καμία δράση, αρνούνται συστηματικά να συγκαλέσουν συνελεύσεις, καθυστερούν ακόμα και στη συγκρότηση γραμματειών, στην προκήρυξη εκλογών για τις ΕΑΚ, τη συγκρότηση νομαρχιακών παραρτημάτων κλπ. Το νέο Προεδρείο ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑΣ θα κριθεί και στο κατά πόσο θα υπηρετήσει τη δημοκρατικότερη λειτουργία του Συλλόγου.
Προς το παρόν, έχουμε μια από τα ίδια: η κίνησή μας εξακολουθεί να μην έχει γραφείο στο ΣΥΕΤΕ εδώ και 4 μήνες, δεν καλείται σε πολλές συναντήσεις και δεν ενημερώνεται επίσημα για αυτές, ενώ οι αποσπάσεις στο Σύλλογο είναι ακόμη άδικα καταμερισμένες (με βάση τις έδρες του 2012), με την κίνησή μας να είναι ακόμη αποκλεισμένη, παρότι πλέον και μαθηματικά δικαιούμαστε συμμετοχή στις αποσπάσεις.

Με οργάνωση και συλλογικούς αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
  Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι με αγώνες, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Στον ιδιωτικό τομέα, δίνονται μάχες, γίνονται απεργίες, επιτυγχάνονται νίκες (επαναπρόσληψη απολυμένης Migato, απεργία στη Wind κλπ). Ο συνδικαλισμός των διαδρόμων και της υποταγής, χωρίς σχέδιο σύγκρουσης και οργάνωση όλων των εργαζόμενων, θα μας εμποδίσει να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Και ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε!
  Η Πρόταση Προοπτικής υποστήριξε στο πρώτο ΔΣ (για την εκλογή προεδρείου) την πλήρη πρόταση που κατέθεσε έγκαιρα σε όλους τους εργαζόμενους και στο ΔΣ του Συλλόγου, για τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, την αναγκαιότητα των διαδικασιών βάσης και φυσικά για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης.
  Στο επόμενο ΔΣ (του προγραμματισμού δράσης), στη βάση της αναγκαίας κοινής δράσης και ενωτικής μας πρακτικής, καταθέσαμε κοινή πρόταση με την Ενιαία, καθώς η τελευταία συμφώνησε στο μεγαλύτερο μέρος της πρότασής μας (η κοινή πρόταση πήρε 4 ψήφους).
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να συμβάλουμε στην αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζόμενων, βοηθώντας όσο μπορούμε και με τις έδρες μας.

ΥΓ. Αντιπαρερχόμαστε την τελευταία ανακοίνωση της Ενιαίας, που δικαιολογεί τη συμμετοχή της στο Προεδρείο με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ με επίθεση στην Πρόταση Προοπτικής, και στις αναφορές περί κομματικών εξαρτήσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απαντάμε το εξής: η κίνησή μας είναι ανεξάρτητη και δεσμεύεται μόνο από τα εργατικά συμφέροντα. Και τα τελευταία δεν προάγονται από προβοκατόρικες ανακοινώσεις όπως η παραπάνω, αλλά από το συντονισμό στη δράση και η τελευταία κατάθεση και στήριξη κοινού προγράμματος δράσης (σε συνεργασία με την κίνησή μας) στο ΣΥΕΤΕ είναι μια καλή αρχή.


ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: