Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Επιστολή της Πρότασης Προοπτικής προς το ΔΣ για τις αποσπάσεις στο Σύλλογο

Προς τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ
Κοινοποίηση: ΔΣ ΣΥΕΤΕ


Αθήνα, 1-4-2015

Ενώ έχουν περάσει 3,5 μήνες από τις εκλογές του Συλλόγου μας, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε πολλά ζητήματα, όπως η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζεται. Θέσαμε το βασικό αυτό ζήτημα στον προγραμματισμό δράσης του τελευταίου ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, και επανερχόμαστε.
Η ανάγκη για παρέμβαση στους χώρους δουλειάς καθημερινά, αλλά και η αλλαγή των  συσχετισμών στο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τις τελευταίες εκλογές, επιβάλλει να λυθεί άμεσα το ζήτημα των συνδικαλιστικών αδειών και αποσπάσεων. Η συνδικαλιστική διευκόλυνση και η δυνατότητα ενός συναδέλφου να παρεμβαίνει καθημερινά στους χώρους δουλειάς είναι εργαλείο που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα: να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία, να ξαναδοθεί νόημα στη συνδικαλιστική δράση και να στηριχθούν οι συνάδελφοι.
Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν αξιοποίησαν σε αυτήν την κατεύθυνση αυτό το δικαίωμα αλλά κυριάρχησε η γραφειοκρατική αντίληψη, ούτε εφάρμοσαν την ανακλητότητα, με συνέπεια να εκφυλιστεί στα μάτια των συναδέλφων.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τη βούληση των συναδέλφων και το εκλογικό αποτέλεσμα, με ισότιμη μεταχείριση για όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ. Αυτό απαιτούν και οι συνάδελφοι που ψήφισαν κάθε κίνηση.
Πλέον υπάρχουν μόνο 5 παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ, και όλες οι συνδικαλιστικές διευκολύνσεις, άρα και οι αποσπάσεις πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε κάθε παράταξη, με βάση το ποσοστό και τις έδρες, όπως γίνεται σε όλα τα σωματεία.
Δυστυχώς, διατηρούνται καταχρηστικά οι συσχετισμοί της προηγούμενης θητείας, με συνέπεια να υπάρχουν αποσπασμένοι μέχρι και μη εκλεγμένοι πλέον ή ακόμη και αναπληρωματικά μέλη στο ΔΣ, ενώ η κίνησή μας που δικαιούται πλέον συμμετοχή και 1 αποσπασμένο συνάδελφο στο Σύλλογο βάσει ποσοστού και εδρών, είναι η μόνη που παραμένει αποκλεισμένη.
Σε ερωτήσεις τις κίνησής μας προς τον Πρόεδρο και Γραμματέα, επειδή δεκάδες συνάδελφοί μας υποβάλλουν παρόμοια ερωτήματα,  έχουμε λάβει την απάντηση ότι είναι νωρίς ακόμα, το θέμα θα συζητηθεί στο Προεδρείο ή κάποτε στο ΔΣ κλπ.
Επομένως, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου είναι το παρακάτω:
ΔΗΣΥΕ: 10 έδρες και ποσοστό 41,1%
ΔΑΚΕ: 6 έδρες και ποσοστό 25,4%
ΔΑΣ: 5 έδρες και ποσοστό 19,2%
ΕΝΙΑΙΑ: 2 έδρες και ποσοστό 6,5%
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: 2 έδρες και ποσοστό 5,8%

οι 19 αποσπάσεις που παρέχει η ΕΤΕ στο ΣΥΕΤΕ σήμερα, είναι μοιρασμένες άδικα και χωρίς κριτήρια :

ΔΗΣΥΕ: 10, ΔΑΚΕ: 5, ΔΑΣ: 2 , ΕΝΙΑΙΑ: 2 , ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: 0

Επιπλέον, κάποιες παρατάξεις έχουν αποσπασμένους συναδέλφους και σε άλλους εργατικούς φορείς (ΟΤΟΕ, εργατικά κέντρα, Σύνδεσμο μη πτυχιούχων κλπ), γεγονός που δημιουργεί απορίες γιατί μόνο η Πρόταση Προοπτικής αποκλείεται από τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις.
Προτείνουμε λοιπόν στη συνεδρίαση του ΔΣ, να μοιράσουμε άμεσα, αναλογικά και δημοκρατικά με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών τις 19 αποσπάσεις, να δοθεί άμεσα η απόσπαση στην κίνησή μας, και να λυθούν με τον ίδιο τρόπο δημοκρατικά και άλλα ζητήματα: στελέχωση γραμματειών, ενημέρωση όλων των παρατάξεων για τις συναντήσεις και τις επιστολές των συναδέλφων, κλπ.
Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα της προηγούμενης θητείας, οπότε και ο πρ. Πρόεδρος Γιαννακόπουλος το 2012 είχε απαντήσει «οι αποσπάσεις έχουν λήξει στο Προεδρείο», με τα γνωστά συνεπακόλουθα. Γιατί οι συνάδελφοι απαίτησαν με εκατοντάδες υπογραφές ο Σύλλογος να πάρει διαζύγιο από φαινόμενα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ασυλίας, αδιαφάνειας, ενώ όλες οι παρατάξεις (κάποιοι μέχρι και με προσφυγή στα δικαστήρια) δεσμεύτηκαν για αλλαγή πορείας.
Μετά από όσα έχουν συμβεί στο Σύλλογο και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι ευθύνη όλων όσων κάνουν λόγο για αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος, και η δημοκρατία είναι μια από αυτές, να πάρουν θέση και να μεταβούν στην πράξη. Τίποτα δεν πρέπει να μένει κρυφό από τους εργαζόμενους.
Η γραφειοκρατική αλλά και αντιδημοκρατική λειτουργία που επικρατούσε στο ΣΥΕΤΕ εδώ και χρόνια πρέπει να αλλάξει ριζικά, διαφορετικά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα γυρίζουν την πλάτη. Η ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας είναι καθοριστική, ευθύνη όμως έχουν  όλοι όσοι αποδέχονται αυτήν την κατάσταση και δεν κινητοποιούνται για να ανατραπεί. Ας μην ζήσουμε τα παλιά φαινόμενα, που το Προεδρείο είχε αντικαταστήσει το ΔΣ.

Συναδελφικά,

Πρόταση Προοπτικής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: