Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τα δύο Σικάγο



Hμερομηνία, 4 Μαΐου 1886. Tόπος, η πλατεία Haymarket του Σικάγο. Η διαδήλωση περίπου 40.000 εργατών χτυπιέται από την αστυνομία μετά από έκρηξη βόμβας που έδωσε στις δυνάμεις καταστολής την αφορμή που έψαχναν. Οι νεκροί του Σικάγο (είτε από τις σφαίρες των αστυνομικών, είτε από τις κρεμάλες των δικαστών στις δίκες παρωδίες που ακολούθησαν) πότισαν με το αίμα τους το δίκαιο αίτημα του κόσμου της εργασίας για μείωση των ωρών δουλειάς (8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, 8 ΩΡΕΣ ΥΠΝΟ, 8 ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΡΟΝΟ), ένα αίτημα που επετεύχθη, μετά από αιματηρούς αγώνες, σε όλο τον δυτικό κόσμο μέσα στον αιώνα που ακολούθησε. Λόγω των συμβάντων του Haymarket το Σικάγο αποτελεί μια πόλη με βαρύνουσα σημασία για το εργατικό κίνημα.

Όμως υπάρχει και ένα άλλο Σικάγο. Το Σικάγο όπου δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε η θεωρητική βάση του νεοφιλελευθερισμού. Η λεγόμενη «Σχολή του Σικάγο» με επικεφαλής το νομπελίστα οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν εξέφρασε τη θεωρία της ελεύθερης αγοράς, του μονεταρισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και της ελάχιστης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Δόγμα, το οποίο εφαρμόστηκε με τραγικά αποτελέσματα πρώτα στη Χιλή από τη χούντα του Πινοτσέτ και έφτασε να εφαρμόζεται (με μια λίγο πιο ήπια μορφή) στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Μάργκαρετ Θάτσερ και στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ρόναλντ Ρέϊγκαν.

Ακριβώς τις ίδιες συνταγές εφαρμόζουν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ εδώ και 5 χρόνια στην χώρα μας, στην προσπάθεια να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του, με τα γνωστά αποτελέσματα.. Πλήρης διάλυση εργασιακών σχέσεων σε όφελος της εργοδοσίας, καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους και των παροχών του (παιδεία, υγεία, ΜΜΜ), ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου μέσω ιδιωτικοποιήσεων στην επιχειρηματική ελίτ της διαπλοκής, μέσα σε ένα πλαίσιο ακραίας καταστολής και κρατικής βίας. Η Ελλάδα φαίνεται να μπαίνει στο μικροσκόπιο του εργαστηρίου του νεοφιλελευθερισμού σαν το νέο πειραματόζωο για την νέα και ενισχυμένη επέλαση του δόγματος της «ελεύθερης αγοράς».

Αφού η άρχουσα ελίτ επιστράτευσε τη «Σχολή του Σικάγο» για να μας επιβάλει την καπιταλιστική τυραννία της, είναι σήμερα ταιριαστό και πιο επιτακτικό από ποτέ η εργατική τάξη να θυμηθεί και να τιμήσει έμπρακτα το Σικάγο του Haymarket. Μόνο ένα οργανωμένο εργατικό κίνημα με ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, μια μαζική αντίσταση του κόσμου της εργασίας που θα βροντοφωνάξει «ΦΤΑΝΕΙ», που δεν θα «μασήσει»  από «κυβερνήσεις της Αριστεράς» και από «κοινά αποδεκτές λύσεις» με τους εκμεταλλευτές της, μπορεί να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Καλούμε όλους/ες τους εργαζόμενους/ες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς (ανεξάρτητη συγκέντρωση στην Αθήνα, Μουσείο 10.30), απαιτώντας το αυτονόητο:

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, 35ΩΡΟ ΤΩΡΑ,
ΚΑΤΩ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: