Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Επιστολή ΕΑΚ Διευθύνσεων Πληροφορικής προς την Πρόταση Προοπτικής και η απάντηση


21-4-2015
H παρούσα επιστολή αφορά σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην εφημερίδα της παράταξής σας  με τίτλο «Εξειδικευμένο προσωπικό και Κανονισμός Εργασίας» (http://www.protasiprooptikis.blogspot.gr/2015/04/blog-post_16.html), όπου υπήρχε αναφορά στην   ΕΑΚ των Διευθύνσεων της Πληροφορικής (035,942,968) και συγκεκριμένα ότι η ΕΑΚ έχει ευθύνη για την χορήγηση  κλιμακίων σε συναδέλφους των πρώην FBB και PROBANK.
 Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι δράσεις της ΕΑΚ των Δ/νσεων Πληροφορικής, όπως και όλων των ΕΑΚ γενικότερα, διέπονται και περιορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας του, ο οποίος έχει εκπονηθεί από το ΣΥΕΤΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΑΚ έχει υποχρέωση να ενημερώνει τον ΣΥΕΤΕ για την ύπαρξη προβλημάτων, όπως  έμπρακτα και κατ’ εξακολούθηση έπραξε, με αποκορύφωμα την παρουσία και την παρέμβασή της στα Δ.Σ. του Συλλόγου, τονίζοντας συνέχεια τόσο το ίδιο το ζήτημα όσο και τα περαιτέρω προβλήματα που θα δημιουργούσε (όπως: διακύβευση του κανονισμού εξειδικευμένου προσωπικού, δημιουργία εργαζομένων «πολλαπλών ταχυτήτων») , με σκοπό τη συλλογική κινητοποίηση του αρμοδίου θεσμικού Οργάνου, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των συναδέλφων των πρώην FBB και PROBANK.
 Τονίζουμε για άλλη μία φορά, προς κάθε κατεύθυνση, ότι αποκλειστικός στόχος της ΕΑΚ των Δ/νσεων Πληροφορικής είναι η πλήρης ένταξη των εν λόγω συναδέλφων στο εξειδικευμένο προσωπικό των Διευθύνσεων Πληροφορικής, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικοί Κανονισμοί της Τράπεζας και όχι η επιλεκτική χορήγηση κλιμακίων Η χορήγηση «επιδόματος μη εξειδικευμένου προσωπικού», καθώς και η χορήγηση κλιμακίων, που ζητήθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης των Διευθύνσεων Πληροφορικής από τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού, έβρισκε σύμφωνους τους συναδέλφους της πρώην FBB και PROBANK ως προσωρινό οικονομικό μέτρο, μέχρι να γίνει η ένταξή τους στο εξειδικευμένο προσωπικό της Πληροφορικής. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε αυτό έχει υλοποιηθεί πλήρως, καθώς έχει χορηγηθεί μόνο στους συναδέλφους της μίας Διεύθυνσης (942) και εκκρεμεί των υπολοίπων (035, 968).
 Η ΕΑΚ των Διευθύνσεων Πληροφορικής, έχοντας πάντοτε ως μέτρο την εξασφάλιση των συναδέλφων, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντιταχθεί στο δίκαιο αίτημά τους για προσωρινή υλοποίηση της συγκεκριμένης λύσης, ως μεταβατικό και διορθωτικό μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματός τους, από τη στιγμή που αφορούσε αποκλειστικά και μόνον σε προσωρινή χορήγηση του συγκεκριμένου τύπου επιδομάτων.
 Ως ΕΑΚ Διευθύνσεων Πληροφορικής γνωρίζουμε την επιστολής της ΕΑΚ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάλυσης (972) και συμφωνούμε  μαζί τους στο να ανακληθεί άμεσα η συγκεκριμένη παράγραφος   με παράλληλη ενημέρωση των συναδέλφων.
 Τελειώνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η  συνεργασία της ΕΑΚ των Διευθύνσεων Πληροφορικής  με τα Στελέχη της Παράταξής σας   ήταν πάντοτε εξαιρετική και γόνιμη. Προς επίρρωση τούτου, σας υπενθυμίζουμε τη δική σας επιστολή, που μας κοινοποιήθηκε την 19/03/2015, στην οποία εξαίρονταν η επιστολή που είχαμε αποστείλει στον ΣΥΕΤΕ   και μας ζητούσατε να αναρτηθεί στην εφημερίδα σας.
 Εμείς, ως ΕΑΚ των Διευθύνσεων Πληροφορικής (035, 942, 968) ζητάμε, για μια ακόμη φορά, τη συνδρομή του ΣΥΕΤΕ, καθώς και τη δική σας βοήθεια, ως μέλη του ιστορικού μας Συλλόγου, για την οριστική επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει, για την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων και την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι συνάδελφοι των πρώην FBB και PROBANK.
 
Η ΕΑΚ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (035, 942, 968)

30-4-2015
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Χαιρόμαστε που έστω και όψιμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση γύρω από την ένταξη στο «εξειδικευμένο»  των συναδέλφων από τις πρώην FBB  -  Probank, αλλά και προερχόμενων από την ΕΤΕ που άλλαξαν Διεύθυνση και τοποθετήθηκαν σε Διευθύνσεις Πληροφορικής & Οργάνωσης. Τουλάχιστον συμφωνούμε ως προς την αναγκαιότητα της άμεσης ένταξής τους.
Υπάρχει μια σοφή λαϊκή ρήση που λέει ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».  Όπως τονίσαμε και στην αντίστοιχη απάντησή μας προς την ΕΑΚ της 972, θεωρούμε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη καταστρατήγηση του κανονισμού εργασίας την έχει η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, καθώς παρότι το ζήτημα αυτό ταλανίζει τους συναδέλφους στις συγκεκριμένες διευθύνσεις ένα χρόνο τώρα, ο Σύλλογος μέσω της ηγεσίας του δεν έχει προβάλει κανενός είδους αντίσταση (εκτός ίσως από το ότι ζήτησε να καταγραφεί η έντονη αντίδρασή του για το σχετικό θέμα στα πρακτικά της συνάντησης με τη διοίκηση στις 15/10 !!!).
Και στην περίπτωση της δικής σας ΕΑΚ (035, 942, 968) όμως, δεν αντιληφθήκαμε καμία διαμαρτυρία προς τις παρατάξεις της ηγεσίας του Συλλόγου που σιωπούν και αδρανούν, ενώ αντίθετα ασχολείστε ιδιαιτέρως με την παράταξή μας που, αν μη τι άλλο, έχει αναδείξει σε όλους τους συναδέλφους από νωρίς αυτό το μείζον ζήτημα.
Δεν ξεχνούμε βέβαια την παρουσία της γραμματέως της ΕΑΚ Πληροφορικής στο ΔΣ του συλλόγου την 22/10 (πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές) μαζί με συναδέλφους των πρώην FBB και Probank, στο οποίο ΔΣ, παρότι αναδείχτηκε και συζητήθηκε το ζήτημα, αποφασίστηκε τελικά από την πλειοψηφία να αφεθεί η τύχη και η διαχείρισή του αποκλειστικά στα χέρια του υπηρεσιακού-μεταβατικού (τότε) προεδρείου!!! Με την απόφαση αυτή συμφώνησε και συστρατεύθηκε και η γραμματέας της ΕΑΚ Πληροφορικής, θεωρώντας ότι η πρόταση  της τότε αντιπροσώπου μας στο ΔΣ (που τελικά μειοψήφησε) για την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στο χώρο της Πληροφορικής και την κινητοποίηση των άμεσα θιγόμενων συναδέλφων ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί.
 Τελικά, έξι μήνες μετά, ακόμα περιμένουμε τις ενέργειες-διαπραγματεύσεις του προεδρείου, ενώ είναι βέβαιο ότι, αν είχε γίνει τότε μια συνέλευση με ειδική αναφορά στο θέμα, η παρουσία των συναδέλφων θα ήταν σίγουρα μαζική καθόσον το θέμα ήταν και παραμένει φλέγον. Εκτός και αν οι υπόλοιποι συνάδελφοι οι ενταγμένοι στο εξειδικευμένο δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς και καταλλήλως για το ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος των συναδέλφων να ενταχθούν στο εξειδικευμένο προσωπικό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το θεσμό του εξειδικευμένου στο σύνολό του.  Ή μήπως απλά ήταν ακόμα νωπές οι μνήμες από το κόψιμο του ανθυγιεινού επιδόματος και της αντίστοιχης αδείας στην Πληροφορική;
Με αφορμή τα παραπάνω, να σας ενημερώσουμε για ακόμα μια φορά ότι αυτό οφείλει να είναι το έργο των ΕΑΚ -  «ο κανονισμός λειτουργίας» που επικαλείστε. Οι ΕΑΚ υφίστανται προκειμένου να ενημερώνουν τους συναδέλφους για όλα τα συνδικαλιστικά θέματα, να αφουγκράζονται τα προβλήματά τους και να τους εκπροσωπούν. Οι ΕΑΚ έχουν λόγο να υφίστανται αν συσπειρώνουν και κινητοποιούν τους συναδέλφους. Τα γράμματα προς το Σύλλογο και τη Διοίκηση είναι θετικά, αλλά πρέπει να συνοδεύονται, για να έχουν αποτέλεσμα, και από κινήσεις που θα ενώνουν τους συναδέλφους και θα τους στρέφουν σε αγωνιστική κατεύθυνση ώστε να διεκδικούν και να κερδίζουν τα δικαιώματά τους και όχι να εφησυχάζουν με «προσωρινά» μέτρα.
Και παρόλο που ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, καταλαβαίνουμε γιατί οι νέοι συνάδελφοι αποδέχτηκαν το μέτρο της χορήγησης του «μη εξειδικευμένου» επιδόματος, ειδικά οι συνάδελφοι της πρώην Probank που στενάζουν υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων που φορτώθηκαν εξαιτίας της ανυπαρξίας σοβαρής συνδικαλιστικής αντίστασης.
Ωστόσο η επιλεκτική χορήγηση κλιμακίων στο λογιστικό βαθμό (σε κάποιους συναδέλφους από την 942 - με ποια κριτήρια ακόμα άγνωστο), αλλά και η χορήγηση του μη εξειδικευμένου επιδόματος παγιώνουν τα ίδια μια κατάσταση που απευχόμαστε να γενικευθεί. Σε όλη αυτή την ανισομερή κατανομή των επιδομάτων, δεν θα έπρεπε η ΕΑΚ Πληροφορικής να πάρει θέση; Δεν θα έπρεπε να συγκληθεί γενική συνέλευση στο χώρο; Ένα γεγονός που θα συνένωνε τους συναδέλφους, αφού ήδη αυτή η κατάσταση έχει καταφέρει ακριβώς αυτό που ήθελε η Διοίκηση, να τους δει διχασμένους;
Δεν σας αποδίδουμε ευθύνες για τη μη επίλυση του ζητήματος λοιπόν, παρά μόνο για αυτά που παραλείψατε να πράξετε ως ο άμεσος ενδιαφερόμενος: να ενημερώσετε, να κινητοποιήσετε και να συσπειρώσετε τους συναδέλφους, κάτι που θα μπορούσατε κάλλιστα να επιτύχετε συγκαλώντας μια γενική συνέλευση στο χώρο. Τα αυτονόητα δηλαδή.
Και για να μην επαναλαμβανόμαστε, προτείνουμε να διαβάσετε την απάντησή μας προς την ΕΑΚ της 972 με την οποία, όπως και με εσάς, θα θέλαμε να συνεργαστούμε ώστε να αναδειχθεί το θέμα ως άμεση προτεραιότητα του Συλλόγου.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε όσα αναφέρετε για τη "δική μας επιστολή (της Πρότασης Προοπτικής), που σας κοινοποιήθηκε την 19/03/2015" (και που σας εξήρε), καθώς ουδεμία επικοινωνία είχαμε μαζί σας εκείνη την ημερομηνία (αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που δεν έχουμε ακόμα δημοσιεύσει την επιστολή σας, παρότι αντίκειται στη συνήθη μας πρακτική). Επίσης σας καλούμε, για λόγους στοιχειώδους δημοκρατίας, στην επικοινωνία σας με το Σύλλογο, να ενημερώνετε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο (όπως κάνατε με την από 18/3/15 επιστολή σας) και όχι μόνο το Προεδρείο (όπως αντίθετα κάνατε με την απάντηση στην Παράταξή μας). Θεωρούμε επίσης στοιχειωδώς δημοκρατικό το να προωθήσετε την απάντησή μας σε όλους τους συναδέλφους των Διευθύνσεων Πληροφορικής, όπως κάνατε με τη δική σας απάντηση και εμείς με τη σειρά μας θα δημοσιεύσουμε ασφαλώς την πλήρη αλληλογραφία στην ιστοσελίδα μας, για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για όλες τις απόψεις.
ΥΓ. Θεωρούμε ότι η συνεχής καταστρατήγηση του κανονισμού εργασίας στο κτήριο του Γέρακα, με τις συνεχείς απλήρωτες υπερωρίες, τις τοποθετήσεις Τμηματαρχών Β’ σε οργανικές θέσεις Υποδιευθυντών, αλλά και με τη συνεχή πρόσληψη ειδικών συνεργατών ενώ υπάρχει πλήθος προσοντούχων συναδέλφων, ήδη ενταγμένων στον κανονισμό εργασίας, θα ήταν λόγος και απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά η λέξη απεργία έχει γίνει άγνωστη λέξη για την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ. Μια απεργιακή δοκιμή θα ήταν ίσως πιο πειστική σήμερα απέναντι στη χρόνια αναλγησία της διοίκησης, δε νομίζετε;
Συναδελφικά
Πρόταση Προοπτικής – Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


Δεν υπάρχουν σχόλια: