Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση από την Πρόταση Προοπτικής για το ΔΣ ΣΥΕΤΕ 27-5-2015



 -          Στην έναρξη της συνεδρίασης, η Ενιαία έθεσε προ ημερησίας διάταξης πρόταση για κάλεσμα από τον ΣΥΕΤΕ στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στην 11/6 ενάντια στην συμφωνία. Οι ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ υποστήριξαν πως ο ΣΥΕΤΕ συμμετέχει μόνο σε ό,τι κάνει το δομημένο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ κλπ, αλλά όποιος συνάδελφος θέλει μπορεί να πάει. Αρνήθηκαν όμως να μπει σε ψηφοφορία το θέμα,  ενώ η ΔΑΣ δεν τοποθετήθηκε καθόλου. Σαν Πρόταση Προοπτικής, μοιράσαμε την πρότασή μας και επίσης υπερθεματίσαμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε στη νέα συμφωνία που έρχεται καθώς όχι μόνο δεν παίρνονται πίσω τα παλιά μέτρα (ενφια κλπ), αλλά μάλλον έρχονται και νέα, δηλαδή φπα, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Η Ενιαία έκανε παρέμβαση και μας κατήγγειλε, δηλώνοντας ότι καλούμε σε αντι-συλλαλητήριο στο ΠΑΜΕ! Εμείς απαντήσαμε ότι χαιρόμαστε που υπάρχουν και άλλα καλέσματα γιατί  πιστεύουμε πως οι πολλές συγκεντρώσεις είναι πλούτος για το εργατικό κίνημα καθώς καμία παράταξη, ή κόμμα δεν κατέχει την ιδεολογική ηγεμονία του κινήματος. Η συζήτηση έληξε εκεί χωρίς ψηφοφορία.
-          Θέσαμε επίσης, την αλληλεγγύη στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΤΥΠΕΤ , βάσει της επιστολής τους, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε ο ΣΥΕΤΕ να τους στηρίξει. Δεν υπήρξε κάποια απάντηση από καμιά παράταξη σε αυτό. Θέσαμε το θέμα του Προγράμματος Αξιοποίησης Στελεχών, που έχει λήξει από το Φλεβάρη και έχει σταλεί επιστολή συναδέλφου προς το Σύλλογο, χωρίς απάντηση επίσης.
-          Μετά ξεκινήσαμε τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Έγινε μια ενημέρωση αρχικά από τον Πρόεδρο Αρβανίτη (ΔΗΣΥΕ) για τις ενέργειες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο ΔΣ. Στην ουσία, παρουσίαζε την πλούσια δράση του συλλόγου που ξαφνικά σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης με τη νέα Διοίκηση, όπως παρουσία ΣΕΠΕ (επιθεώρηση εργασίας), παρεμβάσεις για ωράριο, άρνηση για ειδικούς συνεργάτες που διορίστηκαν αυτές τις μέρες, αντίθεση στο πελατοκεντρικό σύστημα επειδή έχει πολλά κενά και δεν συμφέρει την Τράπεζα. Σε όλη τη συνεδρίαση όλοι οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ ανέφεραν συνέχεια την προκλητική πρόσληψη και παρουσία Πεπέ.
-          Ο Γραμματέας Παπαγιάννης (ΔΑΚΕ) αναφέρθηκε στο θέμα του εξειδικευμένου προσωπικού και την ένταξη των συναδέλφων από πρώην PROBANK και FBB, για το Γέρακα και τις συνελεύσεις των Διευθύνσεων Πληροφορικής λέγοντας ότι τους ζήτησε ο ΣΥΕΤΕ να μην στείλουν ακόμα αιτήματα εντάξεων και να περιμένουν λίγο. Οι προσωπικές του πληροφορίες ανέφερε ότι δεν είναι θετικές για το θέμα, χωρίς να πει κάτι παραπάνω. Για τον Πεπέ, είπε να ζητήσουν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να πει ποιος είναι ο ρόλος του δημόσια, και ότι θεωρεί ότι θα είναι βοηθητικός.
-          Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ (Παπατριανταφύλλου) ανέφερε ότι δεν υπάρχουν φίλιες και εχθρικές διοικήσεις, ότι είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση από τη νέα Διοίκηση για νέα συνάντηση και πως πρέπει να απαιτηθεί άμεσα συνάντηση. Απαίτησε να γίνουν κινήσεις για να ενταχθεί άμεσα το προσωπικό της Εθνοντάτα στον Κανονισμό Εργασίας. Επίσης τόνισε πως πρέπει σαν ΣΥΕΤΕ να συμμετέχουμε στη διαβούλευση για το πελατοκεντρικό. Απευθυνόμενος προς ΔΗΣΥΕ, είπε ότι πρέπει να έχουν πρόβλημα με όλους τους ειδικούς συνεργάτες, όχι μόνο με έναν (δηλ τον Πεπέ), αλλά και τους άλλους. Πρότεινε επαναξιολόγηση όλων των ειδικών συνεργατών και όχι κατάργησή τους. Παραπονέθηκε επίσης ότι πάνε περιοδείες συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ μόνοι τους σαν ΣΥΕΤΕ, χωρίς να το λένε στις άλλες παρατάξεις, με έξοδα του ΣΥΕΤΕ.
-          Η εκπρόσωπος της Ενιαίας (Χαλιού) αναφέρθηκε στη νέα συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών και ότι θα φέρει μέτρα. Για τα του ΣΥΕΤΕ, για το εξειδικευμένο, είπε ότι δεν συμφέρει τη Διοίκηση να εντάξει κανένα συνάδελφο και πως δεν πρόκειται να το κάνει χωρίς αγώνα. Όσον αφορά την απροθυμία της Διοίκησης να συναντηθεί με τον Σύλλογο, πρότεινε να διακόψουμε τη συνεδρίαση και να πάμε σαν ΔΣ απέναντι και να απαιτήσουμε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
-           Σαν Πρόταση Προοπτικής υποστηρίξαμε την ανάγκη αλλαγής πορείας του συλλόγου. Ότι επειδή ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ δεν κάνουν τίποτα, οφείλει κάθε σωματείο βάσης να αγωνιστεί για να ξεσηκώσει τον κόσμο του. Γι αυτό προτείναμε για 11 Ιούνη κινητοποίηση και συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια. Ότι η Διοίκηση και πριν και τώρα είναι ίδια, αντεργατική. Ότι πρέπει άμεσα από τώρα να καταρτίσουμε πλαίσιο για επιχειρησιακή σύμβαση (να φύγει το κουτάκι, προσλήψεις, να διαγραφούν τα μετοχοδάνεια κ.λπ.), όπως έκανε παλιά ο σύλλογος, και να το πάμε στη Διοίκηση για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις, και να μην περιμένουμε τελευταία στιγμή το Δεκέμβρη ώστε να υπογράψουμε ότι μας φέρουν. Το ίδιο για κλαδική, για να πάρουμε πίσω τις μειώσεις στο μισθολόγιο και το επίδομα ισολογισμού. Αναφερθήκαμε επίσης στην άρνηση των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ να ασχοληθούν με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Τράπεζα, τους ενοικιαζόμενους, τους πρακτικάριους και συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων, την Εθνοντάτα, τους συναδέλφους από πρ. προμπανκ κλπ, κι ότι δεν έκαναν τίποτα γι αυτά τόσα χρόνια. Ότι το πελατοκεντρικό σύστημα πρέπει να το απορρίψουμε, και να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε νομό μέσα στον Ιούνιο, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα και να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα το αντιπαλέψουμε. Καταγγείλαμε επίσης περιστατικό με απαράδεκτη συμπεριφορά Περιφερειακού Διευθυντή σε έγκυο συναδέλφισσα σε κατάστημα Αθήνας και τη μη ανάθεση καθηκόντων μετά από 11 μήνες καθώς «η εγκυμοσύνη δημιούργησε πρόβλημα στο κατ/μα», με παρέμβαση μέχρι κι από τη γραμματεία ισότητας της ΟΤΟΕ. Θέσαμε επίσης την αρνητική πρωτοβουλία της Διοίκησης στο κτίριο οδ. Πειραιώς (στεγαστική-καταναλωτική πίστη) με τη μετακίνηση πολλών συναδέλφων πριν 2 μήνες από τον 4ο όροφο στον 3ο, με συνέπεια να υπάρχει ανισομέρεια χώρου και στον τελευταίο να είναι στοιβαγμένοι υπό κάκιστες συνθήκες οι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί ενοικιαζόμενοι, χωρίς  να έχει επανέλθει η κατάσταση αν και έγινε συνδικαλιστική παρέμβαση.
- Μετά από πίεση της Ενιαίας και της κίνησής μας για δράση, ο συν. Τασιόπουλος (ΔΗΣΥΕ) πρότεινε κι εκείνος να πάμε απέναντι στη Διοίκηση. Η συνεδρίαση διεκόπη και πήγαμε όλο το ΔΣ (30 συνάδελφοι) στο μέγαρο Καρατζά να ζητήσουμε επί τόπου συνάντηση με τον κ. Φραγκιαδάκη. Τηλεφωνικά απάντησε στους φύλακες ότι επειδή είναι απασχολημένος, θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο για να κανονίσει συνάντηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εμφανίστηκαν όλοι οι φύλακες από το Κεντρικό, ο Διευθυντής Ασφαλείας, ο Υποδιευθυντής, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού κλπ, και ήταν σε διάταξη άμυνας. Επιστρέψαμε στο Σύλλογο και η συνεδρίαση συνεχίστηκε και υπήρξε τηλεφώνημα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο λίγο μετά για ραντεβού την Πέμπτη στις 6 με το προεδρείο. Η κίνησή μας ζήτησε να παραβρίσκεται και μας αρνήθηκαν ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ.
Για τα οικονομικά.

-          Μας ενημέρωσαν ότι πούλησαν ένα παλιό αυτοκίνητο AUDI σε ένα μέλος του ΔΣ, ενώ προσπαθούν να πουλήσουν ένα δεύτερο στο ΤΥΠΕΤ, κι έτσι  ο σύλλογος έχει κρατήσει 2 αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις. Υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή δικηγορικού γραφείου, καθώς ο Πετρόπουλος έγινε διοικητής του ΟΑΕΕ κι έτσι δεν μπορεί να δικηγορήσει και κοινή συναινέσει λύσαμε τη συνεργασία μας, και αποφάσισαν να συζητήσουν στο Προεδρείο νέες προτάσεις για νομικό σύμβουλο.
-          Για το δημοσιογράφο Χ. Μέγα, η πρόταση του Προέδρου ήταν να κρατήσουν τη συνεργασία (με αμοιβή 12.000 € το χρόνο). Η ΔΑΣ είπε να λυθεί η σύμβαση, και αν χρειαστεί κάποια συνεργασία με δημοσιογράφο να δίνουμε δουλειά με το κομμάτι, δηλ με μπλοκάκι. Η Ενιαία υποστήριξε να λυθεί η σύμβαση. Σαν Πρόταση Προοπτικής, υποστηρίξαμε ότι υπάρχει η Γραμματεία Τύπου κι Επικοινωνίας που μπορεί μια χαρά να κάνει τη δουλειά αυτή με τα ΜΜΕ, τα blogs, το internet, κλπ, και προτείναμε να λυθεί η σύμβαση άμεσα. Αποφάσισαν τη συνέχιση της συνεργασίας.
-          Για τη λέσχη: η έφορος (Χαλιού) έκανε την πρόταση να βάλουμε το μάγειρα στην κλαδική σύμβαση των μαγείρων καθώς είναι  με απλή σύμβαση (αύξηση περίπου 140 ευρώ μεικτά), και να εντάξουμε τις 3 μαγείρισσες-καθαρίστριες στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ (δηλ. 1180 μεικτά και ένταξη σε ΤΥΠΕΤ, αυτασφάλειας κλπ), στην οποία είναι ενταγμένες εδώ και λίγο καιρό και οι άλλες 2 καθαρίστριες του ΣΥΕΤΕ, καθώς τώρα είναι με απλή σύμβαση ( με μόλις 720 μεικτά οι 2 και 786 μεικτά λόγω πολυετίας η 3η). Αυτό είναι κόστος περίπου 25.000 το χρόνο, και πρότεινε να τα ζητήσουμε από την Τράπεζα, δηλ αντί για 100.000 να δίνει 120.000. Αυτή ήταν και η πρόταση της Ενιαίας. Η ΔΗΣΥΕ πρότεινε να δώσουμε την κλαδική στο μάγειρα, και αύξηση 200 ευρώ μεικτά στις 3 μαγείρισσες. Κάποιοι σύμβουλοι της ΔΗΣΥΕ ήταν αντίθετοι να τις βάλουμε στην κλαδική σύμβαση, γιατί δεν είναι τράπεζα εκεί… Η ΔΑΚΕ πρότεινε να τα ζητήσουμε από την Tράπεζα, κι αν αρνηθεί να το δούμε, να τους δώσουμε τη μικρή αύξηση έστω. Εμείς σαν Πρόταση Προοπτικής υποστηρίξαμε ότι εδώ και χρόνια λέμε να μην υπάρχουν διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στο Σύλλογο και πως πρέπει να τις εντάξουμε στην κλαδική της ΟΤΟΕ όπως και είναι κι οι άλλοι υπάλληλοι του ΣΥΕΤΕ. Να τα ζητήσουμε από την Tράπεζα – είναι τα λεφτά για 2-3 μηνιάτικα ενός μεγαλοσυμβούλου - και αν αρνηθεί, να τα δώσουμε σαν ΣΥΕΤΕ και να κόψουμε από αλλού, πχ τα λεφτά για το δημοσιογράφο. Αποφασίστηκε να τα ζητήσουμε από την Tράπεζα, κι αν αρνηθεί θα συζητηθεί στο προεδρείο.
-          Για τις γραμματείες. Τη γραμματεία ισότητας πρότειναν να τη δώσουν στην Πανταζή (ΔΗΣΥΕ, από Πληροφορική) και στη Λίτου (ΔΑΚΕ, από Ασφαλιστικούς Οργανισμούς). Διαμαρτυρηθήκαμε καθώς άλλη μία γραμματεία καταλήγει στις 2 πλειοψηφούσες παρατάξεις.

-          Τέλος συζητήθηκε το θέμα των αποσπάσεων για το οποίο συντάξαμε ξεχωριστή ανακοίνωση καθώς παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον η φασιστικής νοοτροπίας απόφαση των ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: