Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Επιστολή προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ για έκτακτη συνεδρίαση

9-7-2015
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Εδώ και 10 μέρες, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό καθεστώς τραπεζικής αργίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ζούμε σε πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικού εκβιασμού και στραγγαλισμού από την Τρόικα και την ΕΚΤ, τρομοκρατίας από παράγοντες και διαπλεκόμενα ΜΜΕ, σοβαρών κινδύνων για το τραπεζικό σύστημα και τους εργαζόμενους στον κλάδο. Ο λαός, είπε ένα συντριπτικό ΟΧΙ στη συνέχιση των μνημονίων και σε νέα μέτρα, αφού η νεολαία, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους και θέλουν μια αλλαγή πολιτικής. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ούτε η Τρόικα αλλά ούτε και η κυβέρνηση έλαβαν αυτό το μήνυμα. 
Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει μεγάλες ευθύνες να οργανώσει τους εργαζόμενους ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια νέας αντεργατικής επίθεσης. Δυστυχώς, η ΓΣΕΕ τάχθηκε με τη μεριά των εργοδοτών, της Τρόικας και του μπλοκ του πολιτικού συστήματος με το ΝΑΙ στις σκληρές προτάσεις των δανειστών για την εργατική τάξη.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουμε βρεθεί μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ενώ και η τραπεζική αργία έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η στάση της ΟΤΟΕ υπέρ του ΝΑΙ και της απόσυρσης του δημοψηφίσματος δημιούργησε αντιδράσεις και αγανάκτηση στους εργαζόμενους στις τράπεζες και το κοινωνικό σύνολο, που εκφράστηκαν και δημόσια. Ευτυχώς, οι εργαζόμενοι της Εθνικής αντέστρεψαν αυτό το κλίμα με την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και όλων των πολιτών με αυταπάρνηση και κοινωνική συνείδηση.
Ωστόσο, η τραπεζική αργία έχει αντιμετωπιστεί πρόχειρα και ανοργάνωτα από τη Διοίκηση, με συνέπεια τη δημιουργία ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά (άδειες, υπερωρίες, άνοιγμα λίγων καταστημάτων, ευχέρεια διευθυντή ποιους καλούν και ποιους όχι, αοριστία και συνεχόμενες αλλαγές στις οδηγίες ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας σχετικά με το ποιες συναλλαγές επιτρέπονται, άνιση κατανομή αρμοδιοτήτων στους συναδέλφους κ.λπ.).
Θεωρούμε ότι το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ ήταν σε μεγάλο βαθμό απόν αυτό το κρίσιμο διάστημα. Έπρεπε ήδη να έχει καλέσει μέσω ανακοίνωσης τους συναδέλφους να καταψηφίσουν τις προτάσεις των δανειστών για τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, όφειλε να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση με σκοπό να ενημερώνει τους συναδέλφους και να δίνει δυναμικό παρών στα  καταστήματα και σε όλους τους χώρους δουλειάς πανελλαδικά. Επιπλέον να ζητήσει από τη Διοίκηση να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και να καταθέσει προτάσεις, να παίξει το ρόλο που αρμόζει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Συλλόγου, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αποδείχτηκαν και πάλι αναντίστοιχες των αναγκών των εργαζόμενων.
Γι αυτό ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου άμεσα, ώστε να έχουμε τη συνολική εικόνα και να πάρουμε αποφάσεις για παρέμβαση στη Διοίκηση και δράσεις για όλα τα σοβαρά θέματα που μας αφορούν ως εργαζόμενους στις τράπεζες. Εκεί θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
 Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο. Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν μαζί μας για κάθε ζήτημα, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και δράση, να παρευρεθούν στο ΔΣ όταν προκηρυχθεί. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, για μας και όλη την κοινωνία. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα.
Συναδελφικά

Τα μέλη του ΔΣ που εκπροσωπούν την Πρόταση Προοπτικής,

Μαρία Ξιφαρά

Χριστίνα Πανδή

Δεν υπάρχουν σχόλια: