Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Να αντισταθούμε στην επίθεση που ετοιμάζει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας!

Συνάδελφοι/ες
Σας αποστέλλουμε το επίσημο σχέδιο της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την ανακεφαλαιοποίηση το οποίο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Εθνικής:


 Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει. Μια μόνο ματιά στις σελίδες 11, 16, 18 (τα επισυνάπτουμε) αρκεί για να πειστεί και ο τελευταίος αδαής, και ο τελευταίος “αισιόδοξος” ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει σκοπό να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση μειώνοντας μετά δραματικά το εργατικό  κόστος  της Τράπεζας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς, τα δικαιώματά μας, ακόμα και για τις ίδιες τις θέσεις εργασίας μας.

Οι Εργοδότες μας, αυτοί που μας εξήραν για την “απόδοση και τον επαγγελματισμό” μας κατά τη διάρκεια των capital controls και των stress tests, μας το λένε πλέον ξεκάθαρα και επίσημα: το εργατικό κόστος θα μειωθεί! Στέλνουν στοιχεία και μήνυμα στους επίδοξους αγοραστές: γιατί αναφέρουν τις ηλικιακές κατηγορίες του προσωπικού;; 

 "Room to reduce staff costs further". Θαυμάστε την ψυχρή και τεχνοκρατική  διατύπωση και το πώς η Διοίκηση της Εθνικής  Τράπεζας αντιμετωπίζει χιλιάδες συναδέλφων σαν απλούς αριθμούς σε ένα business  plan, σαν "βάρος" στα αποτελέσματα χρήσεως   και όχι σαν ανθρώπους.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά όσον αφορά τις προθέσεις των απέναντι. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα ειπωθεί ξανά από τις γνωστές ομιλούσες κεφαλές. “Οι περικοπές στους μισθούς είναι αναγκαίες γιατί η Εθνική Τράπεζα δε βγαίνει”, “δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης γιατί θα κινδυνεύσει με κατάρρευση η ίδια η Τράπεζα”, “να είμαστε ευχαριστημένοι που τη γλιτώσαμε μόνον με μειώσεις μισθών γιατί θα μπορούσαμε να χάσουμε τη δουλειά μας” (το τελευταίο βέβαια, μετά την επικείμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δεν το εγγυάται πλέον κανείς!). Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις εδώ και λίγο καιρό, κι ότι έτσι επιστρέφουν στην κερδοφορία! 

 Μπροστά σ αυτή την κατάσταση θεωρούμε δεδομένο ότι δε μπορούμε να έχουμε την παραμικρή αυταπάτη και ελπίδα  "σωτηρίας" από τις ηγεσίες των ΣΥΕΤΕ και ΟΤΟΕ, οι οποίες εξακολουθούν με ιδιαίτερη ζέση να καλλιεργούν τον εφησυχασμό και την αδράνεια δημιουργώντας την αίσθηση ότι για άλλη μια φορά θα καταφέρουμε να “μείνουμε στο απυρόβλητο”, όχι με εργατικούς αγώνες αλλά χάρις τις πολιτικάντικες μανούβρες “μιας παρέας “ταχυδακτυλουργών” μεγαλοσυνδικαλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 μόλις μήνες πριν τη λήξη τόσο της Κλαδικής, όσο και της Επιχειρησιακής Σύμβασης, η τελευταία ανακοίνωση της ΟΤΟΕ δε κάνει λόγο για την επικείμενη Εργοδοτική Επίθεση, αλλά για “τον κίνδυνο αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος”.
Είναι απόλυτα λογικό οι μεγαλοσυνδικαλιστές να τρέμουν τον “αφελληνισμό” και την “αλλαγή διοικήσεων” γιατί έτσι εξαφανίζεται και ο μοναδικός λόγος ύπαρξής τους: ο ρόλος του επαγγελματία μεσολαβητή και συνεργάτη των εκάστοτε Διοικήσεων, ο ρόλος του κυματοθραύστη των (όποιων...) δικών μας αγώνων και, προταγμάτων. Βέβαια, αυτοί οι ίδιοι επιθυμούν τις τράπεζες ιδιωτικές, βγαίνουν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης, με τα λεφτά του λαού που τα έχει πληρώσει με μεγάλο τίμημα, που σημαίνει ότι ευλογούν τους νέους ιδιοκτήτες μας (είτε ξένα funds είτε ντόπιους καπιταλιστές) να μας κατακρεουργήσουν μετά. Εγκληματικές οι ευθύνες τους...

 Δεδομένων των ανωτέρω, με τα πάντα φανερά και επίσημα, είναι πλέον σίγουρο ότι η όποια θετική ή δυσμενής εξέλιξη εξαρτάται από εμάς και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις δικές μας πλάτες. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες ότι “δε γνωρίζαμε”, δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον αυταπάτες ότι “είμαστε καλοί υπάλληλοι που εργάζονται σκληρά και δε δημιουργούν προβλήματα” και να αναμένουμε από τη Διοίκηση να μας φερθεί με το γάντι.

 Μια πρώτη απάντηση θα πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία της 12ης Νοέμβρη και στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση. Με τη συμμετοχή μας να στείλουμε διπλό μήνυμα. Τόσο στη Διοίκηση και ενάντια σε όσα αυτή σχεδιάζει, όσο και στους συνδικαλιστικούς μας εκπροσώπους και “ηγέτες”. Άλλωστε, κανείς δεν σώζεται και η απεργία αφορά την αντίδραση σε πλήθος αντεργατικών μέτρων που πλήττουν ειδικά εμάς: Ασφαλιστικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ κλπ. Ήδη, οι δρόμοι γεμίζουν από απεργούς και διαδηλωτές: μαθητές και φοιτητές, ναυτεργάτες, γιατροί, αγρότες, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην καθαριότητα στους δήμους κλπ..

Φυσικά όμως, αυτό επουδενί δεν είναι αρκετό. Επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά , έστω και στο παρά 5, να απορρίψουμε την αντίληψη του “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, να έρθουμε κοντά, να αποκτήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, και να οργανώσουμε την αντίστασή μας στην Επίθεση που αναμένεται. Διαφορετικά θα είμαστε και εμείς υπεύθυνοι  για όσα δυσάρεστα ακολουθήσουν.

 Συνάδελφοι/ες,
Ήρθε η ώρα που η κρίση χτυπάει την πόρτα μας. Έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε, αν πολεμήσουμε. Τίποτα δεν έχει χαθεί αν δε το χαρίσουμε εμείς οι ίδιοι.

ΥΓ. Το αρχείο έχει τίτλο 2015-11-03 Εταιρική Παρουσίαση & Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης ( Investor Presentation vF.pdf ) που βρίσκεται στη διαδρομή Όμιλος>Ενημέρωση Επενδυτών>Πρόσφατα Οικονομικά Αποτελέσματα .










Δεν υπάρχουν σχόλια: