Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Εισήγηση του εκπροσώπου της ΑΣΕ ΟΤΕ στην εκδήλωση για εθελουσία 10/10


  Σήμερα, 8 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση-παραχώρηση του δημόσιου ΟΤΕ στην κρατικών συμφερόντων Deutsche Telekom, είναι νομίζουμε αναγκαίο να γίνει ένας απολογισμός για την πορεία του Ομίλου ΟΤΕ.
  • Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που υποσχέθηκαν δυστυχώς δεν ήρθαν. Αντί γι’ αυτό:
   Απέσυραν τον ΟΤΕ από την FYROM πουλώντας την Cosmofon και την Germanos Telecom για 190 εκ. ευρώ.
   Απέσυραν τον ΟΤΕ από τη Σερβία πουλώντας την Telekom Serbia για 380 εκ. ευρώ.
   Απέσυραν τον ΟΤΕ από τη Βουλγαρία πουλώντας την Germanos Telecom και την Globul για 717 εκ. ευρώ.
   Πούλησαν το μοναδικό δορυφόρο που είχε η χώρα της Hellas–sat για 208 εκ. ευρώ.
   Σύνολο… αποεπενδύσεων 1,5 δις!
Το ξεπούλημα των θυγατρικών του ΟΤΕ στα Βαλκάνια, ακολουθεί η «αξιοποίηση» της τεράστιας περιουσίας του οργανισμού, αρχίζοντας με την εκποίηση 4 κτιρίων της Αθήνας.
Το κτίριο της οδού Σταδίου 15, το κτίριο της Καλλιθέας στην οδό Δαβάκη, τις παλιές αποθήκες του ΟΤΕ στην Πέτρου Ράλλη, και το κτίριο της Ν. Κηφισιάς στην οδό Αγραύλης.
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, οι σταθερές θέσεις μειώθηκαν μέχρι σήμερα πάνω 6.000 με τα διάφορα προγράμματα εθελουσίων αποχωρήσεων και αντικαταστάθηκαν με μαύρη και ελαστική εργασία με outsourcing, εργολαβίες και ενοικιάσεις χαμηλόμισθων εργαζομένων των 586 ευρώ από τη θυγατρική του ΟΤΕ την OTEplus και των 255 από τη θυγατρική της COSMOTE Ε-Value κ.λ.π.
Η πρώτη εθελουσία η οποία ήταν και η μεγαλύτερη έγινε το 2005 όπου έφυγαν πάνω από 5500 εργαζόμενοι με κλεισμένα τα 27 χρόνια υπηρεσίας και με άμεση συνταξιοδότηση.
Αυτή η εθελουσία άνοιξε τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και είχε απαράβατο όρο για να φύγουν οι 5.500 έπρεπε να υπογράφει η άρση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Έτσι μ’ αυτή της μεγάλη εθελουσία  η κυβέρνηση τότε που ήταν ο κύριος μέτοχος σε συνεργασία με τους εξωνημένους εργατοπατέρες της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την υπογραφή αυτής της εθελουσίας ιδιωτικοποίησε τον ΟΤΕ (μιας και αυτό ήταν απαίτηση των «επενδυτών») και άρχισε να ξηλώνει το κουβάρι των εργασιακών σχέσεων μιας και οι νέοι που θα προσλαβαίνονται στον ΟΤΕ δεν θα είχαν μονιμότητα αλλά θα ήταν στο απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα.
Στην πορεία έγιναν και άλλες μικρότερες «εθελούσιες» με κίνητρα και προγράμματα αποχώρησης όσων είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είχαν ένσημα απ’ έξω.
Τα προγραμματα με μαζικές αποχωρήσεις ξαναήρθαν στο προσκήνιο μετά το 2010 όπου έγιναν δυο μεγάλες εθελούσιες.
Η μια το 2012 όπου αποχώρησαν 1517 συνάδελφοι.
Και η άλλη το 2013 όπου αποχώρησαν 1827 συνάδελφοι.
Αυτή η πολιτική συνεχίστηκε και με την πρόσφατη εθελουσία αποχώρηση που έγινε το καλοκαίρι όπου έφυγαν 310 συνάδελφοι εκ των οποίων  οι 105 με παραίτηση χωρίς καν να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Φυσικά το κόστος όλων αυτών των εθελουσίων μεταφέρθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα.
Με το καθεστώς της τρόικας στην χώρα μας και με το ασφαλιστικό συνεχώς να αλλάζει ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ στο ευτυχές αυτό αποτέλεσμα συνέβαλε και η τυχαία ως προς την συγκυρία, αλλά ευεργετική κατά τ’ αλλά τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 22-11-2013 και ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 28-11-2013. 
 Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι όσοι ενταχθούν σε τέτοια προγράμματα και πληρώσουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές (cash) θα πάρουν σύνταξη με τα σημερινά όρια ηλικίας και όχι όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά από 5 ή 8 χρόνια που θα έρθει ο καιρός να συνταξιοδοτηθούν.
 Όσοι παραμένετε, κινδυνεύετε (κυκλοφορούσαν τα παπαγαλάκια της διοίκησης) να μειωθεί ο μισθός σας στα 600 ευρώ τώρα που λήγει η μετενέργεια, να απολυθείτε ή στην καλύτερη περίπτωση να πάρετε σύνταξη όταν γίνετε 70 χρονών! 
Μ αυτά και μ αυτά η εταιρεία μείωσε τις σταθερές θέσεις εργασίας πάνω από 6000 και σε περιόδους παρατεταμένης κρίσης και με μειωμένο κύκλο εργασιών αυξάνει συνεχώς την κερδοφορία της.
Στον ΟΤΕ σήμερα με σταθερή εργασία έχουν απομείνει 8000 εργαζόμενοι και 1800 στην COSMOTE από 32000 που είχε επί κρατικού ΟΤΕ.
Ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει καθαρή κερδοφορία που αγγίζει το 1. Εκ ετησίως.
Όλη αυτή η κερδοφορία είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας των συνεχών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και του ωραρίου.   
 Όλα αυτά μπορεί να αυξάνουν πρόσκαιρα τα κέρδη του ΟΤΕ που κατευθύνονται προς το Βερολίνο (μέχρι και τα παλιά καλώδια μεταφέρονται ακατέργαστα για να γίνουν scrap στη Γερμανία), μεσοπρόθεσμα όμως και σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις (κατάργηση περιαγωγής κ.λ.π.) κινδυνεύει το στρατηγικό μέλλον της επιχείρησης.
   Το χειρότερο όμως είναι ότι, οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί για ένα ΟΤΕ χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς τις κρατικές αγκυλώσεις και τα προβλήματα του κρατισμού, διαψεύστηκαν.
   Ο ΟΤΕ σήμερα συμπυκνώνει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
   Η γραφειοκρατία, ο παρασιτισμός, ο παραγοντισμός και κυρίως ο νεποτισμός, αντί να εξαφανιστούν γιγαντώθηκαν.
   Στο δημόσιο ΟΤΕ είχαμε 4 Γενικούς Διευθυντές ενώ σήμερα τους κάναμε 20!  Στο γενικό σύνολο έχουμε  2.000 Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Προϊστάμενους σε 10.000 εργαζόμενους του ΟΤΕ και της COSMOTE. Δηλαδή ανά 5 εργαζόμενους έχουμε και έναν προϊστάμενο!
   Και ενώ οι θέσεις εργασίας και οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων που προσπαθούν σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν την επιχείρηση στα πόδια της και τους πελάτες ευχαριστημένους, μειώθηκαν και συρρικνώθηκαν, ο μόνος δείκτης που «ευημερεί» είναι οι αποδοχές των διευθυντικών στελεχών.
   Ο μισθός και τα μπόνους του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι 1.488.750,70 ευρώ!
17,5 φορές μεγαλύτερος από τον μισθό του Έλληνα Πρωθυπουργού ή 6 φορές μεγαλύτερος από τον μισθό της Μέρκελ!!!
   Των Γενικών Διευθυντών οι αποδοχές αντίστοιχα είναι 6,5 φορές μεγαλύτερες από τον μισθό του Πρωθυπουργού και ακολουθούν με αντίστοιχο τρόπο των Διευθυντών, Υποδιευθυντών κ.λ.π. 
   Να σημειώσουμε εδώ ότι αρκετοί, ενώ αποχωρούν και εισπράττουν την αποζημίωση της «εθελουσίας», παραμένουν στις προηγούμενες θέσεις τους εισπράττοντας τους προαναφερόμενους φαραωνικούς μισθούς γιατί θεωρούνται αναντικατάστατοι! Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε συστημικούς συνδικαλιστές.
   Εδώ, για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι στον κακό δημόσιο ΟΤΕ κανένας διοικητής, πρόεδρος, διευθυντής κ.λ.π. δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στο όνειρό του τέτοιες τεράστιες αποδοχές.
   Όσο και αν φανεί περίεργο ίδια εικόνα υπάρχει και στις προσλήψεις.
Εντελώς συμπτωματικά σημαντικό μέρος όσων προσλαμβάνονται είναι γόνοι ή στενοί συγγενείς των διευθυντών και των κυρίαρχων συνδικαλιστών. Φαίνεται ότι όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού είναι ίσα αλλά στο σημερινό ΟΤΕ της D.T μερικά είναι πιο ίσα από τα ίσα.
   Αυτά όμως για ευνόητους λόγους δεν θεωρούνται ειδήσεις από τα αδηφάγα κατά τ’ άλλα ΜΜΕ.
   Ο λόγος είναι απλός. Ο όμιλος ΟΤΕ μοιράζει απλόχερα 120 εκ. ευρώ το χρόνο για διαφήμιση και έτσι κλείνουν ερμητικά τα στόματα των (μεγάλων και μικρών) νταβατζήδων των ΜΜΕ.
   Η εταιρεία ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη από καμιά διαφήμιση, αρκεί να ανασυγκροτηθεί και να παρέχει φθηνότερα τιμολόγια για τους χρήστες – πελάτες.
   Εδώ να σημειώσουμε ότι το brand name του ΟΤΕ είναι τεράστιο.  Οι μαθητευόμενοι μάγοι όμως που τον διευθύνουν σήμερα έβαλαν και εδώ το χεράκι τους, τον μετονόμασαν…. σε COSMOTE. Άλλα πακέτα διαφημίσεων και χαράς ευαγγέλια για τους αντικειμενικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης!
   Αυτοί είναι οι λόγοι που ούτε εσείς, ούτε η ελληνική κοινωνία μαθαίνει τίποτα για τα παραπάνω και τις άλλες παθογένειες που κρύβονται πίσω από την γκλαμουράτη κουρτίνα των διαφημίσεων, των χορηγιών και των δήθεν «κοινωνικών προσφορών».
Όλα αυτά βεβαία δεν θα είχαν συμβεί αν το συνδικαλιστικό κίνημα είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν έβαζε πλάτη στην εργοδοσία.
Έναντι ανταλλαγμάτων τα τελευταία χρόνια οι εργατοπατέρες της ΟΜΕ-ΟΤΕ ξεπουλάνε καθημερινά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις για ίδιον όφελος.
Στον ΟΤΕ όλες οι παρατάξεις έχουν πάρει ποσόστωση στους διορισμούς και διορίζουν σωρηδόν παιδιά, αδέλφια, κουμπάρους και κομματικά στελέχη.
Δεν υπάρχει εργασιακός χώρος που να μην συναντήσεις συγγενικά πρόσωπα  συνδικαλιστών και διοικητικών παραγόντων. 
Εκτός βέβαια από την ποσόστωση στους διορισμούς η εργοδοσία τους  έχει δωρίσει πολυτελή αυτοκίνητα με δωρεάν βενζίνη για να κυκλοφορούν οι εργατοπατέρες μας.
Πολυτελή αυτοκίνητα έχουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ (σωματείο των διοικητικών), ο πρόεδρος  του σωματείου της  cosmote και ο πρόεδρος της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ (Ένωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).


Δεν υπάρχουν σχόλια: