Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Δε δεχόμαστε το νέο κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού της Διοίκησης

Κλιμάκωση του αγώνα και νέα απεργία αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων του Συλλόγου πρ. Εθνοντάτα την 27η Οκτωβρίου, για το νέο κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού που προωθεί η Διοίκηση.

Μετά την απεργία της 25ης Οκτωβρίου με αρκετά μεγάλη συμμετοχή στο Γέρακα, οι συνάδελφοι αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες με νέα 48ωρη καταρχήν 31/10 – 1/11 και νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 1/11 ώστε να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα.

Εδώ και τρία χρόνια έχουμε αναφερθεί στις μεθοδεύσεις από πλευράς Διοίκησης για τη μη ένταξη των συναδέλφων από πρ. Probank – Fbb αλλά και από ΕΤΕ που άλλαξαν διεύθυνση, και την παραβίαση του κανονισμού εργασίας.

Ως Πρόταση Προοπτικής, σε αντίθεση με το ΣΥΕΤΕ που ξέχασε τις κόκκινες γραμμές του πέρυσι και την απόφαση ΔΣ για προκήρυξη απεργίας στο Γέρακα, επιμένουμε ότι όλες οι εντάξεις πρέπει να γίνουν με βάση τον ισχύοντα κανονισμό.

Φάνηκε ότι πρόθεση της Διοίκησης ήταν η αλλαγή των εξειδικευμένων κανονισμών με ένα στόχο: την περιστολή του εργατικού κόστους και τη θεσμοθέτηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Και έτσι φτάσαμε στην τελική πρόταση από πλευράς ΕΤΕ, όπου θίγονται όλοι: και οι ήδη ενταγμένοι συνάδελφοι στους κανονισμούς εξειδικευμένου προσωπικού, και οι συνάδελφοι από Εθνοντάτα και πρ. Probank – Fbb.

Γιατί μεταξύ άλλων προβλέπονται πολλές δυσμενείς αλλαγές συγκριτικά με τους υπάρχοντες κανονισμούς:

· ποσοστό 10% επί του εξειδικευμένου προσωπικού θα μπορούν να εντάσσονται / προάγονται κατ εξαίρεση εκτός κανονισμού με απόφαση Γ. Διευθυντή
· ποσόστωση 35% επί του συνόλου της μονάδας για την προαγωγή στην ανώτερη βαθμίδα εξειδίκευσης και πιθανότατα αντίστοιχοι περιορισμοί για την προαγωγή και σε κατώτερες βαθμίδες εξειδίκευσης
· valeur ένταξης (πρ. FBB, Probank, Εθνοdata) την 1/7/2016 και απόδοσης κλιμακίων την 1/1/2017, με απώλεια των δικαιούμενων αναδρομικών.
· αποχώρηση του Προσωπικού από το χώρο εξειδίκευσης επειδή θα κριθεί πιο επωφελής για την Τράπεζα, δηλαδή απομάκρυνση όποιου κρίνει η Διοίκηση χωρίς αιτιολόγηση. 

Υπάρχουν κι άλλα θέματα, καθώς εκκρεμούν τα παραρτήματα που δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ υπάρχει περίπτωση όπως παραδέχτηκε ο ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ) στην Εκτελεστική Επιτροπή να υιοθετηθούν τελικά κι άλλες προτάσεις των Γενικών Διευθυντών που ήταν σε δυσμενή κατεύθυνση. 

Στην επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΕΤΕ στο Γέρακα στις 6/10/2016, όπου ανακοινώθηκαν κάποια σημεία από τα παραπάνω, με παρουσία 200 περίπου συναδέλφων της ΕΤΕ, εκδηλώθηκαν μαζικά αντιδράσεις και διαφωνίες και από συναδέλφους και από τις ΕΑΚ. Στάλθηκαν και κείμενα με διαφωνίες, ενώ ζητήθηκε επίσημα νέα συνάντηση με το ΣΥΕΤΕ πριν το επόμενο Steering Committee, κάτι που ο ΣΥΕΤΕ δεν τήρησε και συμμετείχε στην επιτροπή χωρίς να συναντηθεί με τις ΕΑΚ .

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Όχι άλλη αναμονή ή ανοχή. Οι μεθοδεύσεις έχουν σκοπό την υποταγή μας στα σχέδιά τους. Υπάρχει χρόνος και τρόπος να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας: να αξιοποιήσουμε τη νέα απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος πρ. Εθνοντάτα, ενωμένοι, όλοι μαζί, με τα δικά μας αιτήματα. Η απεργία αυτή μας αφορά όλους όσους εργαζόμαστε στις Διευθύνσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν και να μας στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλον.

Με τη συμμετοχή μας και σε αυτήν την απεργία, να στείλουμε διπλό μήνυμα, προς την ΕΤΕ ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το συγκεκριμένο σχέδιο, και προς το ΣΥΕΤΕ, που συναινεί χωρίς καμία αντίδραση, ότι οι συνάδελφοι απαιτούν δράση και κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη κοινή Συνέλευση στο Γέρακα. Υπάρχει χρόνος, ενώ η απεργία γίνεται σε κρίσιμες ημερομηνίες με πιθανότητες επιτυχίας.

Με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Όχι στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, όχι στις διαφορετικές ταχύτητες στον ίδιο χώρο, δεν είμαστε εμείς το κόστος που πρέπει να περικοπεί.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Καταγγελία σε επιχείρηση της Ν. Ιωνίας - συμπαράσταση στον εργαζόμενο


Προκλητική αντεργατική πρακτική της επιχείρησης NAIL STATION  στη Ν. Ιωνία
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα!  Να αποσυρθεί η αγωγή της εργοδοσίας!

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα του εργαζομένου ΠΦ, ενάντια στην εργοδοσία της εμπορικής επιχείρησης NAIL STATION στη Νέα Ιωνία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και ενσήμων, αλλά και την προκλητική απόπειρα τρομοκράτησης και εκφοβισμού του εργαζόμενου.

Το θράσος της εν λόγω εργοδοσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο:
·    αφού πρώτα αρνήθηκε την καταβολή δεδουλευμένων επιδομάτων και δώρων, με βάση την πραγματική αμοιβή του εργαζόμενου,
·    αφού αρχικά αρνήθηκε να του δώσει το υπόλοιπο της άδειας που δικαιούταν,
·    αφού, όταν αναγκάστηκε να του δώσει την άδεια, δύο μέρες μετά, απείλησε τον εργαζόμενο με απόλυση αν δεν επέστρεφε στην εργασία πριν τη λήξη της άδειάς του,
·    αφού του ανακοίνωσε την απόλυσή του την πρώτη μέρα επιστροφής μετά την άδειά του,
·    αφού αποπειράθηκε να χειροδικήσει όταν αρνήθηκε την υπογραφή της απόλυσής του,
·    αφού τον απείλησε τηλεφωνικά απαιτώντας να πάρει πίσω τις καταγγελίες σε επιθεώρηση εργασίας και ΙΚΑ,
·    αφού απείλησε με μήνυση τηλεφωνικά την εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας για σχετικό κείμενο-ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο site της και απαίτησε το «κατέβασμά» του,

συνέχισε ένα βήμα παραπάνω, με αγωγή στον εργαζόμενο για δημόσια προσβολή και συκοφαντική δυσφήμηση, ζητώντας 120.000 ευρώ η τωρινή ιδιοκτήτρια, 90.000 ευρώ ο σύζυγός της, παλαιότερος ιδιοκτήτης, και 3.500 ευρώ κάθε φορά που θα υπάρχει νέα δημόσια αναφορά/παρέμβαση που θα "δυσφημεί" την επιχείρηση! Επίσης, στην αγωγή αναφέρεται ότι εξετάζεται και η περίπτωση να κινηθεί νομικά εναντίον της λέσχης (για την ακρίβεια εναντίον του ιδιοκτήτη του site).

Η περίπτωση του εργαζόμενου ΠΦ. δεν αποτελεί δυστυχώς την εξαίρεση αλλά τον κανόνα των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στο χώρο του εμπορίου, ιδανικό πεδίο για την εφαρμογή των πιο αντεργατικών μέτρων όπως οι μισθοί πείνας των 400€, η μαύρη εργασία, τα ωράρια λάστιχο και η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα οποία φυσικά μετά επεκτείνονται και στους υπόλοιπους κλάδους.
Η ίδια επίθεση εκτυλίσσεται σε όλους τους χώρους δουλειάς, καθώς και στις τράπεζες χιλιάδες συνάδελφοί μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις λαμβάνουν 350-750 ευρώ, ενώ απολύονται συχνά ενοικιαζόμενοι συνάδελφοί μας που εργάζονται από λίγα έως και 10 χρόνια, γιατί δεν βγαίνει το κόστος..

Ο εργαζόμενος δεν διάλεξε το δρόμο της σιωπής και της υποταγής, σήκωσε το ανάστημά του και αποφάσισε να διεκδικήσει το αυτονόητο: τα ένσημά του, τα δεδουλευμένα του, τις οφειλές δώρων και επιδομάτων. Στεκόμαστε στο πλευρό του έμπρακτα και καλούμε κάθε συνάδελφο, συλλογικότητα, σωματείο να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Δεν θα πάψουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο ή συλλογικότητα που αγωνίζεται ενάντια στν εργοδοτική τρομοκρατία και για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, για να μην δουλεύουμε σαν σύγχρονοι δούλοι. Η ασυδοσία του κεφαλαίου δεν μπορεί να μένει αναπάντητη!

Είναι ο μόνος δρόμος που και στο παρελθόν έχει φέρει μικρές νίκες και αποτελέσματα. Κανένας σωτήρας δε θα προασπίσει τα δικαιώματά μας, αν δε το κάνουμε οι ίδιοι! Η επίθεση σε ένα εργαζόμενο είναι επίθεση σε όλους μας και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί. Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Απαιτούμε:
·      την άμεση απόσυρση της αγωγής της εργοδοσίας στον εργαζόμενο
·      την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ενσήμων, δώρων και επιδομάτων και της αποζημίωσης
·      να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και καταστολή
·      την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, όχι στη μαύρη εργασία

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από το ΔΣ ΣΥΕΤΕ 18-19 Οκτωβρίου



Καμία απόφαση δεν πάρθηκε ουσιαστικά στη διήμερη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, παρότι υπήρχαν πολύ σοβαρά θέματα, ενώ τέθηκαν και άλλα στη συζήτηση και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για δράση.

Έγινε ενημέρωση για τα σημεία που ανακοίνωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά και τις αντεργατικές επιδιώξεις Τρόικας – κυβέρνησης – εργοδοτών , σημεία που έχουν γίνει ευρέως γνωστά από τον Τύπο και συνδικαλιστικές οργανώσεις. ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ έκαναν γενικόλογες τοποθετήσεις ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κρύβοντας ότι αυτά αποτελούν επιδιώξεις της Τρόικας και των εργοδοτών, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψαν δεν μας καλύπτουν. Δεν έκαναν καμία πρόταση για το σχεδιασμό του σωματείου. Χλιαρή ήταν η τοποθέτηση της ΔΑΣ, χωρίς καμία αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης. Η Ενιαία κατέθεσε το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις (πρόκειται για το γνωστό σχέδιο Σκουρλέτη που δεν προχώρησε) που κατέθεσαν πάνω  από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις την προηγούμενη ημέρα (17/10) σε κινητοποίηση, όπου καλούσε και η Πρωτοβουλία για συντονισμό Πρωτοβάθμιων σωματείων, και συμφώνησε και η κίνησή μας να υιοθετηθεί από το ΣΥΕΤΕ. Σαν Πρόταση Προοπτικής, καταθέσαμε το πλαίσιο που είχαμε ήδη κοινοποιήσει στους συναδέλφους για το μεγάλο μέτωπο που έχουμε μπροστά μας και την αναγκαία σύγκρουση καθώς αφορά πρωτίστως τους τραπεζοϋπαλλήλους, με πλήρες πρόγραμμα δράσης και απεργία 10/11 και συντονισμό με αγωνιζόμενους χώρους και όχι συμπόρευση με ΓΣΕΕ- ΟΤΟΕ που τις έχουν απαξιώσει οι εργαζόμενοι, όταν το θυμηθούν.

Έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση που έγινε νωρίς την ίδια μέρα με τη Διοίκηση για το θέμα του εξειδικευμένου προσωπικού. Ειπώθηκε ότι ο ΣΥΕΤΕ πέτυχε αρκετά στο steering committee, δεν έγιναν κατά 99% δεκτές οι προτάσεις των Γενικών Διευθυντών που ήταν προς το χειρότερο, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για τα παραρτήματα του κανονισμού και δεν είναι σίγουρο τι θα κατατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα λάβει την τελική απόφαση. ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ ανέφεραν ότι όλες οι ΕΑΚ συμφωνούν με το σχέδιο, παρότι υπήρξαν επιστολές που προέβαλαν πολλά σημεία διαφωνίας, και αρνήθηκαν ότι υπήρξαν προστριβές στη Συνέλευση του Γέρακα την προηγούμενη εβδομάδα από δεκάδες συναδέλφους που θίγονται από μια σειρά ζητήματα (σύμβουλος της ΔΑΚΕ έκανε λόγο για «παπαγαλάκια παραπληροφόρησης» στο Γέρακα) . Κάποια στιγμή υπήρξε διακοπή του ΔΣ, και ο Γραμματέας ζήτησε εκπροσώπους των 4 παρατάξεων του Προεδρείου, μην καλώντας μόνο την Πρόταση Προοπτικής, να συγκρίνουν κάποιο σχέδιο που ήρθε από τη Διοίκηση, παρότι η κίνησή μας πρότεινε να  ειπωθούν μπροστά σε όλα τα μέλη του ΔΣ για να υπάρξει πλήρη ενημέρωση και απόφαση.

Για το θέμα της εθελουσίας, ειπώθηκαν ελάχιστα από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις, παρότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με τη Διοίκηση. Στάθηκαν κυρίως στο θέμα του Ταμείου Αυτασφάλειας, που κινδυνεύει με κατάρρευση, με προσπάθεια να ρυθμιστούν – κουρευτούν τα δάνεια ύψους 115 εκ ευρώ σε ΕΤΕ και Eurobank. Δεν έκαναν καμία αναφορά στους κινδύνους που θα δημιουργήσει η εθελουσία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΔΑΣ. Η Πρόταση Προοπτικής κατέθεσε την αντίθεσή της στην εθελούσια όπως την εκφράσαμε και σε πρόσφατη εκδήλωσή μας, καταγγείλαμε το κλίμα τρομοκρατίας, τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρουν για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πιέσεις στους συναδέλφους με πολλούς τρόπους και υπενθυμίσαμε τι συνέβη την τελευταία φορά και τι βιώσαμε μετά. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ αρνήθηκαν να πάρει ο ΣΥΕΤΕ δημόσια καταγγελτική θέση για την εθελουσία,  κάνοντας πλάτες στη Διοίκηση για να πετύχει, παρότι έγινε πρόταση από Ενιαία – Πρόταση Προοπτικής – Πρωτοβουλία.

Για το οργανόγραμμα, ειπώθηκε ότι θα ζητηθεί διαβούλευση, θα βοηθήσει το Ευρωπαικό Συμβούλιο που συνέστησε η ΔΗΣΥΕ (με έξοδα της εργοδοσίας) για να ζητηθούν στοιχεία, κι ότι θα υπάρξει σίγουρα μείωση των οργανικών θέσεων. Η κίνησή μας τόνισε ότι εδώ και χρόνια είχαμε καταγγείλει τη δημιουργία νέων διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και αντίστοιχων θέσεων μεγαλοστελεχών (Γενικοί, Βοηθοί Γενικοί, Αναπληρωτές Γενικοί) κι ο ΣΥΕΤΕ αδιαφορούσε, βάλαμε το ζήτημα της εργασίας χιλιάδων ενοικιαζόμενων συναδέλφων και ελαστικά εργαζόμενων σε υπηρεσίες, ενώ θέσαμε το ζήτημα του κλεισίματος των 39 καταστημάτων και της μείωσης και των οργανικών θέσεων και στο δίκτυο, όπου επίσης ο ΣΥΕΤΕ δεν έχει ορθώσει κουβέντα.

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ πανηγύρισαν για την απεργία που προκήρυξαν την προηγούμενη ημέρα σε δύο κτίρια στη Θες/κη , που είχε απόλυτη επιτυχία, αν και δεν είναι σίγουρο ότι η Διοίκηση δεν θα τοποθετήσει το νέο μεγαλοστέλεχος από την αγορά. Η κίνησή μας δήλωσε ότι ο λόγος που δεν παραβρέθηκε το μέλος μας στη Θεσσαλονίκη ήταν η ελλιπής ενημέρωση (η ανακοίνωση για την απεργία της δευτέρας κυκλοφόρησε στις 15:15 την Παρασκευή), και ότι ο ΣΥΕΤΕ λίγο αργά θυμήθηκε να αντιδράσει για την τοποθέτηση συμβούλων εκτός κανονισμού που συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από την εποχή Αράπογλου, πχ μόνο το 2014 υπήρξαν τουλάχιστον 14 πράξεις απονομής πρώτης υπογραφής σε ειδικούς συνεργάτες και τοποθετήσεις και σε οργανικές θέσεις. Επίσης, καταγγείλαμε την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ που είχε προκλητικά αδιαφορήσει για την απόφαση ΓΣ για απεργία στο Γέρακα το 2012 για το κόψιμο του ανθυγιεινού επιδόματος, όσο και σε άλλες περιπτώσεις π.χ. τοποθετήσεις σε οργανικές θέσεις «διακριθέντων» αλλά και αποτυχόντων του Προγράμματος Αξιοποίησης Στελεχών σε Διευθύνσεις Πληροφορικής , κι ότι η απεργία δεν έπρεπε να γίνει μόνο για 150 συναδέλφους στη Θες/κη αλλά σε όλες τις διευθύνσεις και για τα άλλα θέματα.

Συζήτηση έγινε και για το πραξικόπημα κράτους – εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ΕΚΑ, που τέθηκε από την Ενιαία και την Πρόταση Προοπτικής, καθώς το εργοδοτικό σωματείο της Alpha ακύρωσε το συνέδριο και το δικαστήριο διόρισε νέα διοίκηση. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ απέφυγαν να πάρουν θέση για να μην εκτεθούν, και ορισμένοι προκάλεσαν με τη στάση τους για το συγκεκριμένο θέμα. 

Έγιναν επίσης αναφορές από συμβούλους στην πρόσληψη από τη Διοίκηση παιδιών συναδέλφων θανόντων που είχαν φύγει με την εθελουσία (θεωρούνταν «έφεδροι»), όχι στον κανονισμό εργασίας όπως προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση, αλλά ως ειδικοί συνεργάτες. Αναφέρθηκε επίσης η νέα πολιτική της Διοίκησης σε θέματα ασφαλείας καταστημάτων, με προβλήματα λειτουργίας για τους συναδέλφους και το ωράριο κι ότι πρέπει να επιληφθεί ο ΣΥΕΤΕ.

Για τα οικονομικά του ΣΥΕΤΕ, όλες οι παρατάξεις πλην της Πρότασης Προοπτικής υπερψήφισαν το προηγούμενο 3μηνο, όπου εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του ΔΣ. Η Κίνησή μας καταψήφισε και πρότεινε να παρθούν επιτέλους συγκεκριμένες αποφάσεις όπως εδώ και χρόνια προτείνουμε, για το σοβαρό θέμα των δανείων και την οικονομική εξάρτηση που έχουμε από την ΕΤΕ, μια σειρά συνδικαλιστικά «προνόμια» που πρέπει να αλλάξουν και να προάγεται η συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων, τους μισθούς που καταβάλουμε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, δημοσιογράφους, το απεργιακό ταμείο κλπ.

Αναφέρθηκε επίσης η συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική πρακτική εκ μέρους ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ να μην ενημερώνεται όλο το ΔΣ και όλες οι παρατάξεις για όσα κείμενα έρχονται στο Σύλλογο από ΕΑΚ και συναδέλφους, και να τα κρατούν μεταξύ τους στο Προεδρείο. Η κίνησή μας κατήγγειλε ότι ο Γραμματέας αρνήθηκε να μας κοινοποιήσει την επιστολή συναδέλφου προς το ΣΥΕΤΕ για σοβαρά προβλήματα που είχε με απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών στο κατάστημά του.

Η Πρόταση Προοπτικής κατέθεσε μια σειρά προτάσεις για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, μέχρι και συμμετοχή στην αντιπολεμική αντιφασιστική πορεία της 20/10 όπου συμμετείχαν δεκάδες εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις. Αρνήθηκαν. Θέσαμε όλα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο των τραπεζών και στην Εθνική ειδικότερα κι ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αγωνιστικά και δυναμικά. Αναφέραμε πρόταση για μεγάλη καμπάνια από τα σωματεία των τραπεζών ενάντια στη μείωση των θέσεων εργασίας και τις απολύσεις, όμως αδιαφόρησαν. Θέσαμε το σοβαρό ζήτημα των κόκκινων δανείων και το μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία, κι ότι τα σωματεία των τραπεζών πρέπει να μπουν μπροστά και να ενωθούν με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με την ειδική πληροφόρηση που έχουμε, και να μην απομονωθούμε ή στοχοποιηθούμε αύριο με απόψεις «καλά τους κάνουν γιατί στηρίζουν τους τραπεζίτες», όμως δυστυχώς μιλούσαμε σε τοίχο.

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ ψήφισαν την εξουσιοδότηση του Προεδρείου να πάρει γενικά αποφάσεις (;). Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της Ενιαίας ότι το Προεδρείο είναι ήδη εξουσιοδοτημένο από τη ΓΣ, ενώ στην πραγματικότητα η εξουσιοδότηση είναι προς το ΔΣ, πράγμα που φαίνεται τα ξεχνούν τα μέλη της πλειοψηφίας. Η Πρόταση Προοπτικής ψήφισε το πρόγραμμα δράσης των 10 προτάσεων, χωρίς κανείς άλλος σύμβουλος να μας στηρίξει. Η Ενιαία ψήφισε την πρόταση νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις και η Πρωτοβουλία την πρότασή της.

Για την Πρόταση Προοπτικής
 
Κούκουνος Άρης
Ξιφαρά Μαρία
Πανδή Χριστίνα
Τσίγκανος Δαμιανός

Κάλεσμα σε συμμετοχή σε 24ωρη απεργία για τον κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού

 
Αθήνα, 25-10-2016
 
Για μια ακόμη φορά θέτουμε το ζήτημα του Κανονισμού Εξειδικευμένου  Προσωπικού και την παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας από πλευράς Διοίκησης, με τη μη ένταξη των συναδέλφων από τις πρώην Probank, FΒΒ, ΕΘΝΟDATA αλλά και συναδέλφων από ΕΤΕ.
 
Ο νέος κανονισμός που επιχειρεί να προωθήσει η Διοίκηση θίγει σχεδόν το σύνολο των συναδέλφων, και των υπό ένταξη και των ήδη ενταγμένων, και είναι δίκαιο το αίτημα των συναδέλφων να απορριφθεί. Ταυτόχρονα πρέπει να θίξουμε τα θέματα που προκύπτουν με τις μεταβατικές ρυθμίσεις του νέου Εξειδικευμένου Κανονισμού Εργασίας (valeur ένταξης και valeur κλιμακίου, εξάρτηση του λογιστικού με τον εξειδικευμένο βαθμό, ποσόστωση κλιμακίων και έξοδος από το εξειδικευμένο).
 
 Στο πλαίσιο των δράσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, καλούμε όλους τους συνάδελφους στο κτήριο του Γέρακα να  συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, που αποφάσισε με Γενική Συνέλευση  ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE - προερχόμενων από την πρώην  ΕΘΝΟDATA για την Τετάρτη 25/10/2016, με βασικό αίτημα την άμεση ένταξη των εργαζομένων στον Κανονισμό Εξειδικευμένου Προσωπικού. Η ένταξη αυτή, όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, δίνει ισχυρό έναυσμα για την ορθή τήρηση του Κανονισμού Εργασίας στην Τράπεζα. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση καλύπτεται για τα μέλη του ΣΥΕΤΕ, και άλλων συλλόγων, σύμφωνα με το ν.1264 ο οποίος αναφέρει ότι όταν ένα σωματείο κηρύσσει απεργία σε μια επιχείρηση, μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη του σωματείου.
 
Η συμμετοχή στην απεργία είναι θέμα που μας αφορά όλους, όσους εργαζόμαστε σε Διευθύνσεις, είτε προερχόμαστε από Εθνική,  Probank,  FBB, και πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στη Διοίκηση για την εξάλειψη των μισθολογικών και βαθμολογικών αδικιών στον χώρο εργασίας. 
 
 Καλούμε τους συναδέλφους να κινητοποιηθούν  από κοινού και να συντονιστούν με μια μεγάλη συνέλευση στο Γέρακα, με συμμετοχή κι από άλλες Διευθύνσεις.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση: Καταδικαστέο το πραξικόπημα κράτους - εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ΕΚΑ


ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΚΑ

Καταγγέλουμε την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω της δήθεν ανεξάρτητης αστικής δικαιοσύνης και τη σφραγίδα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με την οποία αποφάσισε την ακύρωση του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ (Μάιος 2016), των αποφάσεων και των αρχαιρεσιών του. 

Το εργοδοτικό σωματείο της Alpha Bank, αντί να απολογηθεί στους συναδέλφους επειδή δεν προσκόμισε όπως τα υπόλοιπα σωματεία τα σωστά νομιμοποιητικά έγγραφα με συνέπεια τον αποκλεισμό των συνέδρων (πχ στο συνέδριο εμφάνισε ψηφίσαντες για το εργατικό κέντρο Αθήνας από όλη την Ελλάδα κλπ), είχε το θράσος, προφανώς με τη στήριξη των τραπεζιτών, να καταφύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει όλο το συνέδριο του ΕΚΑ. Κι αυτό γιατί η Νέα Πορεία ήθελε περισσότερες καρέκλες στο Εργατικό Κέντρο. Σοβαρές ευθύνες έχει και η ΟΤΟΕ, που συμπαραστάθηκε στο δικαστήριο στο σωματείο του Γκιάτη από κοινού με το εργοδοτικό Σύλλογο της Eurobank ενάντια στο ΕΚΑ, δηλαδή ένα δευτεροβάθμιο έργανο εναντίον ενός άλλου δευτεροβάθμιου!

Με δικαστική απόφαση ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών, όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά τους. Η κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφέρει ξεκάθαρα: δεν είναι αρμόδια τα συνδικαλιστικά όργανα, οι γενικές συνελεύσεις και τα συνέδρια, να αποφασίζουν, αλλά τα δικαστήρια!    

ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ- ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ – ΕΑΚ (ΜΕΤΑ και τμήμα ΕΜΕΙΣ ), οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, φέρουν την κύρια ευθύνη: αποχώρησαν από το συνέδριο για να μη διεξαχθεί σοβαρή διαδικασία, συγκρότησαν μετά νέο Προεδρείο και τώρα ακυρώνουν την απόφαση του ΕΚΑ. Είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Πρέπει να απαλλαγούμε το γρηγορότερο. 

Ευθύνες φέρουν και οι παρατάξεις ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και ΕΜΕΙΣ, γιατί είχαν συμφωνήσει καταρχήν στη συμμετοχή του σωματείου της Άλφα Μπανκ στο ΔΣ του ΕΚΑ, όμως στο συνέδριο έβαλαν ζήτημα αποκλεισμού του. Παράλληλα, η προσφυγή του Συνδικάτου Οικοδόμων στο δικαστήριο τις ημέρες του συνεδρίου, δίνει αφορμή στις εργοδοτικές παρατάξεις να κάνουν λόγο για επιλεκτική αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.  

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, στην οποία συμμετέχει η Πρόταση Προοπτικής, από θέση αρχών σε όλη τη διαδικασία του συνεδρίου, συμφώνησε στη μη νομιμοποίηση των σωματείων που δεν είχαν τηρήσει τις σωστές διαδικασίες βάσει καταστατικού του ΕΚΑ. Και ήδη διακήρυξε δημόσια ότι δεν θα συμμετέχει σε καμιά διορισμένη διοίκηση

Τώρα θα ανοίξει η όρεξη και σε μια σειρά άλλα σωματεία σφραγίδες, παραμάγαζα της εργοδοσίας, να διεκδικήσουν δικαστικά τη συμμετοχή τους στα συνδικαλιστικά όργανα. Όπως για παράδειγμα, το σωματείο φυλάκων στη Διοίκηση του οποίου συμμετείχαν στελέχη της ναζιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, που αποκλείστηκε ομόφωνα στο συνέδριο στο ΕΚΑ, καθώς οι ιδέες αυτές δεν έχουν καμία θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εξελίξεις στο ΕΚΑ μας αφορούν όλους. Αύριο μπορεί να διοριστεί διοίκηση στο ΣΥΕΤΕ ή την ΟΤΟΕ, να ακυρώνονται δικαστικά συνελεύσεις και συνέδρια, και να μην αποφασίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά τα δικαστήρια, το κράτος κι οι εργοδότες. Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή. Σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατ εντολήν του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, θέλει να επιφέρει πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα με αλλαγή του νόμου για την απεργία, την προστασία των συνδικαλιστών κλπ. 

Δεν αναγνωρίζουμε καμιά διορισμένη διοίκηση. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα και να ορίζουν τους εκπροσώπους τους. Ο δικός μας νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου, του αγωνιζόμενου, η εργατική δημοκρατία και ανεξαρτησία από την πολιτική της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Να μην τους περάσει! Να διώξουμε τις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας, ζωντανεύουμε τις μαζικές τους διαδικασίες, οργανώνουμε την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
 6980925499, 6974861242, 6948788704, 2103388783, 18783, 19923, 74306, 83908

Απεργία από το Σύλλογ Εργαζομένων πρ. Εθνοdata - Αδικίες στις νέες εντάξεις εργαζομένων πρ. Εθνοντάτα στα εξειδικευμένα

Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE   -  προερχόμενων από την πρώην  ΕΘΝΟDATA

21-10-16
Συναδέλφισσες, -οι,
Η διαβούλευση για το νέο Κανονισμό Εξειδικευμένου Προσωπικού οδηγείται στη λήξη της. Κοινός τόπος όλων των Συλλόγων εργαζομένων είναι ο νέος Κανονισμός να δεθεί με αντικειμενικά κριτήρια επαγγελματικής εξέλιξης. Ειδικότερα όμως  ο Σύλλογός μας, είναι παρών για να προασπίσει πρωτίστως το σκέλος των διατάξεων που καθορίζουν τον τρόπο ένταξής μας και άρα και την οικονομική και την υπηρεσιακή μας εξέλιξη τώρα και στο μέλλον.
Έτσι επικεντρώσαμε την παρέμβασή μας στα εξής δύο σημεία:
1.       Να αποδοθούν τα  κλιμάκια ευθύνης με ημερομηνία αξίας ίδια με την ημερομηνία ένταξης στον εξειδικευμένο Κανονισμό, ήτοι 01.07.2016,  όπως δηλαδή προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Εξειδικευμένου Προσωπικού.
Η άμεση καταβολή του κλιμακίου ευθύνης  ταυτόχρονα με την απόδοση εξειδικευμένου βαθμού σε πλήρη αντιστοιχία με το λογιστικό βαθμό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα που απορρέει από τις διατάξεις του κανονισμού εξειδικευμένου. Με δεδομένο ότι  ο κανονισμός δεν μπορεί να ερμηνεύεται αποσπασματικά και κατά το δοκούν για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι νεοεντασσόμενοι.
Η οικονομική ζημία των συναδέλφων συνοψίζεται ως εξής (6 μήνες μέχρι 01/01/2017 και το δώρο Χριστουγέννων):
Ø  Κλιμάκιο 9: 307 * 7 = 2.149 ευρώ μεικτά
Ø  Κλιμάκιο 8: 354 * 7 = 2.478 ευρώ μεικτά
Ø  Κλιμάκιο 7:  469 * 7 = 3.283 ευρώ μεικτά
2.       Να γίνει η κατάταξη στην αντίστοιχη κλίμακα με γνώμονα τα έτη που απασχολούνται σε εργασίες που αντιστοιχίζονται και αφορούν εξειδικευμένο αντικείμενο σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ήδη ενταγμένους συναδέλφους/συναδέλφισσες στον κανονισμό εξειδικευμένων. Ο λογιστικός βαθμός δεν μπορεί να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για τους υπό ένταξη εργαζόμενους/ες ως μηχανισμός απομείωσης της ευδόκιμης προϋπηρεσίας στις εξειδικευμένες Διευθύνσεις.
Ο αλγόριθμος υπολογισμού του εξειδικευμένου κλιμάκιου με το λογιστικό βαθμό λειτουργεί ως παράγοντας απομείωσης πραγματικής και ευδόκιμης προϋπηρεσίας σε εξειδικευμένο έργο με εποπτεύουσα την διοίκηση της ΕΤΕ, κάτι που εμφανώς αντίκειται  στα χρηστά εμπορικά και εργασιακά ήθη δημιουργώντας προσωπικό πολλαπλών ταχυτήτων. Ναρκοθετείται η φύση του κανονισμού που προβλέπει εξέλιξη με βάση τα χρόνια εξειδικευμένου έργου και δημιουργούνται νοσηρά φαινόμενα που υποδαυλίζουν αντιθέσεις μεταξύ των συνάδελφων. Ουσιαστικά οι παράγραφοι των μεταβατικών διατάξεων αναγνωρίζουν εξειδικευμένη προϋπηρεσία από το 2014 και μετά (με βάση την ημερομηνία παγώματος νέων εντάξεων που επικαλείται η τράπεζα).
Η εξειδικευμένη εμπειρία πριν το 2014 στην ουσία παραλείπεται ως κριτήριο εξειδικευμένης γνώσης και αποδοτικότητας υπονομεύοντας καθοριστικά και αμετάκλητα το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων.
Το μέγεθος της αδικίας φαίνεται ξεκάθαρα στην ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με αριθμό 319 που δημοσιεύτηκε στις 6.5.2009.
Χαρακτηριστικά:
Ø  Ένας Λογιστής Α’ προερχόμενος από Eθνοdata με όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας  σε εξειδικευμένο έργο θα τοποθετηθεί ως Εξειδικευμένος Δ’ (Δόκιμος Προγραμμαναλυτής) με χρηματικό αντίτιμο 258 ΕΥΡΩ. Ο συγκρίσιμος σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα Λογιστής Α’ της ΕΤΕ είχε τοποθετηθεί Προγραμμαναλυτής Α’ με αντίτιμο 636 ΕΥΡΩ. (378 ΕΥΡΩ μεικτή μηνιαία διαφορά).
Ø  Ένας Λογιστής Β’ προερχόμενος από Eθνοdata με όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας  σε εξειδικευμένο έργο θα τοποθετηθεί ως Εξειδικευμένος Ε’ (Βοηθός Προγραμμαναλυτής ) με χρηματικό αντίτιμο 210 ΕΥΡΩ. Ο συγκρίσιμος σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα Λογιστής Β’ της ΕΤΕ είχε τοποθετηθεί Προγραμμαναλυτής Α’ με αντίτιμο 636 ΕΥΡΩ. (426 ΕΥΡΩ μεικτή μηνιαία διαφορά)
Ø  Ένας Υπολογιστής Α’ προερχόμενος από Eθνοdata με όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας  σε εξειδικευμένο έργο θα τοποθετηθεί ως Εξειδικευμένος ΣΤ’ (Μαθητευόμενος Προγραμμαναλυτής) με χρηματικό αντίτιμο 188 ΕΥΡΩ. Ο συγκρίσιμος σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα Υπολογιστής Α’ της ΕΤΕ είχε τοποθετηθεί Προγραμμαναλυτής Β’ με αντίτιμο 547 ΕΥΡΩ. (359 ΕΥΡΩ μεικτή μηνιαία διαφορά)
Στους εντασσόμενους συναδέλφους στην πληροφορική θα αφαιρεθεί το επίδομα «Μη εξειδικευμένου προσωπικού ΚΜ» ύψους 163 ΕΥΡΩ.
Για τους παραπάνω λόγους προχωράμε στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 26/10/2016 με αίτημα να συμπεριληφθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις μας στην εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΤΕ.
Συνάδελφοι – ισσες,
Η μη ύπαρξη διαφορετικών ταχυτήτων εργαζομένων μέσα στην Εθνική Τράπεζα είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και όλες.
Την Τρίτη 25/10/2016, ώρα 12:00 μ.μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση στο κτίριο του Γέρακα.
Το Δ.Σ.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Δεν αναγνωρίζουμε τη δοτή διοίκηση του ΕΚΑ και το πραξικόπημα!





Δεν αναγνωρίζουμε τη δοτή διοίκηση του ΕΚΑ και το πραξικόπημα
Απαντάμε μαζικά και αγωνιστικά.
Συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων!

Με ευθύνη των παρατάξεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού-παλιού και νέου- διορίστηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 από το δικαστήριο δοτή διοίκηση στο ΕΚΑ, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας.
Η ΑΤΕ ΕΚΑ καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης και του κράτους στα συνδικάτα, που ακυρώνει με πρωτοφανή σκεπτικά και «επιχειρήματα» το συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας και διορίζει νέα διοίκηση! Όλο το σκεπτικό της απόφασης που κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του συνεδρίου, όπως και η απόφαση διορισμού διοίκησης, εκτός από διάτρητα και εκτός κάθε λογικής, είναι και επικίνδυνα και αντιδραστικά συνολικά για τo κίνημα και τις συλλογικότητές του (σωματεία, κλπ).
ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία και ΕΑΚ (ΜΕΤΑ: συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ + τμήμα ΕΜΕΙΣ-Φωτόπουλου), έκαναν τα πάντα για να ακυρώσουν τις αποφάσεις του πρόσφατου 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ:
  • Αποχώρησαν από τις διαδικασίες του για να μην παρθούν αποφάσεις και να μη γίνει συζήτηση. Μετά το Συνέδριο συγκρότησαν κοινό προεδρείο.
  •  Στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εργοδοτικό σωματείο της Alpha Bank (και άλλα σωματεία) που προσέφυγε με ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια ενάντια στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΕΚΑ.
  • Ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου που «δικαίωνε» την προσφυγή του σωματείου της Alpha Bank, στο ΔΣ του ΕΚΑ και στις ανακοινώσεις τους δηλώνουν συμμετοχή στη διορισμένη διοίκηση!
  • Έκαναν μάλιστα προσφυγή σωματεία που ελέγχονται από αυτές τις δυνάμεις, για να διοριστεί δοτή διοίκηση ίδια με την προηγούμενη, για να μη χαλάσουν δήθεν οι… συσχετισμοί!
 Το δικαστήριο βέβαια, πιστό στις επιταγές των αφεντικών, δεν διόρισε διοίκηση με την προηγούμενη σύνθεση, αλλά φρόντισε να διορίσει σε αυτήν και ένα στέλεχος του εργοδοτικού σωματείου της Alpha Bank στη θέση της 1 από τις 2 έδρες της ΑΤΕ!!!
Καλούν οι κυβερνητικές και εργοδοτικές δυνάμεις για «νομική θωράκιση» και «διαπαραταξιακές συμφωνίες» για να συμμετάσχουν -στο νέο συνέδριο του ΕΚΑ που πρέπει να διενεργήσει η δοτή διοίκηση- όλα τα σωματεία που αποκλείστηκαν γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και παραβίαζαν το καταστατικό και τις αποφάσεις των συνεδρίων του ΕΚΑ (δεν προσκόμισαν κατάσταση ψηφισάντων, ψήφιζαν για ΕΚΑ μέλη τους από άλλες πόλεις, ακόμα και μέλος οργάνων του Ε.Κ. Θεσσαλονίκης ψήφισε για το Ε.Κ. Αθήνας!).
Μας καλούν δηλαδή να νομιμοποιήσουμε:
α) τη νοθεία και τις παρατυπίες, τον εκφυλισμό και τις συμφωνίες παρατάξεων για συσχετισμούς και καρέκλες,
β) τον εργοδοτικό συνδικαλισμό τύπου τραπεζών με τους τραπεζίτες και τους μάνατζερ απευθείας εμπλεκόμενους στα σωματεία,
γ) την κατάπτυστη παρέμβαση της δικαιοσύνης και την διορισμένη δοτή διοίκηση,
δ)το δρόμο που ανοίγει η δικαστική παρέμβαση ώστε να νομιμοποιηθούν με δικαστικές αποφάσεις τα φασιστικά μορφώματα-«σωματεία» των Χρυσαυγητών!
Σε αυτό το άθλιο παιχνίδι θα μας βρουν απέναντί τους, μαζί με όλα τα ταξικά σωματεία της Αθήνας, κάθε εργαζόμενο, κάθε αγωνιστή και συλλογικότητα του κινήματος.
Θα καταγγέλλουμε και θα στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια για νοθείες, παρατυπίες, νομιμοποιήσεις «μαϊμού» διαδικασιών και συμφωνίες κορυφών. Αυτό κάναμε πριν το Συνέδριο, στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και στο ίδιο το συνέδριο. Ευθύνες έχουν και άλλες παρατάξεις, όπως η ΔΑΣ και το ΕΜΕΙΣ, οι οποίες στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου δεν είχαν εξ αρχής σαφή και ενιαία θέση απέναντι στα σωματεία με προβλήματα και παρατυπίες, όπως το σωματείο της Alpha Bank, ενώ σωστά μετά στο ίδιο το συνέδριο ψήφισαν υπέρ της μη συμμετοχής του.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό, όχι νομικό!
Οι απαντήσεις θα είναι αγωνιστικές και όχι γραφειοκρατικές!

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητεί κοινωνικό έρεισμα για να καταργήσει νομοθετικά συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, δεν υπάρχει ευνοϊκότερη συνθήκη για τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς από αυτή που σήμερα διαμορφώνεται στο ΕΚΑ. Η διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση του ΕΚΑ αποτελεί ιδανικό συνομιλητή της κυβέρνησης και της «Επιτροπής Σοφών για τα Εργασιακά», φερέφωνο της ΓΣΕΕ, υποστύλωμα της εργοδοσίας. Δεν έχει δικαίωμα και νομιμοποίηση να κηρύξει καμία απεργία, κανέναν αγωνιστικό σχεδιασμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η παράταξη της ΕΑΚ (ΜΕΤΑ: ΣΥΡΙΖΑ & συνδικαλιστές της ΛΑΕ, -τμήμα ΕΜΕΙΣ-Φωτόπουλου) από την οποία προέρχεται και ο «απερχόμενος» πρόεδρος, σπεύδει να αναγνωρίσει ευθύνες στο ίδιο το 29ο Συνέδριο που με τις αποφάσεις του «προκάλεσε» αυτή την εξέλιξη! Μαζί με την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και τη Νέα Πορεία, όλες οι μνημονιακές και καθεστωτικές δυνάμεις, καθεμιά με το ρόλο και τον τρόπο της, δείχνουν τι σημαίνει συνδικαλισμός της υποταγής, του «κοινωνικού εταιρισμού», της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας με την εργοδοσία, των ΕΣΠΑ και των «εθνικών διαλόγων και γραμμών».
Όπως δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διορισμένη διοίκηση.
Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το μέχρι σήμερα ρόλο του ΕΚΑ: Στοίχιση πίσω από τη ΓΣΕΕ, παραταξιοποίηση, μάχη συσχετισμών και καρεκλών, άρνηση αγωνιστικού σχεδιασμού, εκφυλισμός. Δεν υπερασπιζόμαστε την προηγούμενη κατάσταση, ούτε κανέναν θεσμό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Αρνούμαστε τη δυνατότητα και το δικαίωμα των δικαστηρίων, της κυβέρνησης και των εργοδοτών να διορίζουν ακόμα και τις διοικήσεις των συνδικάτων. Ξεσκεπάζουμε το ρόλο των δυνάμεων που κυριαρχούν και στο ΕΚΑ, ώστε να κριθούν από τους εργαζόμενους, να χάσει δύναμη και βάρος ο συνδικαλισμός της ήττας, των μηχανισμών των εργοδοτικών και κυβερνητικών υπαλλήλων.
Οι συνδικαλιστές, οι αγωνιστές και οι εργαζόμενοι από όλους τους χώρους εργασίας που συσπειρώνονται στην ΑΤΕ-ΕΚΑ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για ένα ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα, με πλήρη ανεξαρτησία στα αιτήματα και τις πολιτικές πρακτικές, με αντικαπιταλιστικό πρόσημο και με ασυμβίβαστο ταξικό προσανατολισμό.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν αυτή την άθλια εξέλιξη. Να μην αναγνωρίσουν και να εμποδίσουν την πραξικοπηματική δοτή διοίκηση του ΕΚΑ. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Τα συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, συλλογικότητες πάλης και σύγκρουσης με εργοδοσία-κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ, όχι μηχανισμοί υποταγής και εκφυλισμού.
Η λύση θα δοθεί στους δρόμους. Με επιτροπές αγώνα, με μαζικά και δυνατά πρωτοβάθμια σωματεία, με απομόνωση και ήττα των διορισμένων δυνάμεων. Με ένα ταξικά ανασυγκροτημένο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, επικίνδυνο για τους εργοδότες, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Εκεί θα κριθούν όλοι!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο Ε.Κ.Α.
Αθήνα 18/10/2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την δικαστική απόφαση ακύρωσης του Συνεδρίου του ΕΚΑ


 
Επαίσχυντη παρέμβαση των δικαστηρίων, του κράτους και των εργοδοτών στα συνδικάτα αποτελεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για ακύρωση του πρόσφατου 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και τον διορισμό διοίκησης! Είναι ένα ακόμα βήμα στις μεθοδεύσεις κράτους και κυβερνήσεων, εργοδοτών και κεφαλαίου, αλλά και των δυνάμεων που τους εκπροσωπούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, να διαμορφώσουν ένα πλήρως ακίνδυνο, εκφυλισμένο και υποταγμένο μοντέλο συνδικαλισμού, με ελεγχόμενες οργανώσεις και «εταίρους» στην ταξική ειρήνη και συνεργασία. Όπως φαίνεται, όπου … δεν φτάνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός-παλιός και νέος- θα… φτάνουν τα δικαστήρια για να επιβάλλουν συσχετισμούς και πολιτικές, βολικές για κυβέρνηση-εργοδοσία.
Η ΑΤΕ ΕΚΑ καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης στα συνδικάτα, που ακυρώνει με πρωτοφανή σκεπτικά και «επιχειρήματα» το συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας και διορίζει νέα διοίκηση! Συγκεκριμένα, με μια απαράδεκτη- αλλά φωτογραφική- απόφαση η δικαστής Πρωτοδίκης τάχθηκε υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων του σωματείου της ALPHA BANK, χρησιμοποιώντας τον ισχυρισμό ότι «το καταστατικό του ΕΚΑ δεν προβλέπει τον αποκλεισμό αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις εκλογικές διαδικασίες που τους ανέδειξαν» (!!!). Θυμίζουμε ότι οι αντιπρόσωποι του εν λόγω σωματείου είχαν αποκλειστεί με ομόφωνη απόφαση του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ. Το συγκεκριμένο εργοδοτικό σωματείο (όπως και άλλα που αποκλείστηκαν), έχοντας προφανώς την στήριξη των τραπεζιτών, όχι μόνο αρνήθηκε να προσκομίσει στοιχεία για τους ψηφίσαντες στις αρχαιρεσίες του, αλλά εμφάνιζε ψηφίσαντες για το εργατικό κέντρο Αθήνας από όλη την Ελλάδα... Σαν ΑΤΕ ΕΚΑ, ήδη από την Οργανωτική Γραμματεία του Συνεδρίου, στα ΔΣ πριν και στο ίδιο το συνέδριο είχαμε αντιταχθεί στη συμμετοχή μιας σειράς σωματείων με παρατυπίες. Είχαμε ξεκάθαρη θέση με ενιαία κριτήρια απέναντι στα σωματεία. Αναδείξαμε και αναδεικνύουμε σε κάθε περίσταση την ανάγκη να μπει τέλος στις νοθείες, τις παρατυπίες, τον εκφυλισμό και τη μάχη εκλογικών μηχανισμών μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες του αγώνα. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των άλλων δυνάμεων δεν είχαν την ίδια καθαρή και ενιαία στάση τότε… 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η απαράδεκτη δικαστική απόφαση προσπαθεί να αφαιρέσει κάθε δικαίωμα από τα Διοικητικά Συμβούλια, τα Συνέδρια και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων να καθορίζουν και να ελέγχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα τις εκλογικές διαδικασίες τους. Έτσι, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους εργοδότες και το κράτος, μέσω της αστικής τους «δικαιοσύνης», να ελέγχουν ΑΜΕΣΑ τα συνδικάτα. Άλλωστε, υπέρ του σωματείου της Alpha bank στο δικαστήριο κατέθεσε η ΟΤΟΕ, πλειοψηφία της διοίκησης της οποίας αποτελούν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και δυνάμεις κατευθείαν εργοδοτικές.


Η νέα αυτή «επιτυχία» της αστικής δικαιοσύνης και της ωμής παρέμβασης στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει το μαύρο παρελθόν: Από την περίοδο που το κράτος κρατούσε όμηρους σε καράβι στο λιμάνι του Πειραιά τους προοδευτικούς αντιπροσώπους ώστε να τελειώσει το Συνέδριο για να μπορούν να έχουν οι εργοδοτικοί την πλειοψηφία, έως την περίοδο που ο φασίστας Μεταξάς καθαιρούσε τις εκλεγμένες διοικήσεις και διόριζε δικές του. Από την καθαίρεση και σύλληψη των εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων το 1946 και το διορισμό των περιβόητων Μακρή-Καλομοίρη-Δημητράτου, στις καθαιρέσεις και τους διορισμούς της χούντας των συνταγματαρχών. Από τα δικαστικά πραξικοπήματα του Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ το 1985 μέχρι την κήρυξη όλων σχεδόν των απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, όλα τα τελευταία χρόνια. Από τις επιστρατεύσεις εργαζόμενων και ολόκληρων κλάδων μέχρι τις συλλήψεις και το ξύλο σε απεργούς και εργαζόμενους σε κάθε μεγάλη μάχη του λαϊκού κινήματος. Αυτή είναι η δικαιοσύνη και οι νόμοι τους!

Ο δικός μας νόμος, είναι το δίκιο του εργαζόμενου, του αγωνιζόμενου, η εργατική δημοκρατία και ταξική ανεξαρτησία από την πολιτική της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο που και μέχρι σήμερα έπαιζε το ΕΚΑ: Στοίχιση πίσω από τη ΓΣΕΕ, καμία αγωνιστική πρωτοβουλία, παραταξικοποίηση και εκφυλισμός. Η δικαστική απόφαση για διορισμό διοίκησης απλώς επιβεβαιώνει ότι το κράτος και η εργοδοσία, όταν και όποτε χρειάζεται θα παρεμβαίνουν απευθείας στα συνδικάτα, ακόμα και στα γραφειοκρατικά, για να διασφαλίζουν τη συμμετοχή των εργοδοτικών δυνάμεων, όπως π.χ. τώρα του «συνδικαλισμού τύπου τραπεζών». Καταγγέλλουμε την δικαστική παρέμβαση, όχι για να υπερασπίσουμε την «αγωνιστική στάση» του ΕΚΑ που δεν υπήρξε, ούτε για να διασφαλίσουμε την προηγούμενη κατάσταση. Την καταγγέλλουμε από τη σκοπιά της ανάγκης για ένα άλλο, ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, με συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, με συνελεύσεις και διαδικασίες βάσης, με γραμμή αποφασιστικής σύγκρουσης, με ανεξαρτησία από κράτος και κυβερνήσεις.

Δεν θα περάσει!

Με την δικαστική απόφαση κατάργησης του Συνεδρίου του ΕΚΑ και του εκλεγμένου ΔΣ του, γίνεται ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης του κυβερνητικού και εργοδοτικού σχεδίου που στοχεύει στο πλήρες ξεδόντιασμα των συνδικάτων και των διαδικασιών τους.

Η απόφαση και οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που η αντιλαϊκή μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δανειστές-δυνάστες ΕΕ-ΔΝΤ ξεκινούν την αντιδραστική αναδιάρθρωση του εργασιακού, ξεκινούν τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» για τον καθορισμό των μισθών, των συμβάσεων και τις «παρεμβάσεις» στο συνδικαλιστικό νόμο με στόχο το δικαίωμα της απεργίας και την αποτελεσματικότητα των συνδικάτων. Έρχονται σε μια στιγμή που απαιτείται ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυση των ταξικών και αποφασιστικών αγώνων ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-εργοδοσίας.

Την πρώτη πολιτική ευθύνη για την σοβαρή αντιδημοκρατική και αυταρχική αυτή εξέλιξη τη φέρνουν οι δυνάμεις που ήδη από το συνέδριο του ΕΚΑ το Μάη έκαναν τα πάντα για να μην παρθεί καμία αγωνιστική απόφαση, να μη γίνει καμία συζήτηση, να νομιμοποιηθούν πλήθος από σωματεία με παρατυπίες ώστε να «ελεγχθούν» οι εκλογικοί συσχετισμοί και οι έδρες στο νέο ΔΣ. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία και ΕΑΚ (ΜΕΤΑ ΕΚΑ-Φωτόπουλος-κλπ) πρωταγωνίστησαν και οργάνωσαν όλη αυτή την προσπάθεια παραπέρα εκφυλισμού και διάλυσης του ΕΚΑ. Κραυγαλέα και οφθαλμοφανέστατη απόδειξη είναι η ευκολία της συνεννόησής τους, τόσο κατά την διάρκεια του Συνεδρίου από το οποίο αποχώρησαν όλοι μαζί, όσο και στη συνέχεια. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑ την Παρασκευή 7/10, μετά τη δικαστική απόφαση, οι παρατάξεις αυτές δήλωσαν ότι θα αποδεχτούν τη συμμετοχή τους στη διορισμένη διοίκηση (!) –με διάφορες δικαιολογίες και «επιχειρήματα»- νομιμοποιώντας και βάζοντας οι ίδιοι την υπογραφή τους στην κατάργηση της εκλεγμένης από το συνέδριο διοίκησης του ΕΚΑ.

Χωρίς ενδοιασμούς και από κοινού, απέρριψαν στο ΔΣ την πρόταση της ΑΤΕ ΕΚΑ με την οποία προτείναμε:

· Την πολιτική καταγγελία για την ωμή και άθλια παρέμβαση των αστικών δικαστηρίων στις αποφάσεις των εργαζομένων. 

· Την καταδίκη αυτής της πρακτικής που ανοίγει τις πόρτες και για την είσοδο των νεοναζί-φασιστών στα εργατικά συνδικάτα

· Την άρνηση συμμετοχής σε οποιαδήποτε διορισμένη διοίκηση και μάλιστα με δικαστική απόφαση.

· Την στήριξη σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο –μέλος του ΕΚΑ για ανάκληση της άθλιας απόφασης αλλά και των ασφαλιστικών μέτρων του εν λόγω σωματείου.

Η στάση τους εξηγεί βέβαια και τους λόγους που ΔΕΝ γνωστοποίησαν τις αποφάσεις του Συνεδρίου στα σωματεία μέλη από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Και αυτοί δεν είναι παρά οι εξής:

· Επιλέγουν να στηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο για τα εργασιακά και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Όπως και η ΓΣΕΕ, έτρεξαν ως Ε.Ε. του ΕΚΑ να συναντηθούν μάλιστα κατακαλόκαιρο με τους «θεσμούς», εντασσόμενοι στην λογική της «εθνικής ομάδας και γραμμής διαπραγμάτευσης» μαζί με το Υπουργείο Εργασίας (την κυβέρνηση), τον ΣΕΒ και όλη την εργοδοσία.

· Θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα πλήρως υποταγμένο στις εργοδοτικές και κυβερνητικές εντολές

Η ΑΤΕ ΕΚΑ δεν θα συμμετέχει σε καμία διορισμένη διοίκηση.

Θα επιμείνει στη στάση που είχε και μέσα στο συνέδριο, απέναντι στη συμμετοχή σωματείων με παρατυπίες και νοθείες.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας, τα σωματεία μέλη του ΕΚΑ και κάθε αγωνιστική ταξική δύναμη, σχήμα και κίνηση, όχι μόνο να μην νομιμοποιήσουν αυτή την άθλια κατάπτυστη παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης αλλά να την αντιπαλέψουν, για να τσακίσουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Αθήνα, 11/10/2016

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο Ε.Κ.Α.
taxikienotitaeka.blogspot.com
taxikienotita.eka@gmail.com