Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Καταγγελία της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων πρ. Εμπορικης- Alpha

Γενάρης 2017

Η κάλπη άνοιξε και φανέρωσε τους καιροσκόπους!
Αποκλεισμοί και εργατική δημοκρατία δεν πάνε μαζί.

Ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκλογές του ΕΝΑΣ μέσα σε ένα έντονα υποτονικό , αποπροσανατολιστικό μίζερο κλίμα προσωπικών αντιπαραθέσεων ,μακρυά απο τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες των συναδέλφων για το σήμερα και το αύριο του συνδικαλιστικού κινήματος που θα πρέπει να δημιουργήσουμε .
Με το άνοιγμα της κάλπης οι προεκλογικές διακηρύξεις περί δημοκρατικής λειτουργίας του σωματείου που δήθεν όλοι υπερασπίζονται, κουρελιάστηκαν μπροστά στη διεκδίκηση της καρέκλας και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στοχοποιήθηκε σε μια προσπάθεια περιθωριοποίησης και αποκλεισμού της από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου.

Οι δυνάμεις της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (ΕΑΣ- πρώην ΔΗΣΥΕ) επικαλέστηκαν τον νόμο 1264 (ενισχυμένη αναλογική), ο οποίος αποκλείει ουσιαστικά μικρότερεςσυνδικαλιστικές δυνάμεις από την αντιπροσώπευση, καταστρατηγώντας το καταστατικό του σωματείου που ορίζει την απλή αναλογική, προκειμένου να στερήσουν από το σχήμα μας την έδρα που δικαιούταν και να την οικειοποιηθούν αυτοί.
Καθοριστικό στοιχείο για τον αποκλεισμό της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ από το ΔΣ ήταν η στάση των δύο εκπροσώπων της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην εφορευτική επιτροπή όπου με την ψήφο τους έδωσαν το δικαίωμα η εκλογή των αντιπροσώπων για πρώτη φορά στο σύλλογο να γίνει με όρους έξω απο αυτούς που καθορίζει το καταστατικό μας. Επικαλούμενοι τον νόμο και τις αποφάσεις των δικαστικών αντιπροσώπων άνοιξαν την κερκόπορτα και σε αυτό το σύλλογο στις πιό συντηρητικές και αναχρονιστικές λογικές που θεωρούν ανίκανους τους εργαζόμενους να διαχειρίζονται με δημοκρατία και συντροφικότητα τις όποιες διαδικασίες τους. Υπερασπίστηκαν ότι ένας δικαστικός αντιπρόσωπος μπoρεί να κουρελιάζει ανά πάσα ώρα και στιγμή το καταστατικό ενός σωματείου που επικυρώνεται από τις αποφάσεις και τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Υπερασπίστηκαν ότι οι 20 ψήφοι πρέπει να εκπροσωπούνται έναντι των 37! «Μπράβο τους»!

Η διαπάλη γύρω από την διαδικασία ανάδειξης των αντιπροσώπων στο ΔΣφανέρωσει τον απόλυτο καιροσκοπισμό από την πλευρά της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (ΕΑΣ- πρώην ΔΗΣΥΕ).

Ο μεθοδευμένος αποκλεισμός του σχήματος μας, η τυχοδιωκτική οικειοποίηση της έδρας από τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ και η αντιδημοκρατική παράβαση του καταστατικού του σωματείου αποτελούν πρακτικές ξένες προς τις δυνάμεις που θέλουν να αναφέρονται (ή μήπως όχι )στο ταξικό εργατικό κίνημα. Ανάλογες πρακτικές έχουν σημειωθεί και σε άλλα σωματεία και είναι ενδεικτικές της εκφυλιστικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά .

Το σωματείο ενός κλάδου που πλήττεται απο την εργοδοτική τρομοκρατία δεν μπορεί να αναπαράγει τέτοιες αντιδημοκρατικές και άθλιες τακτικές . Η αριστερά και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που θέλουν να μιλούν στο όνομα τηςδημοκρατίας και της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος οφείλουν να μεταφέρουν ένα άλλο συνδικαλιστικό ήθος .διαφορετικά υπηρετούν τον γραφειοκρατικό εκλογοθηρικό συνδικαλισμό που ακόμα και αν σημειώνει πρόσκαιρες εκλογικές “νίκες” έχει ηττηθεί οριστικά.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία έχει υπερασπιστεί με απόλυτη συνέπεια τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου. Έχουμε αντιπαλέψει μεθοδεύσεις φίμωσης και αποκλεισμών ακόμα και όταν αυτές αφορούσαν άλλους όπως τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ που σήμερα πρωτοστατεί στον αποκλεισμό μας από το Δ.Σ. γιατί πιστέυουμε ότι μόνο έτσι ένα σωματείο μπορεί πραγματικά να γίνει το σπίτι των εργαζομένων και να υπηρετήσει τον σκοπό του.

Γιατί το σωματείο δεν είναι ο χώρος για να τα βρίσκουν ή να κοκορομαχούνμεταξύ τους και να μοιράζουν καρέκλες οι παρατάξεις. Σκοπός του σωματείου πρέπει να είναι η οργάνωση και ολόπλευρη στήριξη συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο εργασίας , η προάσπιση των δικαιωμάτων τους , η συμπόρευση των εργαζομένων του κλάδου με την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Η συμμετοχή μας στις εκλογές και η δικδίκηση έδραςδεν είναι αυτοσκοπός αλλά βήμα προς την εξόρμηση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου για να καταφέρουν να αντισταθούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία ενάντια στην μνημονιακή πολιτική που τσακίζει εργασιακά κοινωνικά και λαϊκά δικαιώματα χρόνων.

Όσοι επικαλούνται τη δημορατία στα λόγια και στο δια ταύτα κρύβονται πίσω από τους νόμους και τους δικαστικούς λειτουργούν ως τροχοπέδη στα παραπάνω. Εμείς δηλώνουμε ότι μέσα από την παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς, στο σωματείο και στους δρόμους θα συνεχίσουμε ναυπερασπιζόμαστε τις αρχές του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Καλούμε το σωματείο έστω και τώρα να υπερασπιστεί και να εφαρμόσει το καταστατικό γιατί αυτό διασφαλίζει τη δημοκρατικότερη λειτουργία του συλλόγου.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Εργαζομένων πρωην Εμπορικης- Alpha
Ζουρτσάνος Σπύρος
Κωσταλιάς Ηλίας
Πετράκη Νίκη
Σκουλικάρη Χαρά



Δεν υπάρχουν σχόλια: